Teška kazna za slavnog maratonca: Četiri godine suspenzije

Autor:

Sport

03.07.2020

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kipsang je pobeđivao na najvećim svetskim maratonima poput onih u Londonu, Njujorku i Tokiju, a 2013. na Berlinskom maratonu istrčao je 42 km i 195 metara za dva sata, tri minute i 23 sekunde

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vilson Kipsang

Svetska atletska federacija (WA) izrekla je danas četvorogodišnju zabranu 38-godišnjem Kenijcu Vilsonu Kipsangu, zbog kršenja antidoping pravila.

U obrazloženju odluke stoji da je nekadašnji vlasnik svetskog rekorda u maratonu kažnjen zbog "pogrešnog prijavljivanja mesta na kojima se nalazio i falsifikovanja dokaza i izjava očevidaca".

Kipsang je uslovno suspendovan u februaru, jer se između aprila 2018. i maja 2019. četiri puta nije nalazio na mestu na kojem je naveo da će u tom trenutku biti. Tri takva prestupa u 12 meseci donose suspenziju.

Kao početak Kipsangove četvorogodišnje zabrane nastupa računa se 10. februar 2020.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kipsang

Kipsang je u bogatoj karijeri pobeđivao na najvećim svetskim maratonima poput onih u Londonu, Njujorku i Tokiju, a 2013. na Berlinskom maratonu istrčao je 42 km i 195 metara za dva sata, tri minute i 23 sekunde, što je u tom trenutku bila najbrže istrčana maratonska trka u istoriji.

Kenijac je osvajač i bronzanog olimpijskog odličja u Londonu 2012.

Kipsang se pridružio nekolicini kenijskih atletičara i atletičarki koji su kažnjeni zbog kršenja antidoping pravila, a među njima je olimpijska pobednica u maratonu iz Rio de Žaneira 2016. Džemima Sumgong.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading