KAD MOŽE ĐOKOVIĆ, ZAŠTO NE MOGU JA? Ovo su najveći uspesi naših sportista u 2021 - srpski inat proradio kad je bilo NAJTEŽE! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Sport

06.01.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izuzetno bogata sportska godina je iza nas, a za srpske sportiste koji su nastupili i osvojili medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju je sigurno nezaboravna! Zato ćemo se podsetiti najvećih uspeha iz 2021!

KAD MOŽE ĐOKOVIĆ, ZAŠTO NE MOGU JA? Ovo su najveći uspesi naših sportista u 2021 - srpski inat proradio kad je bilo NAJTEŽE! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Najveći uspesi srpskih sportista u 2021.

Posle veoma teške 2020. godine kada je korona odložila sva važna takmičenja za narednu, čekali smo, i dočekali uspehe, balkon, slavlje, a ovo su sportisti koji su nas obradovali više od drugih i kojima će protekla godina biti najlepše sećanje u karijeri.

“Zlatni slem“ Jovane Preković

Srpska karatistkinja Jovana Preković je kao evropski i svetski prvak otišla u Tokio i opravdala očekivanja cele nacije koja je bila sigurna u njenu zlatnu medalju.

- Čula sam od prijatelja da su za medalje na Igrama projektovani Novak Đoković, Jovana Preković i vaterpolisti. Meni je bilo jasno za njih jer su već donosili mnoge medalje za Srbiju... Ja sam  bila debitant u svemu tome, a tada sam bila u velikoj krizi i jako sam se teško nosila sa tim. Imala sam strah, ali sam shvatila da je kod ljudi normalno da očekuju mnogo jer sam ja tada bila svetski prvak i meni je samo ostalo da dam sve od sebe- rekla je Prekovićeva za "Republiku".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Istorijska medalja Prekovićeve u Tokiju

- Ovo je bila jako uspešna godina za mene, nikada se u sportskoj karijeri nisam osećala tako spremno i motivisano, mislim da sam došla u neku sportski zrelost da sam uspela da na svakom takmičenju osvojim zlatnu medalju. To je nešto neverovatno što mi se dogodilo i nikad se do sada nisam osećala ovako ponosno što sam se borila za Srbiju i ceo moj karate i što su svi mogli da vide karate na pravi način.

Pripreme za Olimpijske igre su trajale od 2018. godine do 2021. jer su zbog korone čitave kvalifikacije poništene, pa su karatisti morali sve ispočetka.

- Bila sam jako tužna, nezadovoljna, kako je moguće da nešto zaslužiš, a to ti bude oduzeto, to uopšte nije bilo razumljvo, čak je bilo neozbiljno. Planirali smo da se žalimo, ali smo ubrzo shvatili da je to gubljenje vremena i energije, i ja sam se opredelila da treniram, jer ako sam se kvalifikovala 2020, onda mogu to da ponovim i 2021, što se i dogodilo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jovana Prekovic (@joka_201)

- Otišla sam na Olimpijske igre i rekla hoću zlanu medalju  htela sam svima da pokažem da je karate prelep sport, da zaslužujemo tamo mesto, a kada su mi rekli da ću da nosim zastavu nisam mogla da verujem jer sam ja iz ne tako popularnog sporta, koji nije ni medijski propraćen. Kada sam nosila zastavu Srbije nikad se u životu nisam ponosnije osećala, shvatila sam koliko je to sve bitno za našu zemlju- rekla je Jovana za naš portal.

"Ja daću krv, sreću, suze i znoj!"

Tokom iscrpljujućih kvaifikacija za OI, Jovana zamalo nije odustala od svega zbog nekoliko loših rezultata u nizu.

- U petom razredu sam imala jednu krizu, želela sam da treniram rukomet, onda su tu roditelji odigrali ključnu ulogu. Tokom ovih kvalifikacija sam izgubila u prvom kolu, to je već bilo četvrto, peto takmičenja da ja gubim u prvom kolu, a to je bilo posle SP. Dakle, svetska prvaknja koja gubi pet takmičenja u prvom kolu. Izgubila sam od jedne devojke iz Irana koja je solidna, ali je dobra, plakala sam jako, ja inače ne plačem nikad. Tada sam se zapitala šta ja radim ovde? Gubim u prvom kolu, a hoću da idem na Olimpijske igre. Onda sam se u jednom trenutku susrela sa tom devojkom iz Irana i rekla joj: "moraš da uđeš u finale" jer sam je ja tada lomila da li ću da nastavim. Međutim, ona je ušla u finale, povukla me u repersaž i ja sam osvojila treće mesto.

"A sad adio" - vaterpolisti Srbije odbranili titulu olimpijskih šampiona

Malo ko je verovao da zlatna vaterpolo generacija može još jednom da pomeri granice, a navijačima u Srbiji je ovo verovatno najdraža medalja sa OI. Posle odbrane olimpijskog trona cela nacija je plakala sa šampionima! Reprezentacija je ostala bez sedmorice veličanstvenih - braće Pijetlović, Stefana Mitrovića, Baneta Mitrovića, Andrije Prlainovića, Milana Aleksića i Filipa Filipovića.

Potvrda dominacija je stigla krajem decembra kada su selektor Dejan Savić i kapiten Filip Filipović dobili prestižna prizanja za najboljeg trenera i najboljeg igrača u 2021.

Srpkinje "fajterke" - Milica Mandić i Tijana Bogdanović

Milica Mandić je posle zlata u Tokiju postala najuspešnija srpska olimpijka, pošto je uspela da ponovi podvig iz Londona 2012. i po drugi put omogući Srbiji da se njena zastava zaviori i himna čuje pred milionima gledalaca. Momenat kada je svirala "Bože pravde" u Tokiju je jedna od najupečatljivijih scena Olimpijskih igara. Milica nije mogla da zadrži suze i uz jecaje je zapevala iz sveg glasa. Zlatna tekvondiskinja je imala tešku povredu iza sebe i sigurno nije mogla da zamisli da će se ponovo popeti na najviše postolje.

Republika

Foto: Starsport

Milica Mandić - dvostruka olimpijska šampionka

Tijana Bogdanović je doživela razočarenje, poražena je u prvoj borbi na Olimpijskim igrama, a onda je usledio neverovatan preokret. Dobila je priliku da se bori u repersažu, skupila je snagu i donela još jednu medalju za Srbiju. Ove dve sportistkinje su definitivno zaslužne što je naša zemlja velesila u ovom borilačkom sportu .

Godina Novaka Đokovića - Tri Grend slema i po sedmi put najbolji na kraju sezone

Najbolji teniser sveta je osvojio tri Grend slem titule i tako stigao do 20. čime se izjednačio sa najvećim rivalima Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom. Redom je pokorio Melburn, Pariz i London, ali je stao na korak od cilja. Novak Đoković je doživeo dva bolna poraza, na Olimpijskim igrama od Aleksandra Zvereva, kao i u finalu US Opena od Danila Medvedeva. Video je Njujork i ceo svet suze Novaka Đokovića, ali on se vratio jači nego ikada i osvojio Pariz, i po sedmi put završio sezonu kao prvi na ATP listi, što nikome pre njega nije pošlo za rukom. Naredna godina će biti još izazovnija za Novaka jer će na svom omiljenom turniru imati priliku da osvoji rekordnu 21. Grend slem titulu i konačno dobije titulu najboljeg tenisera svih vremena.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ako može Novak, zašto ne mogu ja?

Mnogi porede Jovanu Preković sa najboljim teniserom sveta upravo zbog hladnokrvnosti i neviđene mentalne snage, a ona je priznala kako ju je Đoković motivisao.

- Ja sam oduševljena Novakom Đokovićem, tenis kao sport jeste mnogo više medijski propraćen, ali svakako se boriš sam za zacrtane ciljeve. Kako je on imao cilj da osvoji sve to, i ja sam imala isti cilj. Postavljala sam pitanje kako je moguće da neko u bilo kom sportu ima toliko uspeha. Šta to oni imaju što ja nemam? Ja sam to želela da pokušam i dala sam sebe 100 posto i više. Već nekoliko godina živim za ovo, bila sam motivisana i shvatila sam da ja to mogu.

Strelci "upucali" olimpijsko srebro i bronzu

Damir Mikec i Milenko Sebić su ponovo opravdali poverenje srpske javnosti. Srebro i bronza su bila samo potvrda onoga što je već tradicija, a to je da nam sa najvećih takmičenja strelci gotovo uvek donesu medalju. Mikec je osvojio prvu medalju u Tokiju kao najiskusniji član ekspedicije, a onda je na scenu stupio Sebić koji je rasplakao Srbiju i medalju posvetio prerano preminuloj Bobani Veličković.

Umalo tripla kruna srpskih odbojkašica

Odbojkašice su znale jedno, a to je da idu po medalju! Rušile su rivalke kao od šale, ali im se selekcija SAD isprečila na putu do finala, da bi potom rutinski obezbedile brozanu medalju posle pobede nad Južnom Korejom. Ostaje žal što srpske heroine nisu uspele da objedine sve tri titule na sva tri najjača reprezentativna takmičenja. Tako su svetske i dvostruke evropske šampionke osvojile treće mesto, što je za poziciju lošije od Rija 2016.

Povratak otpisanih

Posle nesrećnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, fudbalska reprezentacija Srbije se vratila na pravi put i to na spektakularan način! Piksijeva Srbija je sjajno odigrala kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i na kraju završila prva u grupi ispred strašnog Kristijana Ronalda i Portugala. Poslednji meč u Lisabonu je odveo "orlove" direktno u Katar, a heroj nacije je ponovo bio Aleksandar Mitrović koji je pogodio u 90. minutu. Od košmara i promašenog penala protiv Škotske, rekorder reprezentacije Srbije je zablistao kada je bilo najpotrebnije.

Republika

Foto: Starsport

Srbija ide direktno u Katar

Navijači su bili šokirani kada je stameni napadač ostao na klupi, ali je selektor znalački  čekao pravi trenutak. Portugalci su poveli već u drugom minutu, ali je Dušan Tadić kapitenski poravnao u 33. i najavio dramu.

Dok su navijači Srbije već tražili informacije “kako do SP preko baraža“ desio se šok na "Lužu“" koji je Kristijana Ronalda bacio u očaj, a selekciju Srbije vinuo među elitu.

Pre Svetskog prvenstva, reprezentaciju Srbije čekaju mečevi u Ligi nacija koji se igraju u junu i septembru 2022, a rivali su nam Slovenija, Švedska i Norveška.

Žreb za Svetsko prvenstvo je 1. aprila, a Srbija će se najverovatnije naći u trećem šeširu. 

Nikola Jokić MVP u inat svima

Nikola Jokić je postao tek treći Evropljanin kome to pošlo za rukom. Sa nestvarnih 26.4 poena, 10.8 poena i 8.3 asistencija je proglašen za najkorisnijeg igrača najjače lige na svetu, što mu je po svim statističkim parametrima pripadalo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Često se čulo da je srpski as "najgori MVP u NBA ligi", ali Nikola je uspeo da se izbori sa svim pritiscima i ove sezone demantuje kritičare koji su mu osporavali prestižno priznanje.

Bronza sija kao zlato

Basketaši Srbije su odigrali dominantan turnir u Tokiju i nisu razočarali naciju uprkos porazu od Rusije u polufinalu koju su prethodno već ubedljivo savladali u grupi. Zlato je stiglo ubrzo, i to treće u nizu. Basketaši Srbije su se vratili sa najsjanijim odličjem sa Evropskog prvenstva i stigli do medalje koja im je izmaklo na Olimpijskim igrama. Ono što dokazuje našu apsolutnu dominaciju u ovom sportu je da  imamo najboljeg basketaša sveta Strahinju Stojačića, a pored njega u Top 10 najboljih basketaša su i Majstorović, Vasić, Ratkov i Branković.

 

 

Medalja posle 26 godina za Srbiju

Beograd je bio domaćin Svetskog prenstva u boksu i posrećilo nam se posle skoro tri decenije. Više od 650 boksera stiglo je u prestonicu Srbije, a junak je Vladimir Mirončikov koji je doneo toliko čekanu medalju pod našom zastavom.

- Ponosan sam na medalju. Hvala Srbiji, volim Srbiju. Hvala na ljubavi koju svaki dan dobijam u ovoj divnoj zemlji koja je i moja zemlja- rekao je Mirončikov koji će ostati upisan u istoriju srpskog boksa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading