SKANDAL: Rusima SVE zabranjeno na Olimpijskim igrama, umesto himne slušaće se "Kaćuša"

Autor:

Sport

21.02.2021

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olimpijske igre ove godine će se održati u Tokiju.

Ilustracija

Ruski olimpijci će nastupiti kao tim Ruskog olimpijskog komiteta, ali neće imati državne simbole, nacionalnu zastavu i himnu. Umesto himne najverovatnije će se čuti "Kaćuša".

Pored zabrane upotrebe nacionalne trobojke i himne, ruskim sportistima će takođe biti zabranjena upotreba punog naziva - Ruski olimpijski komitet, nego će umesto toga biti u obavezi da koriste isključivo sportsku opremu sa skraćenicom na engleskom – ROC (Russian Olympic Committee).

Amblem ruskog tima biće logo ROC-a na beloj podlozi, kao i na zastavama pod kojima će sportisti nastupati.

 

Rusi su kao „neutralni“ već nastupali na Zimskim igrama 2018. u Pjongčangu, a takmičili su se pod olimpijskom zastavom i pod nazivom „Olimpijski sportisti iz Rusije“.

Podsećanja radi, Sud u Lozani je ublažio odluku izvršnog komiteta Svetske antidoping agencije (VADA), koji je u decembru 2019. suspendovao Rusiju sa velikih međunarodnih takmičenja na četiri godine zbog optužbi za manipulisanje podacima Moskovske anti-doping laboratorije.

Odlukom suda, Rusija je na dve godine izgubila pravo da bude domaćin Olimpijskih igara i svetskih prvenstava. Takođe, Sportski arbitražni sud zabranio je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da dve godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i svetskim prvenstvima, a ta zabrana se odnosi i na predstavnike ruskih vlasti - zamenike ministara, ministre, zamenike premijera i premijera.

Ograničenja se ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje. Takođe se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading