DA LI BI IH IKO GLEDAO? Odbojkašice hrle ka novom ZLATU, ali njihovoj popularnosti je dopinela REVOLUCIONARNA PROMENA

Autor: Republika

Sport

20.08.2021

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dok uživamo u partijama Tijane Bošković, Brankice Mihajlović, Milene Rašić, Maje Ognjenović i ostalih valja se podsetiti kako je odbojka izgledala pre 2000. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Odbojkašice Srbije

Srpska ženska odbojka je u punom zenitu. Pod vođstvom Zorana Terzića su osvojene gotovo sve medalje u konkurenciji dama, od bronze na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. do nedavnog trećeg mesta u Tokiju. Vrhunci su naravno dva vezana evropska i aktuelno svetsko zlato.

I dok uživamo u partijama Tijane Bošković, Brankice Mihajlović, Milene Rašić, Maje Ognjenović i ostalih valja se podsetiti kako je odbojka izgledala pre 2000. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Tijana Bošković

Na ulasku u 21. su uvedena presudna pravila koja su dovela do atraktivnosti i jednostavnosti praćenja odbojke.

Za one koji ne znaju ili se ne sećaju, do Olimpijskih igara u Sidneju setovi su išli do 15 poena, a ne 25 kao danas. Razlog za podizanje ciljane lestvice za dobijanje seta jeste ukidanje pravila osvajanja poena tek posle dobijene promene. Dakle, stanje na semaforu se menja tek pošto ekipa osvoji poen na svom servisu. Ukoliko se dođe do poena na tuđem servisu, iz pozicije odbrane, to znači da samo imate priliku da servirate, pa da eventualno tad dođete do poena. U Seulu 1988. je uvedena inovacija poena posle svake razmeneisključivo za peti set. Od Sidneja je prošireno i na preostala četiri seta.

To je donelo dinamiku i neizvesnost na terenu i kod gledalaca, a naši odbojkaši su tu promenu dočekališirokih ruku, kako su i slavili zlato upravo na prvom takmičenju na kom se to pravilo i testiralo.

Ovo podsećanje služi da se prisetimo i uvidimo koliko su naše heroine izuzetne, radi se o nadmoći u eri najvećeg uzleta ženske odbojke. Juri se treće zlato na domaćem terenu da se dominacija ojača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading