Milica Žabić šampionski, Majdov i Kukolj srebrni u Bakuu

Autor:

Sport

06.11.2022

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjajan dan za srpski džudo, Milica Žabić (preko 78 kg) reprezentativka Srbije i uzdanica Crvene zvezde osvojila je zlatnu medalju na Grend slemu u Bakuu u konkurenciji preko 78 kilograma.la.

Milica Žabić šampionski, Majdov i Kukolj srebrni u Bakuu

Foto: Privatna arhiva

Za vrhunski rezultat poslednjeg takmičarskog dana, očekivano, pobrinuli su se i Nemanja Majdov ( do 90 kg) i Aleksandar Kukolj ( do 100 kilograma) koji su se iz prestonice Azerbejdžana vratili sa vicešampionskim zvanjem. 

U velikom finalu Milica Žabić savladala je višestruko težu protivnicu i favorita u ovom duelu, odličnu Portugalku Rošel Nunjes. Efektno i maksimalno, rezultatom 10:0 Milica Žabić je zapečatila zlatno odličje. 

Presećna sam, ovo je  moja prva Gran Slem medalja,i to  zlatna, što mi je još draže - rekla je šampionka Milica Žabić, reprezentativka Srbije i džudistkinja Crvene zvezde.

- Želim da se zahvalim mojim trenerima Nikoli Nikoliću i Vladimiru Jovičiću, kao i celokupnom timu Crvene zvezde, predsedniku Stojanu Vujku, i predsedniku Džudo saveza Ivanu Todorovu, bez njih ništa ne bi bilo potpuno. Nastaviću da treniram, da održim kontinuitet. Još jednom hvala svima na čestitkama. 

Na putu do zlatne medalje Milica Žabić savladala je Poljakinju Kingu Wolszczak, u četvtfinalu Sofiju Somkhishvili iz Gruzije. U polufinalu Kazahstanku Kamilu Berlikaš i u borbi za zlato Portugalku Rošel Nunjes. 

Zvezdin šampion Nemanja Majdov u nacionalnom kimonu prvi je obradovao sve ljubitelje džudoa u Srbiji. Iz Bakua, Nemanja Majdov vraća se sa zvanjem vicešampiona.

Do pobedničkog postolja Nemanja je pobedio Estonca Klena  Kaljudaida, zatim Ukrajinca Zaura Duniamaliieva, Azerbejdžanca Mammadalija Mehdiyeva i u polufinalu Kristijana Parlatija. U finalu snage je odmerio sa odličnim Šveđaninom Marcusom Nymanom.

- Još jedan sjajan vikend, druga Gran Slem medalja u 15 dana, a moja sedma u totalu. Kada pogledam bio je strašno težak dan, velike pobede i teški mečevi. Tezak i dug meč sa domaćinom Mehdiyevom. To je najduzi meč u mojoj karijeri, od čak devet minuta koji sam u zlatnom bodu krunisao iponom. U polufinalu pobeda nad aktuelnim vicešampionom sveta Parlatijem. Meč za zlato sa borcem koga sam do sada tukao tri puta. Mislim da sam imao danas sve za zlato, ali idemo dalje, vratili smo se i opet smo u vrhu - rekao je Nemanja Majdov. 

Kao šlag na tortu uspeha Džudo saveza Srbije došao je i uspeh Aleksandra Kukolja koji je srebrom u Bakuu još jednom potvrdio svetsku klasu.

Kukolj je očekivano od prvog kola savladao Mađara Mikloša Cirjenics, zatim Danca Mathiasa Madsena, Azerbejdžanca  Aslana Mirzayeva, u polufinalu odličnog Italijana Đenara Pirellija. U velikom finalu od srpskod džudiste bio je bolji Azerbejdžanac Selym Kotsoiev. 

- Samo dve nedelje posle Abu Dabija nova medalja. Pre šest godina sam u Bakuu osvojio prvu Gran Slem medalju, ali na žalost i sada sam se zadržao na srebru. Ipak ovo je još jedno dobro izdanje, Danas sam ako mogu tako da kažem bukvalno ratovao jer sam imao jako duge borbe od kojih sam jednu rešio na zlatni bod. Dugi mečevi nisu tipični za mene, jer više bacam pa u krajnjem slučaju i onda se dešava i da padam. U finalu sam čak osećao prostor i situaciju u kojoj sam pao bila je iz mog napada gde sam imao prilično šanse ali  protivnik je stvarno majstor i odreagovao je sjajan - bio je iskren Aleksandar Kukolj. 

Srpski džudisti Gran Slem u Bakuu završili su sa četiri medalje zlato Milice Žabić, srebra Nemanje Majdova i Aleksandra Kukolja i bronzom Milice Nikolić dok je odlični Strahinja Bunčić ovoga puta bio na korak do odličja i takmičenje završio na petom mestu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading