Boks na kiši! Spektaklom u Beogradu obeležen svetski dan plemenite veštine

Autor:

Sport

29.08.2021

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd i Srbija ispisuju novu stranicu istorije svetskog boksa!

Republika

Foto: AIBA, BSS

Spektakl u Beogradu

Najspektakularnijom proslavom u istoriji plemenite veštine koja je upriličena u srcu srpske prestonice obeležen je međunarodni dan boksa. Krem boks scene širom meridijana okupio se u glavnom gradu Srbije gde je spektrom događaja promovisan dan jednog od najstarijih sportova u istoriji ljudske civilizacije.

Slika zastava svih zemalja sveta ispred spomenika Kneza Mihaila, ringa i mladih boksera u špaliru u bojama srpske zastave obišla je ceo svet. Trg Republike u Beogradu vrveo je od istorije, od sportskih veličina koje su ostavile neizbrisivi trag u istoriji najvećeg globalnog sporta koji svoj detaljan opis ima i u Homerovoj Ilijadi napisanoj oko 657 godine pre nove ere.

Svojevrstan omaž boksu u srpskoj prestonici stastojao se od niza manifestacija čiji organizatori su bili Međunarodna boks federacija (AIBA), Bokserski savez Srbije i Vlada Republike Srbije. Na početku proslave u Skupštini grada Beograda sedmoj sili obratili su se predsednik AIBA Umar Krelev, jedan od najboljih boksera u istoriji Roj Džons Junior, predsednik BSS Nenad Borovčanin, slavni srpski glumački maestro i promoter Svetskog prvenstva u boksu 2021. Miloš Biković i nemačka bokserska libanskog porekla Zeina Nasar. Predsednik AIBA Kremlev položio je i venac na spomenik Oslobodiocima Beograda u prisustvu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.


Uprkos kiši koja je pretila otkazivanje centralne proslave na Trgu Republike, glavni akteri su pokazali da je boks neunišitv, da ne priznaje granice, da ruši prepreke i briše uslove. Kiša je padala, a bokseri su plesali svoj ples za veliki broj zaljubljenika u boks, a veličanstveni i nesvakidašnji sportski prizor mogao je da se prati u live TV prenosu na TV Arena kao i na zvaničnom youtube kanalu AIBA.

Spektakl u srcu Beograda otvorio je javnim časom boksa čovek koji je nosilac šampionskih pojasa u četiri težinske kategorije, uključujući titule u srednjoj, super srednjoj, poluteškoj i teškoj kategoriji Roj Džons Junior uz pratnju bokserke Nasar. Nakon njih na scenu su izašli predstavici domaćih klubova i prezentovali srpsku školu boksa. Usledili su mečevi čiji reprertoar su otvorili šampioni u najmlađem uzrastu, usledile su borbe dama potvrđenih šampiona na evropskoj sceni, kao i naših i stranih asova u muškoj kategoriji koji se nisu štedeli i prikazali su svu raskoš ovog sporta, veštinu i umeće, uvek sa džentlmenskim krajem uz zagrljaj i čestitkama protivniku.  

Ceo program koji su vodile srpske zvezde umetnosti i glume Miloš Biković i Anđelka Prpić, bio je protkan i izvanrednim muzičkim programom u kome su se publici, gostima i sportistima predstaviti muzički asovi Goran Bregović. predstavnice Srbije na Evroviziji 2021. grupa Hjurikejn i Senidah, kao i KUD Abrašević izvedbom spleta srpskih tradicionalnih igara.

Poseban pečat na ceo spektakl stavio je legendarni boks šampion Roj Džons koji je pored boks veštine pokazao i svoje muzičko umeće po kome je takođe poznat u celom svetu i otpevao čuvene numere sa svojih albuma.

Proslavi svetskog dana boksa u Beogradu koja je završena spektakularnim vatrometom prisustvovao je i generalni sekretar AIBA Ištvan Kovač, ambasadori AIBA Roberto Kamarelo i Said Tagmaoui, kao i aktuelne bokserske zvezde Aleksandr Kižnjiak iz Ukrajine, Bakhodir Jalolov iz Uzbekistana, Albert Batirgaziev iz Rusije i Stoika Zheliazkova Krasteva iz Bugarske. Celokupan događaj finansijski je pokrila AIBA i njen generalni sponzor Gasprom. Zvanične čestitke uputili su predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin koji su veliki zaljubljenici u boks i puno pomažu u razvoju ovog sporta.

Boks je magija koja ne prolazi, vatra koja se nikada ne gasi, barut u pesnicama koji nikada ne sagoreva. Beograd i Srbija su domaćini kojima ceo svet skida kapu i kojima se svi uvek rado vraćaju, što je i poruka svetske boks scene koja sa velikim nestrpljenjem čeka dolazak u našu prestonicu gde će od 26. oktobra do 6. novembra biti održano Svetsko prvenstvo u boksu 2021.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading