HAMILTON POKORIO F1: Borba za crnce mi je donela titulu!

Autor: Marija Stefanović

Sport

28.12.2020

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borba protiv rasizma me je motivisala da postanem šampion Formule 1 sedmi put, poručio je Luis Hamilton (35)!

Luis Hamilton

Britanski vozač je aktivno podržavao pokret "Životi crnaca su važni" nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom intervencije policije. On je uoči svake trke klečao na stazi u znak podrške borbi protiv diskriminacije, na sebi je nosio obeležja sa porukama protiv rasizma, a klečao je i posle slavlja na 11 od 17 trka minule sezone.

PODRŠKA TIMA

Njegova ekipa Mercedes ga je podržala u tome, pa je šasija na oba bolida bila crna tokom cele sezone umesto standardne srebrne.

- Imao sam dodatni motiv u sebi da završim sve te trke. To je bio drugačiji motiv od onog koji sam imao u prošlosti jer sam želeo da završim trke kao pobednik kako bih mogao da istaknem parolu "Životi crnaca su bitni" i promovišem bitne stvari - naveo je britanski vozač.

RepublikaFoto: Tanjiug/AP

On je poručio da se nije plašio kako će javnost reagovati na njegove aktivnosti.

- Nije bilo šanse da ćutim o stvarima koje su se desile. Radio sam to jer sam mislio da je pravedno i nisam imao nikakav strah. Verujem da ću posle završetka karijere da se posvetim ovim aktivnostima. Sreća i uspeh osvajanja šampionata su divne stvari, ali kratkotrajne. Zato već razmišljam i šta ću raditi posle povlačenja - poručio je Hamilton.

 

BRIGA ZA DECU

Hamilton, koji je jedini tamnoputi vozač u Formuli 1, kazao je da u sportu ima dosta rasizma i da to mora da se menja.

- Ima mnogo druge tamnopute dece koja zaslužuju priliku da napreduju, da imaju dobro obrazovanje. Dece koja bi mogla da budu inženjeri ili šta god žele. Međutim, činjenica je da nemaju istu priliku i to nije dobro - poručio je Hamilton.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading