DRUŠTVENI DIJALOG NA TEMU RODNE RAVNOPRAVNOSTI I POPULACIONE POLITIKE U SRBIJI: Ravnopravnost polova je cilj koji je Loznica već dostigla!

Autor:

Sport

11.02.2022

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija može biti ponosna!

DRUŠTVENI DIJALOG NA TEMU RODNE RAVNOPRAVNOSTI I POPULACIONE POLITIKE U SRBIJI: Ravnopravnost polova je cilj koji je Loznica već dostigla!

Foto: Promo/Fondacija Dajana Paunović

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je u razgovoru sa građanima Loznice da je za unapređenje demografske slike i položaja žena u Srbiji od suštinskog značaja to što državne institucije i organizacije civilnog sektora, više nego ikada ranije, zajednički rade na ostvarivanju ovih važnih ciljeva.

- Samo zajedničkim snagama države, nevladinog sektora i čitavog društva možemo da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali i koji će nam omogućiti da živimo u društvu kakvo naši građani zaslužuju. Važno je da naglasimo da je mnogo toga do sada dobrog urađeno, iako se u javnosti mnogo više govori o problemima nego o postignutim rezultatima. Važno je da razgovaramo o problemima, ali moramo i da odamo priznanje za sve ono što je do sada urađeno u čemu Loznica, kao primer dobre prakse, prednjači među gradovima Srbije- istakla je Paunovićeva.

Ona je poručila da je pred našim društvom još mnogo posla na rešavanju nasleđenih problema, ali da je sazrela svest o važnosti njihovog rešavanja. Paunovićeva je posebno podvukla da je cilj svih onih koji su angažovani na rešavanju postojećih problema u društvu da se otklone sve prepreke koje stoje između državnih mera i podsticajnih sredstava i njihovih krajnjih korisnika a koji ih iz različitih razloga još uvek nedovoljno koriste.

Direktorka Turističke organizacije Loznice Snežana Perić poručila je okupljenima da je u ovom gradu stvoren veoma dobar ambijent kako za ekonomsko tako i za socijalno osnaživanje žena.

- Lozničanke su danas primer uspešnih žena ne samo u preduzetništvu i politici već i u kreativnim industrijama. Mi imamo izuzetno vrednih žena u politici, umetnica, lekara, advokata, sportista što je rezultat sistematskog rada naše lokalne samouprave. O tome svedoče i brojne nagrade koje dobijaju naše sugrađanke poput četiri nacionalne nagrade ‘Žena zmaj’ koje su dobile naše sugrađanke- poručila je Perićeva.

Ona je istakla da se Turistička organizacija grada posebno obraća pažnju na žene u ruralnim sredinama koje se bave tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina koje sve više imaju prilike da izlažu na raznim etno sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Predstavljajući mere i dostignuća lokalne samouprave u Loznici gradonačelnik tog grada Vidoje Petrović ukazao je na podatak da većinu rukovodećih mesta u lokalnim institucijama zauzimaju žene.

- Mi u Loznici smo ponosni na tu činjenicu. Ja mogu da vam nabrojim gotovo 50 uspešnih žena koje su na rukovodećim pozicijama u našem gradu. Ono što je najvažnije jeste to da one tu nisu po zakonskom ključu već zahvaljujući njihovim kvalitetima, znanju, vrednosti i rezultatima koje imaju iza sebe- istakao je Petrović.

On je dodao da u oblasti populacione politike Grad Loznica preduzima široki spektar mera počev od pomoći višedetnim porodicama, pa do brige o najmlađima i stavarnju socioekonomskih i infrastrukturnih uslova za pospešivanje nataliteta u ovom kraju. Gradonačelnik je podsetio i da posebnim podsticajnim merama lokalne vasti nastoje da u ovo mesto vrate najbolje studente i stručnjake nakon završetka studija kako bi oni svoje stečeno znaje, energiju i umeće stavili u službu razvoja lozničkog kraja.

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na veoma važnu ulogu lokalnih samouprava u sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja.

- Svaka sredina ima specifične probleme i karakteristike i zato je najvažnije da kreiramo fleksibilan model kojim ćemo omogućiti da ono što izdvaja država bude plasirano na pravi način kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati ne kao pomoć ili socijalno davanje već kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski razvo- poručio je Matić.

Serija tribina u organizaciji Fondacije “Dajana Paunović” na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti u Srbiji nastaviće se tribinama u beogradskoj opštini Stari Grad, Kraljevu i još petnaestak lokalnih smouprava širom Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading