SRBIJA JE ZATUCANA SREDINA: Andrija Gerić progovorio o TABU TEMI - To je u svetu normalno!

Autor: Marija Stefanović

Sport

25.09.2021

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni odbojkaš Andrija Gerić (44), koji je sa srpskom reprezentacijom osvojio mnogobrojne medalje, nakon završene karijere postao je psiholog.

Republika

Foto: S.T./D.KADIĆ

Andrija Gerić

On je bio deo zlatne generacije koja je 2000. godine pokorila Olimpijske igre u Sidneju, a zatim je bio i prvak Evrope 2003. godine u Češkoj.

Međutim, Gerić kada je okačio patike o klin, nije prešao u trenerske vode kao njegovi bivši saigrači Nikola Grbić i Slobodan Kovač, već se posvetio pomaganju igračima da prebrode svoje probleme. Ekipa Srpskog telegrafa posetila je Andriju u njegovom centru u Novom Sadu gde nam je otkrio kako od sportista pravi šampione.

Kako je izgledao vaš put od uspe{nog sportiste do sportskog psihologa?

- Nije bilo lako. Posebno jer sam ja počeo da studiram sa 35 godina, dok sam još igrao, ali sam uspeo sve. Sad se ovim poslom bavim već osam godina i za klijente sam imao razne sportiste, ali i ljude iz drugih branši. Organizujem radionice, ali i držim individualne treninge.

Možete li nam otkriti ime nekog sportiste sa kojim sarađujete?

- Ne smem, to je ipak poslovna tajna. Dosta sportista mi je reklo da ne pričam da radimo i ja to razumem. Borim se da ljudi shvate koliko je sportska psihologija važna i koliko im može pomoći i da to nije sramota.

Republika

Foto: S.T./D.KADIĆ

Ponosan na svoje zvanje

Zašto je u Srbiji odlazak kod psihologa i dalje tabu tema i nešto o čemu se ne priča?

- Mi smo tradicionalna i zatucana sredina. U svetu je to apsolutno normalna stvar. Daću vam primer da su u Riju Australijanci imali po jednog psihologa na sedam sportista, a ne znam da li je u Tokiju naš tim imao jednog.

NASA neostvarena želja

Na početku karijere birali ste izme|u studija, gitare i odbojke, kako ste odlućili za sport?

- Imao sam razne želje dok sam bio mlađi. Svirao sam gitaru i bio sam odličan u tome. Zatim sam želeo da studiram astrofiziku i idem u NASA. Međutim, fakultet je bio samo u Beogradu, a ja sam imao ugovor u Novom Sadu, tako da to nije bilo moguće. Od te moje želje ostale su samo dve majice NASA. Mada, jednom }u posetiti njihov centar u Hjustonu.

Vratimo se vašoj karijeri u kojoj ste osvojili mnogobrojne medalje. Da li vam je ostao žal zbog nekog takmičenja?

- Moja generacija nije uspela da osvoji Svetsko prventvo i Svetsku ligu. Takođe, žao mi je što nismo osvojili Evropsko prvenstvo 2003. godine. Tada smo u našim glavama već bili u finalu, a nismo prošli ni polufinale.

Republika

Foto: S.T./D.KADIĆ

Andrija Gerić pored medalja

Kad se pominju Olimpijske igre u Sidneju, uvek su nam odbojkaši u prvom planu. Kako vi pamtite tu 2000?

- To takmičenje mi je ostalo u lepoj uspomeni, bio sam jedan od mlađih u ekipi. Sećam se da pre finala nismo mogli da spavamo, sedeli smo u lobiju i nervirali se. Na kraju smo napravili fantastičan rezultat, ta generacija je povezana za ceo život.

Da li ponekad poželite da ste još na terenu?

- Često sanjam kako me zovu da igram, a ja se mislim kako da igram kad nisam deset godina trenirao. Ali sam se navikao i na ovu novu ulogu koju imam i da sam sad navijač.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading