Kakva je to mašina koja će u subotu juriti Beogradom? (VIDEO)

Autor:

Sport

16.09.2022

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formula 1 stiže u Srbiju, a glavna zvezda biće Dejvid Kultard u šampionskom Red Bulu iz 2011. godine.

Kakva je to mašina koja će u subotu juriti Beogradom? (VIDEO)

Foto: YouTube printscreen/Oracle Red Bull Racing

Prezentacija RB7 bolida, 2011. godine

Ljubitelji najbržeg cirkusa na svetu u Srbiji će konačno imati priliku da dožive delić onoga što se dešava na trkama Formule 1 širom sveta, pošto će u subotu, 17. septembra, od 13 sati u centru Beograda biti održan "Red Bull Show Run".

Nekadašnji britanski F1 pilot Dejvid Kultard, koji je u karijeri ostvario 13 pobeda, uz 62 plasmana na pobedničko postolje, će zapaliti asfalt u srpskoj prestonici.

Naime, Škot će imati priliku da u Beogradu provoza bolid RB7, kojim je legendarni Sebastijan Fetel 2011. godine ubedljivo došao do titule prvaka sveta.

Specifikacije bolida RB7

Šasija bolida te godine je napravljena od karbonskih vlakana, a Red Bul je koristio Meklarenov elektronski sistem.

Pireli je bio zadužen za gume u Formuli 1, a koristile su se "OZ rejsing" pneumatici od 13 inča.

Tada su se u F1 koristili V8 motori, a Red Bul je u svom bolidu imao Renoov RS27-2011, sa kubikažom od 2,4 litra, osam cilindara i 32 ventila, a težina motora je iznosila 95 kilograma. Taj motor je koristio " Total Group" gorivo i ulje.

Red Bulov šampionski bolid je imao menjač sa sedam stepena prenosa (brzina), a ukupna težina sa sve vozačem u njemu i gorivom napunjenim do vrha je iznosila 640 kilograma.

U pitanju je jedan od najdominantnijih bolida u istoriji Formule 1, pošto je Fetel te sezone na 19 trka upisao 11 pobeda, pet drugih mesta, po jedno treće i četvrto, dok je jednom morao da odustane. Uz to, isti bolid je vozio i njegov timski kolega Mark Veber, koji je isto jednom odustao, u dva navrata je bio peti, a u ostalim trkama je zauzimao mesta od prvog do četvrtog.

Pritom, od tih 19 trka, Fetel je 15 puta bio na pol-poziciji, a Veber tri puta, što dovoljno ilustruje dominaciju Red Bula te godine. Neračunajući vozače austrijskog tima, samo je Luis Hamilton jednom imao najbolju startnu poziciju, u Južnoj Koreji, ali je na toj trci na kraju slavio Fetel, sa sve najbržim krugom trke.

Dakle, evidentno se radi o jednom od najboljih bolida u istoriji Formule 1, a u subotu od 13 sati ga možete uživo videti na potezu od Studentskog trga do Terazija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading