SVET SPORTA: Kome je 2017. bila poslednja, a kome će 2018. biti "odskočna" godina?

Autor:

Sport

01.01.2018

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za 365 dana bilo je sportista koji su bljesnuli i svojim odličnim partijama ili potezima skrenuli pažnju na sebe. Ipak, predstavljamo vam pojedince koji su obeležili 2017. godinu. Neki od njih su ostavili neizbrisiv trag u sportu.

RepublikaFoto: instagram.com/francescototti
Frančesko Toti

1. "Kopačke o klin"

Godina za nama mogla bi da ostane upamćena po penzionisanju velikih fudbalera, koji su svojim igrama i svojom skromnošću obeležili jednu epohu najvažnije sporedne stvari na svetu.

Sve je manje fudbalera koji idealistički gledaju na "pikanje lopte". Možda i po poslednji put "skidamo kapu" za sve što su pružili na terenu, velikanima poput: Filipa Lama, Ćabija Alonsa, Ćavija, Andree Pirla, Frančeska Totija i Kake, koji su završili karijere.

U nadi da ćemo nekog od njih gledati pored terena kao trenera (Ćavija sigurno), jer će tako svoje znanje i umeće preneti na mlađe naraštaje, i sačuvati romantičnu stranu fudbala, koliko je to uopšte moguće.

U 2018. godini čekamo sve popularnije utakmice veteran klubova, da bar na kratko ponovo vidimo na delu, jer magija ne može da zastari, a to u sličnim mečevima pokazuju Rivaldo, Ronaldinjo, Van der Sar...

2. Jusein Bolt

Proteklog leta, najbolji sprinter svih vremena Jamajkanac Jusein Bolt otrčao je zadnju trku u svojoj više nego uspešnoj karijeri. Njegov odlazak u penziju u dobi od 30 godina je iznenadio sportski svet, a on je svoj odlazak objasnio manjkom takmičarskih ambicija. Problemi sa povredom i nedostatak treninga su uticali da finalnu trku na Svetskom atletskom šampionatu u Londonu završi na 50. metru zbog povrede zadnje lože.

Zanimljivo je da je to bio njegov prvi seniorski poraz na 100 metara, a titulu u najbržoj disciplini uzeo je Amerikanac Džastin Getlin.

Ceo svet će pamtiti ovog velikana sporta!

3. Luka Dončić

Luku Dončića, slovenačkog košarkaša, možemo da okarakterišemo i kao zvezdu u usponu. Momka čije vreme tek dolazi.

Iako već dve godine igra za prvi tim Real Madrida, širu sportsku javnost je sa svojim talentom upoznao na Evropskom košarkaškom prvenstvu, gde se sa reprezentacijom Slovenije okitio zlatom.

Igrač "kraljevskog kluba" je napunio 18 godina, a od oca je na poklon dobio ponos Jugoslavije "Zastavu 750", popularnog "Fiću". Goran Dragić, igrač Majamija, lider slovenačkog tima, okarakterisao je Dončića kao svog naslednika, što svakako može samo da mu imponuje, i bude vetar u leđa za dalje napredovanje u karijeri.

4. Stef Kari

U NBA ligi Stef Kari i dalje pokazuje raskoš svog talenta. Golden Stejt se okitio drugom titulom za tri godine. Doduše, srpska kolonija u NBA ligi se povećala, pa će Stef imati jače i ozbiljnije protivnike da savlada. Ali do tada, mora se istaći da su njegov talenat i osećaj za igru svakako bili uočljivi i u 2017. godini.

5. Rafa Nadal i Rodžer Federer

Rafael Nadal i Rodžer Federer su maksimalno iskoristili odsustvo Novaka Đokovića i Endija Mareja i ponovo dominiraju "belim sportom".

"Bik sa Majorke" se posle povrede na teren vratio potpuno fit, pa je ponovo preuzeo prvo mesto ATP liste, dok mu je prvi pratilac Švajcarac Rodžer Federer, koji i u 36. godini pokazuje strast za tenisom. Zato i ne čudi što ga mnogi smatraju najboljim igračem u istoriji ove igre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading