NEMA PROMENE PLANA: Evropsko prvenstvo biće održano u Beogradu u septembru!

Autor:

Sport

27.07.2020

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović govorio o planovima za ovu, zbog pandemije koronavirusa, krajnje nesvakidašnju sezonu, sa posebnim osvrtom na Evropsko prvenstvo za juniore, koje bi u Beogradu trebalo da bude održano krajem septembra, ali i na to šta očekuje seniore u pripremama za Olimpijske igre, odložene za narednu godinu.

Foto: VSS
Nebojša Jevremović generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije

- Kako stvari stoje sada, Beograd treba da bude domaćin Evropskog prvenstva za juniore, koje treba da se održi 26. i 27. septembra. Prvobitnim planom bilo je predviđeno da šampionat bude održan 30. i 31. maja, ove godine, ali zbog tadašnje situacije u celoj Evropi takmičenje je odloženo i, u saradnji sa Evropskom veslačkom konfederacijom i Svetskom veslačkom federacijom, pomereno za kraj septembra. Nadamo se da će, ako situacija bude povoljna u celoj Evropi, a pogotovo u Srbiji, takmičenje biti održano. Mi smo dobili apsolutnu podršku svih nadležnih u našoj zemlji - Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta, Sekretarijata za sport grada Beograda i nadamo se, da će, ako situacija u Beogradu i u Srbiji krene nabolje, ovo veoma značajno međunarodno takmičenje biti održano u pomenutom terminu - istakao je na  Jevremović.

Kako teku pripreme za ovo veliko takmičenje?

Foto: VSS
Detalj sa Kupa Srbije

- Pripreme teku svojim tokom - mi smo veoma iskusni u organizaciji takmičenja. Moram da podsetim da smo mi u ovu priču krenuli još 2003. godine, sa Svetskim prvenstvom za mlade seniore, koje je održano na Adi Ciganliji usred jula meseca, u okviru kupališne sezone. Sledilo je potom Svetsko prvenstvo za studente 2008, Svetski kup 2012., Evropsko seniorsko prvenstvo 2014, pa dva Svetska kupa - 2017. i 2018. godine. Dakle, mi imamo veoma uigran tim koji se bavi organizacijom velikih takmičenja. Druga stvar je što su kroz ova održana takmičenja svi veslači u svetu shvatili šta pruža staza na Adi Ciganliji, koja je jedna od najboljih i najregularnijih na svetu.

Isto pruža i grad Beograd, s obzirom na to da su hoteli jako blizu, aerodrom, tržni centri, puno zanimljivih mesta na otvorenom.

- Tako je, hoteli su jako blizu. Ponuda hotela je svake godine sve bogatija, cene hotela u Beogradu za sportska takmičenja su jako dobre, tako da svi učesnici takmičenja su veoma srećni kada dođu u našu zemlju. Na kraju krajeva, to je rezultovalo time da prošle godine, u septembru mesecu, Beograd, odnosno Srbija i Veslački savez, dobiju organizaciju Svetskog prvenstva u veslanju 2023, što je jedna kruna svega onoga što može da se organizuje na Adi Ciganliji što se tiče veslanja. To takmičenje biće pre svega kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu, okupiće oko 2.500 učesnika - takmičara, trenera, tehničkog osoblja, koji će boraviti desetak dana u Beogradu. Pored toga, mi apsolutno ne možemo tačno da znamo koliko gledalaca dolazi da prati to takmičenje, ali to je nekih desetak hiljada stranaca koji će doći u Beograd. Generalna proba za seniorsko SP biće 2022. godina, kada ćemo organizovati Svetski kup. Svega toga ne bi bilo da nemamo apsolutnu podršku države Srbije i Ministarstva omladine i sporta, jer ovo je jedan skup, ogroman projekat, koji praktično bez takve vrste pomoći ne bi mogao da se realizuje. Naravno, tu je i grad Beograd, koji nam pruža sve uslove kao domaćin, uz Javno preduzeće "Ada Ciganlija", koje nam svaki put izlazi u susret. Mi se nadamo da ćemo do tada završiti i rekonstrukciju veslačko-kajakaškog kompleksa na Adi Ciganliji, što je jedan od prioriteta, jer to treba da bude legat koji će ostati iza ovog velikog takmičenja i koji će pružiti još bolje uslove svim onim narednim generacijama koje će se baviti ovim našim sportom - istakao je Jevremović.

Kažu da strani veslači i treneri vole da dolaze u Beograd?

Foto: VSS

- Tako je. Svi znamo da, kada pričamo sa strancima koji dolaze u naš grad, oni osete tu pozitivnu energiju koju naš grad daje, i gostoprimljivost i sve ono što mi kao narod pružamo - da tako kažem - otvoreno srce. Mi u svim ovim dosadašnim iskustvima nismo imali apsolutno nijednu primedbu bilo kog učesnika, svi su se osećali veoma ugodno. Oni koji su imali prilike da obiđu naš grad, čak i noćni život - a to su oni koji su ili tehničko osoblje ili treneri - oduševljeni su tom energijom koju nosi naš glavni grad. Ja se nadam da ćemo, kada prođu ove vanredne okolnosti, ponovo imati priliku da se gledamo ovako oči u oči, bez maski, i da ćemo imati priliku da pružimo svim našim gostima pravi užitak i pravi utisak boravka u Beogradu.

U septembru Evropsko prvenstvo u našem glavnom gradu - sa maskama ili bez maski? Da li se pripremate za sve okolnosti i koje su kritične tačke?

- Apsolutno se pripremamo i postoji scenario kako će se odvijati to takmičenje. On je propisan od međunarodnih federacija, propisan je i od naših zdravstvenih pravila, koje propisuje Vlada Srbije. Mi imamo veoma iskusan medicinski tim koji nama pokriva taj medicinski deo takmičenja i koji će ove godine biti pojačan i sa epidemiolozima i sa svima onima koji su potrebni da bi bile pokrivene sve one tačke koje je neophodno da budu pokrivene. Ako ostane slična situacija maske će biti obavezne za sve učesnike. Takmičari u okviru regatnog centra će morati da nose maske, ali naravno, na samim trkama maske se neće nositi. Veslanje je inače dosta bezbedan sport, čak i u ovo vreme, jer se aktivnost odvija napolju i uvek postoji distanca između veslača. Tu postoje i ostali propisi koji će tada vladati - videćemo da li će biti uslov da svi stranci moraju da budu testirani pre nego što dođu na takmičenje; postoje zdrvstvene procedure - merenje temperature, nadzora, odgovornosti vođa svake reprezetnacije za njihove članove... tako da se nadam da ćemo biti u prilici da organizujemo ovo takmičenje. Da vam kažem - smisao bavljenja sportom jesu takmičenja, i veslanje je jedan od sportova koji ove godine treba da ima održana Evropska prvenstva u svim kategorijama (seniori, mlađi seniori i juniori). Pošto su otpale Olimpijske igre, Svetska prvenstva za juniore i mlađe seniore, ovo je prilika za sve one koji ove godine treniraju da mogu da imaju neki cilj u sezoni i da nastave dalje svoje karijere.

Foto: VSS
Predstavnici Veslačkog Saveza

Mnoga velika međunarodna takmičenja su održavana bez publike. Kod nas je nekako tradicija, s obzirom na Adu Ciganliju, da bude puno publike. Ali, može i bez publike, i to je jednostavno sada normalno?

- To je tačno i mi ćemo se voditi propisima koji budu važili u tom trenutku. Najviše bismo voleli da možemo da održimo takmičenje pred publikom, da napunimo tribine, da ljudi sa plaže, iz kafića, mogu da prate veslačke trke. Ali, ovo su takva vremena da moramo da se prilagođavamo i da praktično održimo takmičenje u skladu sa propisima koji važe - naglasio je Jevremović.

Gde se sada nalazi naša reprezentacija, gde su najbolji juniori i seniori i da li su počeli sa pripremama?

- Počeli su sa pripremama, naravno. Imali smo period policijskog časa, odnosno vanrednog stanja u Srbiji, kada su poštovani svi propisi. Ali, kao što sam rekao, veslanje je dosta bezbedan sport čak i u ovim vremenima i svi naši veslači se pripremaju u našim trening centrima, a to su Srebrno jezero, Beograd i Smederevou ovom trenutku. Svi vredno rade i prethodni vikend smo imali i trening trke na Palićkom jezeru, uz poštovanje svih mera. Naši najbolji veslači su proverili svoje trenutno stanje i formu i koliko su spremni. Od iduće nedelje nastavljaju se pripreme van Beograda, uglavnom u našem centru na Srebrnom jezeru.

Očekuje nas i Kup Srbije u veslanju, a upravo na takvim trkama mogu u prvi plan iskočiti perspektivni mladi veslači i veslačice?

- Na Adi Ciganliji sezona će se nastaviti praktično početkom septembra. Ono što nas očekuje, to je u avgustu - trebalo bi da se održi Treće kolo Omladinske lige u Zrenjaninu. U kontaktu smo sa sa gradom Zrenjaninom i pomoćnikom gradonačelnika Simom Salapurom i pratimo situaciju i nadamo se da ćemo imati priliku da sredinom avgusta organizujemo takmičenje za naše najmlađe veslače na jezeru o ovom lepom gradu. Posle toga sledi regata na Paliću, to je Kup Srbije, i onda praktično kreće internacionalna sezona sa Balkanskim šampionatom u Rumuniji i Evropskim prvenstvima.

Olimpijske igre su pomerene za godinu dana. Koliko je to poremetilo planove Veslačkog saveza Srbije?

- Svakako da je poremetilo planove. Kada se pripremate četiri godine za nešto što je pred vama i praktično tri ili četiri meseca pred najznačajniju sportsku manifestaciju na svetu se desi to da ona bude odložena za godinu dana, naravno - dolazi do preokreta. Svi planovi su morali da budu promenjeni, tako da smo sada u jednoj drugačijoj situaciji. Trudimo se da pružimo potporu svim seniorima da nastave da vrhunski treniraju i da budu u vrhunskoj formi, što mislim da se odvija dobro. S druge strane, mi s optimizmom očekujemo narednu godinu - ipak postoji još godinu dana priprema, tako da se nadam da ćemo tada u Tokiju imati možda još bolje rezultate nego što bi bili ove godine.

Klinci oprobajte se u veslanju

Na kraju razgovora generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije je pozvao sve građane naše zemlje da svoju decu, uzrasta 13, 14 godina, odvedu u veslačke klubove, kojih ima u Beogradu i širom Srbije i pokrajine Vojvodine, preporučujući bavljenje n sportom koji je izuzetno zdrav, jer, između ostalog, baveći se veslanjem deca borave napolju, u prirodnoj sredini i treniraju i takmiče se na vodi.

Komentari (0)

Loading