PREMINULA KATARINA JOVANOVIĆ-BLAGOJEVIĆ: Srpski svet sporta zavijen u crno

Autor:

Sport

16.11.2021

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan tužan dan osvanuo je za srpski sport. Naime, u 79. godini života, napustila nas je Katarina Jovanović Blagojević, trostruki prvak bivše Jugoslavije u šahu, saopštio je Šahovski savez Srbije.

PREMINULA KATARINA JOVANOVIĆ-BLAGOJEVIĆ: Srpski svet sporta zavijen u crno

Foto: Šahovski savez Srbije

Katarina je bila uz trostruku titulu šampiona Jugoslavije, bila i višegodišnja olimpijska reprezentativka i osvajač srebrne olimpijske medalje.

Titulu internacionalnog majstora FIDE joj je priznala 1964, a titulu velemajstora za ranije rezultate, tek 1986. godine.

Katarina Jovanović-Blagojević je rođena u Beogradu, 31. oktobra 1943. godine. Šah je naučila u ranom detinjstvu, pošto joj je otac Ljubinko bio šahista.

Već sa deset godina je bila jaka šahistkinja. U dvanaestoj godini, 1955. na ženskom seniorskom prvenstvu Beograda delila je prvo i drugo mesto.

Kao član šahovskog kluba "Crvena zvezda" počela je da nastupa na ženskoj seniorskoj tabli još od 1956. godine, kada su u ekipe uvedene i dve ženske table.

Zapaženi su njeni rezultati na petnaestom ekipnom prvenstvu Jugoslavije na Bledu 1963. kada je osvojila sedam poena iz sedam partija, na sedamnaestom u Puli 6,5 iz 7. Sa Crvenom zvezdom je osvajala šampionske ekipne titule 1967, 1968, 1970, 1975 i 1976. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading