DANJU UNIFORMA, NOĆU DRES! I tako DEVET GODINA! Jakov Vulić - doskorašnji komandir na golu reprezentacije Srbije! (VIDEO)

Autor: Žarko Sokić

Sport

01.01.2023

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatna priča!

DANJU UNIFORMA, NOĆU DRES! I tako DEVET GODINA! Jakov Vulić - doskorašnji komandir na golu reprezentacije Srbije! (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva, FSS, KMF/Marko Anđelić

Jakov Vulić

Danju uniforma, noću dres. I tako punih devet godina!

Jakov Vulić golman je futsal reprezentacije Srbije, a dok je gradio sportsku karijeru uporedo je bio i stariji komandir u Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

I pored toga što se bavio veoma zahtevnim poslom, Jakov je uspeo da stigne do dva Evropska i jednog Svetskog prvenstva. Uz to, branio je i Ligu šampiona, a svojim timovima donosio je zaključanu bravu i sigurnost. Takođe, aktuelni je osvajač titule i Kupa sa ekipom Loznice, a u razgovoru za Republiku otkrio je kako je uspeo sve ovo da postigne.

Za početak, kako si se zaposlio i odakle ideja za ovim zanimanjem?

- Moji roditelji su radili dugi niz godina u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, tamo su se i upoznali. Ja sam tražio i želeo da se zaposlim, batalio sam veliki fudbal i trebao mi je posao kako bih sebi mogao da priuštim neki normalan život. Otac je bio protiv toga da počnem tamo da radim, majka i ja smo bili za to. Konkurisao sam 2013, godinu dana kasnije sam dobio posao starijeg komandira u Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Jakov Vulić

 

Futsal karijera i posao krenuli su da se razvijaju uporedo ako se ne varam?

- Moj prvi futsal trening bio je prvog septembra 2013, a posao sam dobio u martu 2014. godine. Početkom 2014. dobio sam prvi poziv za reprezentaciju, neposredno pre prvog radnog dana na poslu. Krenuo sam da radim, futsal je išao uzlaznom putanjom i, sve do skoro do kad sam radio, sam usklađivao i jedno i drugo. Nisam očekivao da ću dogurati ovako daleko u futsalu, ali, eto, desilo se.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Jakov Vulić na prvom okupljanju sa reprezentacijom

 

Da li je bilo teško uklapati posao i treninge? Kako si sve uspevao da izvedeš?

- Bilo je mnogo teško. Prve tri godine sam radio po smenama, bilo je jako teško i stresno zameniti smenu. Posle toga sam bio prepodnevac, pre podne sam radio. Koristio sam dosta odmora, imao sam neka zakonska plaćena odsustva koja sam koristio za reprezentativne obaveze i to mi je dosta pomagalo. Ali sam se i dosta stresirao da li ću stići da postignem sve. Kada sam počeo pre podne da radim dan mi je izgledao tako što sam na poslu bio od 07:30 do 14:30, posle toga obično sam tri puta nedeljno išao u teretanu, od 15:00 do 16:30, posle toga ručam, presedim negde do treninga sa klubom koji je bio od 19:00 do 20:30, dođem kući, spremam se lagano za spavanje i sutra iznova.

Republika

Foto: FSS

Jakov Vulić

 

Da li su nadređeni imali razumevanja?

- Nadređeni su imali razumevanja. Ja sam mišljenja da je moglo da bude i malo više razumevanja, ali ga je bilo. Ja tamo nisam bio jedini zaposlen tako da razumem, sve je bilo kako treba sa njihove strane.

A treneri?

- Treneri su imali razumevanja jer sam svojim ekipama donosio kvalitet, pa su i morali da imaju razumevanja. Malo su me i neozbiljno shvatili, na futsalu su pričali on ima posao, ovo njega ne zanima, na poslu on ima onaj futsal njega ovo ne zanima. A ja sam bio posvećen i jednom i drugom.

Republika

Foto: Marko Anđelić, KMF Loznica Grad

Jakov Vulić u dresu Loznice

 

Na kojim si sve velikim takmičenjima sa reprezentacijom učestvovao?

- Bio sam na dva Evropska i jednom Svetskom prvenstvu. Prvo je bilo u Ljubljani 2018. godine, zatim Svetsko u septembru 2021. i 2022. u Amsterdamu je bilo ponovo Evropsko prvenstvo. Na prvom Euru ispali smo od Kazahstana u četvrtfinalu, to je bila veoma dobra utakmica imali smo mnogo šansi, mogli smo da se plasiramo u polufinale... Sad na Svetskom prvenstvu ispali smo u osmini od Portugalaca posle produžetaka. Oni su svetski i evropski prvaci, prava je šteta što smo izgubili. U Amsterdamu nismo prošli grupu, izgubili smo od Portugala i Ukrajine, a savladali Holandiju.

Republika

Foto: FSS

Jakov Vulić u dresu reprezentacije Srbije

 

Da li su kolege i osuđenici pratili tvoje sportske uspehe?

- Ljudi na poslu pratili su te rezultate. Bilo je i nekih osuđenika i pritvorenika koji su pratili, pa je bilo nekih pitanja. Bilo je simpatično.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Jakov Vulić

 

Pratili su te veliki maleri kada je nastup u Ligi šampiona u pitanju, možeš li nam otkriti šta se dešavalo?

- Igrao sam Ligu šampiona sa ekipom FON-a, igrali smo glavnu rundu, tada nisam bio u prvom planu treneru i iz tog razloga nisam igrao ta dva turnira elite. Sledeće godine sam sa Crvenom zvezdom bio u prvom planu, sistem je bio malo drugačiji, zbog korone se odmah igralo na ispadanje. Igrali smo protiv drim-tima predvođenog Rikardinjom, Ortizom, Mikijem Aksentijevićem... Glupo je pričati o Rikardinju... Imao sam dva puta prilike da igram protiv njega, ali nisam bio na terenu. Taj drugi put, kada je bila Liga šampiona sa Zvezdom, bio sam pozitivan na koronu dan pred utakmicu i zato nisam putovao, ni branio.

Sve se to naplatilo ove sezone. Koji ste rezultat postigli sa ekipom Loznice u eliti?

- Ove sezone sam nastupao za Loznicu u Ligi šampiona, napravili smo veliki uspeh. Prošli smo preliminarnu rundu i pored toga što nam nisu davali puno šansi. Ušli smo u glavnu rundu, pokazali smo da možemo da igramo sa ekipama koje imaju daleko veći budžet od nas. Igrali smo top 16 Lige šampiona tri puta smo poraženi, ali su to bili mečevi protiv vicešampiona Evrope Sportinga koji u svojim redovima ima celu reprezentaciju Portugala, zatim šampionima Ukrajine i Italije. Sve utakmice su bile egal, ali to je ogromno iskustvo za celu ekipu.

Republika

Foto: Marko Anđelić, KMF Loznica Grad

Jakov Vulić u dresu Loznice

 

Posle punih devet godina odlučio si da promeniš posao. Zbog čega se to desilo?

- Rešio sam da promenim posao jer mi je postalo teško da se opterećujem kako ću sve da postignem. Više sebe nisam video u toj uniformi, želeo sam da nešto promenim kako sutra ne bih bio nezadovoljan. 

Kakva je situacija u tvom privatnom životu?

- Supruga Milica je tu kao najveća podrška, sve odluke velike, male, važne, manje važne... Sve donosimo zajedno. Volim kad dođe na moju utakmicu da me bodri i, nema šta, to je prava ljubav! 

Koji su planovi za budućnost u futsalu?

- Trenutno nastupam za KMF Loznicu, prvi smo u ligi. Prezadovoljan sam kako funkcioniše klub, saigračima... Vidim sebe tu i u budućnosti! Nadam se da ću ostati i da ćemo odbraniti duplu krunu.

Republika

Foto: Marko Anđelić, KMF Loznica Grad

Jakov Vulić u dresu Loznice

 

Reprezentaciju očekuje presudna bitka u borbi za Svetsko prvenstvo. Igraćete protiv Francuske u gostima, možemo li očekivati pobedu?

- Možemo očekivati uspehe. Nadam se da ćemo biti kompletni, imamo talentovanih momaka, ima iskusnih igrača i može se očekivati pobeda.

Za kraj, pošto je u pitanju novogodišnji intervju, da li imaš neku želju od Deda Mraza za narednu godinu?

- Pa, neću vam reći moju želju jer se bojim da se neće ostvariti.

Republika

Foto: Marko Anđelić, KMF Loznica Grad

Jakov Vulić

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading