NEVEROVATNO: Najkontroverznija trka u ISTORIJI formule 1, odluka o šampionu pada u Abu Dabiju!

Autor:

Sport

05.12.2021

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luis Hamilton osvojio je VN Saudijske Arabije.

NEVEROVATNO: Najkontroverznija trka u ISTORIJI formule 1, odluka o šampionu pada u Abu Dabiju!

Foto: Tanjug/AP

Ovo je bila prva trka u istoriji Formule 1 koja je održana u Saudijskoj Arabiji, a po svemu sudeći biće istorijska i jedna od najkontroverznijih ikada.

Britanac je trijumfovao, dok je Ferstapen stigao drugi na cilj, pa njih dvojica u poslednju trku sezone u Abu Dabiju ulaze sa istim brojem bodova!

U Džedi ludnica je bila od samog starta. Viđen je veliki broj incidenata, a žute zastave su često morale da budu istaknute.

Ipak, sve je ostalo u senci bitke Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena.

Britancu je sve išlo u korist na početku trke, a nakon što su istaknute prve žute zastave, Mercedes je odlučio da Hamiltona i Botasa pozove na zamenu guma.

Red Bul se odlučio na drugačiju taktiku, pa je Maks Ferstapen preuzeo lidersku poziciju. Red Bul nije povukao takav potez sa Maksom, pa je on preuzeo mesto lidera, a kada je trka posle nekoliko minuta prekinuta, znao je da će na drugom startu startovati prvi, a ujedno je imao mogućnost za novu zamenu pneumatika. Hamiltona je to razljutilo, ali je morao da se pomiri da je njegov tim doneo lošu odluku.

Trka se posle desetak minuta nastavila, a potom je usledio novi klinč između Hamiltona i Ferštapena, a između njih se našao Esteban Okon iz Alpine. Trka je nakon incidenta Serhija Pereza i Nikite Mazepina prekinuta samo krug i po pošto je nastavljena.

Usledile su brojne kontroverze. Direkcija trke je kao na pijaci nudila Mercedesu i Red Bulu opcije po kojima bi mogli da krenu na novom, trećem, startu.

Na kraju je odlučeno da sa pol-pozicije krene Okon, a iza njega su bili Luis i Maks.Na kraju je konstatovano da sa pol-pozicije krene Esteban Okon, a da ga prate Hamilton i Ferstapen. 

Novi start je doneo prvu poziciju za Ferstapena, dok je Hamilton pao na treće mesto.I, kada se ponovo krenulo sa starta, Ferstapen je uspeo da se "izmigolji" na prvu poziciju, a Hamilton je pao na treće mesto, ali se ubrzo vratio na drugo.

Britanac je bio brži od Holanđanina, pa ga je sustigao, ali je Ferstape neprimereno vozio, pa mu je Red Bul poručio da vrati poziciju Luisu kako ne bi bio kažnjen.Kada je to trebalo da usledi, Ferstapen je zakočio ispred Hamiltona i dva bolida su se sudarila, sa manjim oštećenjima. 

Nakon svega, Hamilton je uspeo da pretekne Ferstapena, trijumfuje i uz najbrži krug trke izjednačio se po broju poena (369.5) sa najljućim rivalom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading