Zabrana klečanja na Olimpijadi kršenje ljudskih prava?

Autor:

Sport

14.06.2020

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stav Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o potencijalnoj zabrani sportista koji kleče u znak podrške antirasističkim protestima predstavlja kršenje ljudskih prava, saopštio je danas Global Atlit, međunarodni pokret sportista.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Rojters podseća da je pravilo 50 Olimpijske povelje da "nijedna vrsta demonstracija ili politička, verska ili rasna propaganda nije dozvoljena na bilo kojim olimpijskim lokacijama, prostorijama ili u drugim oblastima".

Sportisti koji krše pravila podložni su disciplinskim kaznama, a MOK je u januaru izdao smernice u kojima je razjašnjeno da sankcije uključuju i zabranu klečanja.

- Nedavna izjava MOK i IPC (Međunarodnog paraolimpijskog komiteta) da će se sportisti koji budu kleknuli suočiti sa zabranama očigledno je kršenje ljudskih prava- navodi se u saopštenju međunarodnog pokreta sportista koji ima za cilj da potakne promene u svetu sporta.


Nekoliko velikih sportskih organizacija planira da dozvoli proteste na njihovim događajima posle smrti Džordža Flojda, crnca koji je umro u Mineapolisu, nakon što mu je beli policajac klečao na vratu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading