RUSKINJA U CENTRU SKANDALA! Poznata supstanca na koju je pala mlada klizačica!

Autor:

Sport

10.02.2022

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska klizačica Kamila Valieva dobila je pozitivan razultat doping testa.

RUSKINJA U CENTRU SKANDALA! Poznata supstanca na koju je pala mlada klizačica!

Foto: Tanjug/AP

Kamila Valieva

Ruskinja (15) je bila pozitivna na zabranjeni lek za srce, a uzorak je navodno dobijen pre osvajanja Evropskog prvenstva u Estoniji prošlog meseca.

Valieva je koristila "Trimetazdin" koji je, prema agenciji za lekove Evropske unije, lek koji se koristi za lečenja angine pektoris i leči simptome vrtoglavice. Takođe, ovaj lek povećava efikasnost protoka krvi i poboljšava izdržljivost.

 

 

Ovaj lek nalazi se na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije u kategoriji "modulatori hormona i metabolizma".

Valievoj u ovom veoma složenom slučaju olakšavajuća okolnost mogu biti njene godine. Svetski antidoping kodeks klasifikuje maloletnike kao "osobe koje nisu navršile osamnaest godina života".

Dok je javno obelodanjivanje slučajeva obavezno za odrasle sportiste, za maloletnike je upitno zbog njihove identifikacije i "treba da bude srazmerno činjenicama i okolnostima slučaja".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading