SVE JE MOGLO DA BUDE DRUGAČIJE: Mađari hteli da Adriana igra rukomet, a ona sada bacanjem koplja proslavlja Srbiju širom planete!

Autor:

Sport

21.08.2022

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatna priča o srpskom čudu od deteta.

SVE JE MOGLO DA BUDE DRUGAČIJE: Mađari hteli da Adriana igra rukomet, a ona sada bacanjem koplja proslavlja Srbiju širom planete!

Foto: Tanjug/AP

Adriana Vilagoš je sa samo 18 godina uspela da osvoji srebrnu medalju u bacanju koplja na Evropskom prvenstvu u Minhenu.

Njen veliki uspeh obradovao je čitavu Srbiju, koja će i narednih godina biti uz Adrianu i bodriti je do novih medalja i pobeda.

Ipak, sve je moglo da bude drugačije i da supertalentovana bacačica koplja završi u potpuno drugom sportu, rukometu, i drugoj reprezentaciji, Mađarskoj.

Njena majka Đerđe je bivša rukometašica, pa je i Adriana kao mala trenirala rukomet, dok joj je jedini dodir sa atletikom bio na školskom takmičenju na kojem je bacala vorteks. Ona je rođena u Malom Iđošu, u kojem živi svega nekoliko hiljada stanovnika koji su pretežno mađarske nacionalnosti.

Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa. Dogovorili smo se da nastavi sa bacanjem koplja. Tada je bila sedmi razred i primljena je bila u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju - otkrila je svojevremeno Đerđe Vilagoš.

Mađari su želeli da je "ukradu" i da je dovedu u svoju reprezentaciju, ali u tome nisu uspeli.

Dali su nam šansu (rukometni savez Mađarske) da dok ne završi osmi razred odlučimo da li će rukomet ili koplje. U to vreme smo stvarno pokušali da se usavršimo, tehniku smo gledali na internetu zajedno, analizirali smo.

Adriana je u međuvremenu veoma zavolela bacanje koplja, a njeni rezultatu su sve dalje usmerili. Krenuo je da joj pomaže i najbolji srpski trener u bacanju koplja Dragiša Đorđić Bizi, koji je sa Tatjanom Jelačom 2014. godine osvojio bronzanu medalju na EP.

Ona je ubrzo počela da pokazuje koliko je darovita za bacanje koplja. Kao juniorka je preko 15 puta popravljala nacionalni rekord, a iako ima samo 18 godina vlasnica je i državnog rekorda za atletičarke do 23 godine. Takođe, Adriana je svetska rekorderka u nekoliko različitih kategorija po godinama.

Što se tiče seniorske scene, njoj je lični rekord 63.52 metara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading