VANSERIJSKI PODVIG DEČAKA SA AUTIZMOM: Pavle Mirović PRVI u Srbiji i regionu istrčao polumaraton! (VIDEO)

Autor:

Sport

17.10.2022

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pavle Mirović (16 god Beograd) je postao prvi dečak sa autizmom u Srbiji i regionu koji je istrčao polumaraton u regularnoj seniorskoj konkurenciji.

VANSERIJSKI PODVIG DEČAKA SA AUTIZMOM: Pavle Mirović PRVI u Srbiji i regionu istrčao polumaraton! (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

Sjajan rezultat Pavla Mirovića

Pavle je ovaj veliki uspeh postigao 16 .oktobra 2022 .godine na Apatinskom Dunavskom polumaratonu na kome je učestvovalo oko 700 trkača. On je istrčao stazu od 21 km za dva sata i jedan minut.

 

 

Pavlov trener Branko Hrnjaz iz kluba Singidunum Beograd ističe da je to odličan rezultat posebno ako se ima u vidu da mu je to prvi polumaraton u životu i da bio treći u svojoj podkategoriji (trkači do 19 godina) Hrnjaz kaže da je Pavle bez problema istrčao stazu dugu 21 km i da je bio ravnopravan sa mnogo starijim i iskusnijim takmičarima koji imaju mnogo polumaratona i maratona iza sebe, iako je bio najmlađi učesnik.

Pavle se po rečima svoga trenera, mesecima u okviru kluba Singidunum zajedno sa svojim drugarima koji su mu bili velika podrška, spremao za polumaraton. Nekoliko puta nedeljno je trenirao u Kosutnjaku na trim stazi i oprobao se na 11 km u Novobeogradskoj atletskoj ligi.

Ipak nije ni zapostavljao učenje u Srednjoj zanatskoj skoli u Beogradu,smer cvećar. Hrnjaz kaže da Pavle ima nekoliko medelja sa Specijalnih olimpijada, ali da je ovo prvi put da je učestvovao u regularnoj seniorskoj konkurenciji na ovako zahtevnoj i dugačkoj deonici.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Trener kaže da im je uzor čuveni američki maratonac Aleks Šnajder. On je takođe autističan mladić, ali je svetsku slavu zadobio kada je istrčao maraton u Njujorku.Svi vodeći američki mediji poput New York Times-a i ABC TV-a su izveštavali o ovom neverovatnom uspehu Šnajdera.

Hrnjaz podvlači da je Šnajder ipak, 15 godina stariji od Pavla i da ima vremena da se dostigne njegov uspeh u maratonu. Trenutno su on i Pavle fokusirani na naredni izazov, polumaraton u Beogradu 2023 godine.

Ipak,Hrnjaz uz osmeh ne isključuje mogućnost da se Pavle u srpskoj prestonici oproba i u maratonu, na 42 kilometra. Alal vera...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading