LEGENDARNI ROJ DŽONS DŽUNIOR ZA SRPSKI TELEGRAF: Volim Srbe i Ruse jer i oni VOLE mene!

Autor:

Sport

03.07.2021

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvek mi je bolje da provodim više vremena u zemljama kao što su Srbija i Rusija nego u mestima gde me uzimaju zdravo za gotovo.

RepublikaFoto: BSS
Roj Džons Džunior

Srbi i Rusi me vole i tretiraju kao šampiona, zato gajim isključivo ljubav prema ova dva naroda, poručio je legendarni bokser Roj Džons Džunior u intervjuu za Srpski telegraf. Amerikanac je promoter Svetskog prvenstva u boksu koje će se održati u Srbiji od 26. oktobra do 6. novembra.
Popularni Supermen govorio je o tome kako je dobio rusko državljanstvo, o sličnostima Rusa i Srba, kao i o krađi koja je obeležila njegovu karijeru, kada su mu sudije oduzele zlato na Olimpijskim igrama u Seulu 1988.

*Zatražili ste i dobili rusko državljanstvo od predsednika Vladimira Putina. Nesvakidašnji potez za Amerikanca, kako se to desilo? I da li ste znali da su Srbija i Rusija jako bliske zemlje?

- Jesam, upoznat sam sa bliskošću Srbije i Rusije. Desilo se kada sam čuo da me narod u Rusiji jako voli. Otišao sam tamo i video da je to istina. Dakle, ako žele da budem deo njihove kulture, zašto ne bih bio? Volim da budem tamo gde sam voljen. Isto kao što me narod u Srbiji voli. Samim tim, ja već volim Srbiju zbog toga koliko me volite. Sviđa mi se odakle sam, ali više volim da budem tamo gde sam voljen. U Rusiji sam voljen, u Srbiji sam voljen. Dakle, uvek mi je bolje da provodim više vremena u zemljama kao što su Srbija i Rusija nego u mestima gde me uzimaju zdravo za gotovo.

RepublikaFoto: Republika
Podrška od predsednika Vučića

*I gospodin Putin je veliki ljubitelj boksa?

- Predsednik Putin je sebe označio kao velikog fana boksa. On smatra da kubanski treneri u boksu ne mogu da poduče srpske borce jer su slični ruskim borcima, a ruski borci mogu da pobede kubanske borce. Ruski borci su jednako dobri, kao i ostali borci u svetu, jer s dobrim znanjem svi mogu da napreduju. S obzirom na to, možda bi Roj Džouns Džunior mogao da dođe u Srbiju na tri ili četiri meseca godišnje i podučava srpske borce.

RepublikaFoto: BSS
Legenda sa direktorkom turnira - Antonina Bogićević i Roj Džons Džunior

*Proveli ste neko vreme u Srbiji, šta mislite o ljudima i ovoj zemlji? Šta možemo očekivati na Svetskom prvenstvu?
- Osećam se dobro ovde, sviđa mi se ova kultura i ova država. Ljudi me odlično tretiraju. Mislim da će Svetsko prvenstvo biti veoma dobar događaj i to je odlična šansa za AIBA da napravi iskorak i neke promene u boksu što se tiče samog sistema da bi se boks tretirao pravednije.
n Srbija ima dugu tradiciju u amaterskom i olimpijskom boksu. To je put koji ste pratili u karijeri.

*Koliko je važno za mlade boksere da ne preskaču korake?

RepublikaFoto: BSS

- Veoma je važno da ne preskaču njihove prve, rane korake, ali zapravo nisam upoznat sa mnogim bokserima iz Srbije koje sam gledao. Mnogo srpskih boksera iz prošlosti, zaboravio sam imena, gledate jer se uvek dobro pokažu. Dakle, veoma je važno da naučite početne korake u boksu da biste napredovali i imali odličnu amatersku karijeru i još bolju profesionalnu karijeru.

Oprostio sam sudijama krađu iz Seula

*Prošlo je 33 godine, da li ste oprostili sudijama krađu na Olimpijskim igrama u Seulu?
- Morate da oprostite sudijama, morate da oprostite arbitrima, ali ne oprostite sistemu. Obično ne opraštate sistemu sve dok se sistem ne promeni.

*Bili ste u ringu sa Tajsonom skoro. Taj egzibicioni meč je privukao više pažnje nego mečevi za titulu svetskog šampiona. Da li u boksu, naročito kada je reč o teškoj kategoriji, postoji kriza jednakosti?

- Da, definitivo postoji i glavni razlog je zato što se najbolji borci ne bore protiv najboljih boraca. Želeli smo da vidimo Entonija Džošuu protiv Dionteja Vajldera, i to se nije dogodilo jer je Džošua izgubio. Onda, kada se Džošua "vratio", Vajlder je izgubio. Praktično, ne vidimo te borbe najboljih kada je pravi trenutak da se one dogode. Znači, nećemo videti Sebastijana Formela na vrhuncu protiv Menija Pakjaoa na vrhuncu. Meni Pakjao bude nokautiran prvi i onda hoće da se bori protiv Formele. Ne može tako, tada je prekasno, nije pošteno prema boksu.

RepublikaFoto: BSS

*Šta je rešenje?

- Želimo da vidimo boksere kako napreduju i bore se međusobno kada su obojica na vrhuncu. Zato u ostalim sportovima poput fudbala, bejzbola, američkog fudbala i košarke imamo obe pobedničke strane, koje igraju međusobno. Zašto? Zato što su obe ekipe došle do samog vrha i onda se međusobno takmiče za osvajanje šampionata. To je suština sporta, da li me razumete? Ali trenutno u boksu ima dosta kalkulacija o tome kada će se boriti jer se ne bore međusobno kada su obojica na vrhu, nego žele da napadnu kada je protivnik oslabio, ali tada je prekasno, više nije isto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading