Pripreme za OI u punom obimu

Autor:

Sport

18.03.2020

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olimpijski komitet Srbije (OKS) saopštio je da je danas održan sastanak predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha sa predstavnicima evropskih nacionalnih komiteta i da će se pripreme za Igre u Tokiju nastaviti u punom obimu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tomas Bah

 - Nakon jučerašnje sednice Izvršnog odbora danas je predsednik Tomas Bah održao konferencijski video sastanak sa predstavnicima svih evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta, a vezano za razvoj situacije globalnog širenja koronavirusa.

Na sastanku su učestvovali predstavnici OKS generalni sekretar Đorđe Višacki i izvršni direktor Damir Štajner. Članovi izvršnog odbora i članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta doneli su odluku da se pripreme u Tokiju za održavanje Olimpijskih igara nastavljaju u punom obimu - navodi se u saopštenju OKS.


Kako se ističe, MOK će i u narednim danima kontinuirano pratiti razvoj situacije i u skladu sa tim će delovati u saradnji sa savetima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije i drugih nadležnih ustanova kada je u pitanju širenje koronavirusa.

 - Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i ovom prilikom istakao je da su zdravlje i bezbednost svih učesnika, posetilaca i organizatora Olimpijskih igara prioritet, te da će se u skladu sa time delovati u danima koji su pred nama. Podvučeno je da je i Vlada Japana opredeljena da se Olimpijske igre održe u zakaznom terminu, kao i da postoji nepodeljena podrška lidera grupe G7, najrazvijenijih zemalja sveta.

Iz OKS kažu da je tokom sastanka naglašeno da je važno da se izbegnu sve spekulacije oko odlaganja i otkazivanja Olimpijskih igara, kao i da je do Olimpijskih igara ostalo još puna četiri meseca, te da u ovom trenutku nema razloga da se donose bilo kakve krajnje odluke.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Međunarodni olimpijski komitet, kao i uvek do sada, na prvo mesto stavlja zdravlje i dobrobit svih građana sveta, sportista i svih učesnika Olimpijskih igara i tako će se i ubuduće ophoditi, u skladu sa preporukama i instrukcijama najrelevantnijih svetskih stručnjaka iz oblasti medicine, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju.


U narednom periodu, Međunarodni olimpijski komitet će u saradnji sa međunarodnim sportskim federacijama izaći sa novim modelom kvalifikacija za Olimpijske igre za one kvote i norme koje još nisu raspodeljene, uvek stavljajući kao prioritet zdravlje sportista i osoba iz njihovog najužeg stručnog okruženja.

 - Na sastanku sa nacionalnim olimpijskim komitetima dogovoreno je da 30. jun ostane krajnji rok kada sve kvalifikacije treba da budu okončane, kako bi se neometano izvršile sve pripreme za kvalitetan prijem sportista u Tokiju.

Tokom sastanka, generalni sekretar OKS, Đorđe Višacki obratio se učesnicima.
RepublikaFoto: pixabay.com

 - Olimpijski komitet Srbije u potpunosti podržava stav Međunarodnog olimpijskog komiteta da su bezbednost i zdravlje sportista, kao i svih učesnika Olimpijskih igara na prvom mestu. U narednim danima zajedno sa državnim organima Republike Srbije, Olimpijski komitet Srbije će raditi na tome da zajedno prevaziđemo i ovaj izazov - rekao je Višacki.

Prioritet delovanja Olimpijskog komiteta Srbije u narednom periodu ostaje briga o poštovanju svih preporuka i uputstava Vlade Republike Srbije od strane vrhunskih sportista i osoba iz njihovog neposrednog stručnog okruženja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading