Legenda odbojke, Vladimir Batez za "Srpski telegraf": Da sportisti imaju najbolje uslove!

Autor: Srpski telegraf

Sport

17.06.2020

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sport je tokom epidemije korona virusa bio na udaru, praktično je sve stalo kako u profesionalnom sportu, tako i u rekreativnom i u školskom sportu. Povodom toga dobili smo intervju sa proslavljenim odbojkaš Jugoslavije i Srbije, Vladimir Batez. Kao igrač u svoju riznicu je stavio čak dve olimpijske medalje, zlatnu iz Sidneja i bronzi iz Atlante. Njegova biografija prepuna je evropskih i svetskih odličja, a može se pohvaliti da je preko deset godina uspešno igrao u Italiji.

RepublikaFoto: Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu
Vladimir Batez sa mladim košarkašima

Neposredno po izbijanju epidemije korona virusa, Pokrajinska vlada na čelu sa Igorom Mirovićem  i Sekretarijat za sport i omladinu pokrenuli su kampanju "Ostani kod kuće" koju su podržali mnogi sportisti i javne ličnosti, među kojima su pored Vladimira Bateza bili i uspešni bivši i aktivni sportisti. Navodimo Ivana Miljkovića, Slobodana Boškana, Đulu Meštera, Andriju Gerića, Vasu Mijića, paraolimpijku Borislavu Perić Ranković, Ivanu Španović, Davora Štefaneka, Tadiju Kačara, Zorana Pančića,  Milorada Stanulova, Slobodana Bitevića i mnogi drugi.

Naši sportisti i sportski klubovi prošli su mnoge teške okolnosti, ali su nastavljali  da ostvaruju uspehe i nakon sankcija i bombardovanja, tako da sam  optimista da ćemo se brzo vratiti u normalne sportske tokove i posle epidemije korone - ističe Batez.

Vladimir Batez, bio je radno aktivan i tokom epidemije, a po završetku vanrednog stanja pojačao je sa aktivnostima i od tada je gotovo svakodnevno u radnim obilascima opština i gradova.  Zrenjanin, Šid, Vrbas, Srbobran, Novi Kneževac, Alibunar, Subotica, Sombor, Kikinda, Pančevo i Sremska Mitrovica su lokalne samouprave koje je sekretar Batez obišao od završetka vanrednog stanja u našoj zemlji.

Neki od najznačajnijih projekata koji smo realizovali ili je njihovo sprovođenje u toku, odnose se na razvoj sportske infrastrukture i opremanje sportskih centara, sportskih sala i školskih sportskih terena. S obzirom da su osnovni prioriteti u Programu razvoja sporta AP Vojvodine razvoj sportske infrastrukture, razvoj vrhunskog sporta, školskog sporta, razvoj sporta osoba sa invaliditetom, omasovljavanje rekreativnog sporta i afirmacija žena u sportu, bitno nam je da pružimo podršku projektima u svakoj lokalnoj samoupravi i zato sam za ove četiri godine obišao svaku opštinu u Vojvodini. Uverio sam se u stanje sportskih objekata i upoznao mnogo ljudi, koji se bore da u oblasti sporta unapredi postojeće stanje – kaže Batez.Za četiri godine podržano je preko 250 projekata opremanja, sanacije, adaptacije i izgradnje fiskulturnih sala. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uložio je u ove projekte preko 376 miliona dinara, dok je Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja u poslednje četiri godine uložila u 18 projekata čak 900 miliona dinara.

RepublikaFoto: Pokrajinski sekreztarijat za sport i omladinu

Rekonstruisano je, sanirano ili adaptirano 57 školskih fiskulturnih sala, rekonstruisano je, sanirano, adaptirano i opremljeno 32 otvorena školska terena, a izgrađeno je 5 otvorenih školskih terena. 85 školskih sala je opremljeno je ugradnom i sportskom opremom i rekvizitima kao i 3 sale pri predškolskim ustanovama. Za školsku sportsku infrastrukturu koja je istovremeno i strateški prioritet ovog sekretarijata izdvojeno je ukupno 195 miliona dinara.“ naveo je Batez, dodavši da je u javnu gradsku i opštinsku sportsku infrastrukturu kroz 63 projekata uloženo je 181,7 miliona dinara.

Batez navodi sledeće projekte: Balon hala u Adi, rekonstruisano je, sanirano ili adaptirano 11 otvorenih sportskih terena, opremljeno je  9 otvorenih sportskih terena ugradnom i sportskom opremom; rekonstruisano je, sanirano ili adaptirano 18 sportskih sala i hala; 21 sportska sala i hala opremeljene su ugradnom i sportskom opremom i rekvizitima. U toku 2020. godine kroz novi javni poziv planirano je ulaganje u ovoj oblasti od  dodatnih 69 miliona dinara,  koje je zbog krize izazvane koronom rebalansom budžeta smanjeno na 53,2 milona.  Na teritoriji APV u ovom periodu završena je ili je u toku izgradnja 10 novih sportskih objekata: hala, sala i drugih objekata a koji su finansirani iz različitih izvora finansiranja.

Konkursima Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu podržavaju se sportisti sa teritorije Vojvodine, organizacija takmičenja od posebnog značaja za AP Vojvodinu i učešće sportista na velikim međunarodnim takmičenjima. U periodu od  2016 -2020. godine kroz Konkurs za finansiranje organizacije međunarodnih sportskih priredbi od interesa za AP Vojvodinu, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu podržao je organizaciju 175 manifestacija u iznosu od čak 112.335.168,00 dinara.

A tu je I organizacija velikih međunariodnih takmičenja, u kojima je sekretarijat bio partner: Evropsko prvenstvo za seniore u rvanju u Novom Sadu,  Svetska ligu 2017 u odbojci,  Univerzitetski šampionat Evrope u veslanju, 38. Međunarodne biciklističke trke kroz Vojvodinu,  Prvenstvo Evrope u karateu za seniore, Prvenstvo Evrope u mačevanju za seniore, Prvenstvo Evrope U16 u košarci za kadete, Balkansko prvenstvo u ženskoj odbojci za pionirke, Prvi čelendžer u olimpijskoj disciplini basketu 3 na 3 koji je održan u Srbiji, Liga Nacija u odbojci za seniore, rukometna utakmica Srbija – Švajcarska kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Seniorsko EP u košarci za žene …

Kroz program stipendiranja sekretarijat daje podršku našim najperspektivnijim sportistima. Prošle godine kroz program podrške finansirano je 100 najperspektivnijih mladih sportista iz 30 grana sporta i 17 mladih perspektivnih trenera. Pored stipendije, obezbeđena je i kontinuirana briga o zdravstvenom statusu i nivou treniranosti u Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta AP Vojvodine.

Nastaviće se i dalje dugogodišnja politika afirmacije žena u sportu kroz konkurs za finansiranje projekata, koji će doprineti unapređenju položaja žena kao sportistkinja, sportskih stručnjakinja i stručnjakinja u sportu, odnosiće se na usavršavanje u sportu i nabavku takmičarske opreme i sportskih rekvizita.

Prekogranična saradnja

Na kraju moram da istaknem i da smo prvi put u svojoj istoriji bili vodeći partner u dva IPA projekta prekogranične saradnje, koja je finansirala Evropska unija. To su projekti “Aktivne devojčice” koje obuhvataju devojke iz Srbije i Mađarske, kao i “Socijalna integracija kroz parasport” gde su uključene osobe sa invaliditetom. Planiramo da nastavimo saradnju sa Evropskom unijom – poručio je Batez.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading