Skandal u Nantu: Bez znanja testirali igračice na trudnoću

Autor:

Sport

20.02.2020

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trećeplasiranoj ekipi francuske rukometne lige za žene, Nantu, čelnici kluba testirali su devojke na trudnoću bez njihovog znanja, tvrdi organizacija profesionalnih rukometaša u svom izveštaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rukometašice Francuske

Ipak,  Arno Ponroj, predsednik kluba, kao i nekoliko igračica, tvrde suprotno.

- Da, testirali smo devojke na trudnoću, ali nije to bilo ilegalno niti bez njihovog znanja - izjavio je Ponroj. 

- Ništa nije učinjeno loše. Naš lekar je veliki stručnjak i potreban nam je u klubu. Imale smo ispred sebe papir na kome je jasno stajalo da će nam testirati beta-HCG - rekla je jedna od igračica, Kamil Ajglon-Saurina na pres konferenciji, na kojoj je bilo nekoliko igračica uz nju i predsednik kluba.

Organizacija profesionalnih rukometaša i rukometašica (AJPH) tvrdi da igračice nisu znale za ta testiranja i da im je to javila jedna od igračica. 

- Lekari su utvrđivali nivo hormona beta-HCG kako bi utvrdili da li je neka od devojaka u drugom stanju. Učinio je to klupski lekar bez znanja igračica - napisali su prema izjavama šest igračica Nanta, tvrde.

Iako se podigla prava uzbuna, šest anonimnih igračica, koje nisu bile na konferencijii sa predsednikom i saigračicama, tvrde kako ne žele da lekar dobije otkaz, već samo žele da budu informisane jer pod medicinskim nazivom 'beta-HCG' one nisu mogle da znaju da je to test na trudnoću.

Predsednica lige Nodjialem Mijaro je van sebe:

- Iznenađena sam i šokirana. Nikada nisam videla ovo, ni čula o ovome. U ligi imamo jasan protokol: nalaze krvi radimo kako bismo odredili nivo vitamina. Ni u kojem slučaju se ne testira na trudnoću. Ako bi se one radile, mora da bude pismeni pristanak. Ako su optužbe devojaka istinite, uslediće posledice i odgovorni će biti kažnjeni - kaže, ali dodaje:

- Trenutno imam dve verzije priče koje su dale dve strane igračica. U svakom slučaju potrudićemo se da se igračice ne osećaju poniženo - zaključila je.

Vendi Loson, koja je igrala za Nant od 2012. do 2018. kaže da nije iznenađena ovime. Ona je ostala trudna krajem 2016. godine.

- Da ste mi rekli da je to učinio neki drugi klub, iznenadila bih se. Ovako... To mi nije čudno toliko za Nant - kaže aktuealna igračica Rošešort-Sent Žuniena. 

- Kad sam bila trudna, shvatila sam da ne računaju više na mene. Nisu mi dali svu opremu. Prirodno je da žena oko 28-30 godina želi da zatrud. Ako predsednik ne želi to, neka radi sa muškarcima. Uostalom, zašto raditi test na početku sezone? Ne može devojka da ostane trudna u bilo kom delu sezone?  - pita se Vendi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading