Svetska šampionka ispljuvala Saudijce: RADIJE ĆU IZGUBITI TITULU, NEGO ŠTO ĆU DA STAVIM BURKU!

Autor:

Sport

26.12.2017

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska šahistkinja Ana Mužičuk (27), dvostruka svetska šampionka, potvrdila je da neće igrati na predstojećem Svetskom prvenstvu u Saudijskoj Arabiji, zbog kršenja ljudskih i ženskih prava u toj državi.

RepublikaFoto: youtube.com/chessdomolympiad
Šahistkinja ne želi da se povinuje kršenju ljudskih prava u S.Arabiji

Ana je na svom "Fejsbuk" profilu potvrdila da odustaje od učešća, kao i da je to još ranije planirala.

- U samo nekoliko dana izgubiću dve titule svetske prvakinje samo zato što svojom odlukom neću otputovati u Saudijsku Arabiju. Samo zato što ne želim da igram prema nečijim pravilima, odnosno jer ne želim da nosim hidžab i abaju i pritom se osećati kao sekundarno biće - rekla je Ukrajinka koja je još u novembru rekla da nema nameru da se takmiči na Svetskom prvenstvu.

 

Ana Mužičuk je na takmičenju u Iranu pre nešto više od mesec dana morala da nosi veo, što joj nije bilo pravo.

- Uprkos rekordnom nagradnom fondu, neću se odazvati, što znači da ću izgubiti obe titule. Međutim, postoje granice. Reskirati svoj život i nositi abaju svo vreme? Pokrivanje glave maramom u Iranu bilo je dovoljno - napisala je sredinom novembra, nedugo posle saznanja da će Svetsko prvenstvo biti održano u Saudijskoj Arabiji, zemlji u kojoj sve žene moraju da budu u abaji, vrstom ogrtača koji pokriva telo od vrata do gležnjeva i navlači se preko druge odeće.

- Pre tačno godinu dana postala sam šampionka sveta i bila sam najsrećnija osoba u šahovskom svetu, ali danas se osećam zaista loše. Spremna sam da branim svoje principe, pa i po cenu propuštanja takmičenja na kojem bih zaradila više nego na nekoliko turnira zajedno - naglasila je Ukrajinka koja neodlaskom u Saudijsku Arabiju propušta priliku da napadne prvu nagradu na takmičenju čiji je nagradni fond 250.000 dolara.

 

Ona je istakla da joj najviše smeta to što se ovakva praksa u Saudijskoj Arabiji kontinuirano dešava i da za to niko ne snosi odgovornost.

- Osećaj je zaista gorak, ali to nije dovoljno da bih se odrekla svojih načela. Identična situacija je i što se tiče oje sestre Marije koja je odustala od Svetskog prvenstva u Iranu, i srećna sam što delimo isti stav. I da, za one malobrojne koji se brinu za nas, vratićemo se! -poručila je Ana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading