Kletva napada OI na svakih 40 godina!

Autor:

Sport

24.03.2020

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letnje olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, koje bi trebalo svečano da budu otvorene za četiri meseca, nalaze se pod velikim znakom pitanja zbog pandemije smrtonosnog virusa KOVID-19, a ako je verovati tradiciji, prati ih surovo prokletstvo zbog kojeg najverovatnije i neće biti održane. Naime, japanski ministar finansija i potpredsednik vlade Taro Aso uveren je da kletva na svakih 40 godina sprečava najveći sportski događaj planete da bude ili u potpunosti održan ili u znatno smanjenom obimu, a primeri iz Tokija 1940. i Moskve 1980. godine govore da je njegova premisa tačna.

Virus jači od sporta... Takmičenje u Tokiju pod znakom pitanja

JAPANCI BAKSUZI

Pre osam decenija u Tokiju je trebalo da budu održane prve Olimpijske igre na azijskom tlu, ali zbog japansko-kineskog vojnog sukoba i izbijanja Drugog svetskog rata (koji ipak nije imao u tom trenutku globalne razmere) Igre nikada nisu održane.

To takmičenje trebalo je da predstavlja i snažan signal da se prestonica Japana infrastrukturno i finansijski oporavila od razornog zemljotresa iz 1923. godine, ali jednostavno nije bilo mogućnosti da se ono održi.

Britanci u Moskvi 1980. prkosili vladi

Iako je vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske izdala naređenje svim sportistima iz te države da ne učestvuju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, oni su se oglušili o te zahteve i rado se takmičili u prestonici Sovjetskog Saveza. Bez obzira na to što je goreo plamen hladnoratovske polarizacije planete na dobroćudni Zapad i zli Istok, britanski olimpijci su isticali da je sport iznad politike, te su se ipak nadmetali u Moskvi pre četiri decenije.

AMERI ZAKUVALI SVE

Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine, za razliku od onih iz Tokija, jesu održane, ali uz bojkot od preko 60 zemalja sveta, pa se smatraju krnjim i značajno osiromašenim takmičenjem.

Održane u krnjem sastavu... Olimpijske igre u Moskvi 1980.

Naime, usred hladnoratovskih tenzija i realne opasnosti da nakon svega tri i po decenije izbije novi rat svetskih razmera, zemlje Zapada predvođene Sjedinjenim Američkim Državama pokrenule su bojkot Igara u prestonici tadašnjeg Sovjetskog Saveza, uz obrazloženje da to čine zbog invazije Sovjeta na Avganistan 1979. godine. Amerikanci su čak hteli da se Igre premeste u Atinu.

Paljenje baklje na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980.

Upravo zbog svega navedenog, ministar finansija i potpredsednik vlade Japana Taro Aso veruje da je reč o čistom prokletstvu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Taro Aso

- Stoprocentno sam siguran da je reč o kletvi, nekom ureknuću koje se događa Olimpijskim igrama na svakih 40 godina. Ozbiljan je problem u pitanju - rekao je zabrinuti Aso.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading