Prvi čovek OI U Tokiju sumnja da će se one održati i 2021. - Japanci otkazuju Igre zbog korone?

Autor:

Sport

29.04.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olimpijske igre u Tokiju, koje su bile planirane za ovo leto, odložene su na godinu dana zbog koronavirusa, ali ako pandemija potraje, one se u Japanu uopšte neće održati! To najavljuje predsednik Organizacionog odbora OI 2020 Joširo Mori, konstatujući da novo odlaganje nije opcija.

Ilustracija

- Olimpijske igre u Tokiju neće biti pomerane za 2022. godinu zbog korone. Ukoliko do tada definitivno ne pobedimo virus, one neće biti ni održane - poručio je Mori.

Foto: Tanjug/AP
Pesimista... Joširo Mori

OPKLADA ČOVEČANSTVA

On je podsetio da su Igre u Tokiju otkazane i 1940, tačnije u istoriji nisu organizovane samo zbog ratova. Međutim, Mori veruje da to sada ipak neće biti slučaj.

- Nadam se da ćemo uspešno pobediti nevidljivog neprijatelja i da ćemo imati Olimpijske igre u miru sledećeg leta. Čovečanstvo se može kladiti na to - dodao je Mori.

Ovakav odsečan stav iz Japana iznenadio je mnoge, ali ne i predsednika Odbojkaškog saveza Srbije i člana rukovodstva Olimpijskog komiteta Srbije Zorana Gajića. On za Srpski telegraf kaže da Japanci sve gledaju pesimistično i da zato ništa ne može da ih iznenadi.

- Dobro sam upoznao Japance radeći kao selektor i trener i znam da uvek kreću od najcrnje pretpostavke. Kod njih je sve dobro isplanirano, pa tako i organizacija Igara, a ovo pomeranje im i te kako pravi problem. Međutim, nadam se da se zle slutnje neće obistiniti i da ćemo imati turnir 2021. Ako bi se Igre pomerale za 2022, bilo bi još teže, ali bolje i tako nego da ih uopšte nemamo - istakao je Gajić i dodao da će ključnu reč, osim zdravstvenog i sportskog, voditi i ekonomski aspekt:

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
Zoran Gajić

ISPAŠTAĆE SVI

- Japancima je u interesu da OI budu, pa makar i 2022. Tada bi nastao haos u ostatku sveta jer bi poremetilo sva ostala takmičenja. Ispaštali bi sportisti, sponzori, televizijska prava, druga takmičenja, ali Tokio bi dobio povraćaj barem dela uloženog. To je i te kako važno i zato verujem da će Igara sledećeg leta ipak biti, a ako ne tada, onda 2022. sigurno - jasan je Gajić.

Novak mora da se vakciniše ako hoće na OI

Medicinski stručnjaci u Japanu su izričiti u stavu da bez vakcine nema dozvole za takmičenje na OI. To se nadovezuje na priču koju je pokrenuo Novak Đoković najavom da se neće vakcinisati vakcinom koja još ne postoji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

- Verovatno će biti propisano da ne može da se takmiči ko se ne vakciniše. To važi i za Novaka i za sve ostale. Kada sam radio u Rusiji, tamo ni odsustvo zbog gripa nije bilo opcija, a da se ne smanji plata. Kada je toliki novac u opticaju, onda je pred tobom izbor, ako hoćeš novac, moraš da igraš, a da bi igrao, moraš da poštuješ sve što medicinska struka od tebe traži, pa makar to bila i vakcina - jasan je Zoran Gajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading