(VIDEO) "Vozio sam iznad svojih granica i to me je plašilo"

Autor:

Sport

01.05.2020

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baka mi je dala poseban zadatak, htela je da ga napravim onakvog kakvog su ga pamtili. Znala sam da će biti teško, ali svi su bili oduševljeni, rekla je Paula Senna Lali, rođaka Ajrtona Sene, legendarnog brazilskog vozača Formule 1, jednog od najvećih u istoriji.

RepublikaFoto: instagram.com/oficialayrtonsenna/
Ajrton Sena

Skulpturu je napravila kad je bila trudna sa prvim detetom, koristila je stare fotografije i kroz priču sa porodicom napravila je Senu baš onakvog kakvog ga je porodica zapamtila. 

Ajrton Sena imao je 34 godine kada je srce prestalo da mu kuca. U sedmom krugu Velike nagrade San Marina u Imoli, 1. maja 1994. godine, zabio se u zid na krivini Tamburelo sa 310 km/h, a od tog kobnog trenutka prošlo je 26 godina. Preminuo je nedugo nakon što su ga prevezli u bolnicu.

Na njegovoj sahrnai bilo je više od tri miliona ljudi. Njegovo poslednje počivalište u Sao Paulu godišnje poseti veći broj obožavalaca nego grobove Elvisa Prislija i Merilin Monro zajedno.

Mehaničari ga nisu voleli, izbegavali su ga kad god su mogli jer ih je satima gnjavio najsitnijim detaljima zbog kojih bi mogao da bude brži. Toliko dobro je shvatao mehaniku bolida da su ga iz Honde zamolili da im pomogne u razvoju njihovog superautomobila NSX, kojim su želeli da pariraju Ferarijevim vozilima.

Najbolji krug u karijeri odvezao je u Doningtonu 1993. godine. Naravno, po kiši. Nije bez veze dobio nadimak 'Kišni čovek'. 

Ajrton je vozio za MekLaren, imao je vrlo dobar bolid MP4/8, ali svejedno je po specifikacijama bio inferioran Vilijamsovom, koji su vozili Prost i Dejmon Hil i Benetonovom u kojem su bili Šumaher i Patrese.

Kišni čovek je jedan od nadimaka Sene, kog su zvali i Gospodar Monaka. Obožavao je tu trku. Šest puta pobedio je u Monaku, pet puta uzastopno, a posebno je voleo kvalifikacije. 

Do 2006. godine bio je neprikosnoven, rekorder, najbolji vozač u kvalifikacijama u istoriji Formule 1, dok taj rekord, 12 godina nakon njegove smrti, nije oborio Mihael Šumaher.

- Vozio sam u Monaku, zadnji krug kvalifikacija... Imao sam prvo mesto na startu za pola sekunde, nakon toga i sekundu. Odjednom pogledam, brži sam od svih dve sekunde, uključujući kolegu koji je imao isti bolid. I tada sam shvatio da ne vozim svesno, vozio sam po nekom instinktu, samo što sam bio u nekoj drugoj dimenziji. Samo sam išao sve brže. Bio sam daleko iznad granice, ali nekako sam pronašao način da idem još više - ispričao je jednom prilikom Sena.

U decembru 2009, britanski magazin "Autosport" ga je proglasio najboljim vozačem svih vremena, prema glasovima 217 sadašnjih i bivših vozača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading