Novi sistem bodovanja: Odbojkašice na šestom mestu, odbojkaši 11. na svetu

Autor: Republika

Sport

03.02.2020

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, objavila je nove rang liste nacionalnih reprezentacija po novom sistemu bodovanja.

RepublikaFoto: ossrb.org
Pobeda odbojkašica

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni svetski i evropski prvak i vicešampion Olimpijskih igara po novom bodovanju zauzima 6. mesto, dok je muška seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni prvak Evrope i 4. sa SP 2018. na 11. mestu.

U konkurenciji juniorki Srbija je na deobi 12. mesta, a u konkurenciji kadetkinje na deobi 41. mesta. U konkurenciji juniora i kadeta Srbija je trenutno na deobi 48. mesta.

Na novim rang listama FIVB računaju se rezultati sa zvaničnih takmičenja i to: Olimpijskih igara i kvalifikacija za OI, Svetskih prvenstava i kvalifikacija za SP, Lige nacija i FIVB Kupa izazivača (kvalifikacija za Ligu nacija), Svetskog kupa, Kontinentalnih prvenstava i kvalifikacija (prvenstvo Evrope i kvalifikacije za EP). FIVB će priznati i računati i rezultate sa međunarodnih takmičenja, računajući i godišnja takmičenja sa minimum 4 reprezentacije učesnice.

Prilikom bodovanja se koriste dosadašnji međusobni rezultati dve reprezentacije, a algoritam izračunava svih šest mogućih rezultata (od 3:0 do 0:3). Akutelni rezultat meča se zatim upoređuje sa očekivanim ishodom na osnovu prethodnih rezultata. Ukoliko je selekcija premašila očekivanja, odnosno pobedila favorita, osvojiće bodove za rang listu, a ukoliko je poražena od autsajdera izgubiće bodove na rang listi. Naravno, nijedna selekcija ne može da izgubi bodove ukoliko pobedi, s tim što trijumf protiv autsajedra, odnosno očekivana pobeda, donosi manji broj poena.

FIVB je objavio i rang liste reprezentacija po Kontinentalnim konfederacijama uzimajući u obzir rezultate selekcija iz iste Konfederacije.

Nije poznata svrha rang lista Kontinentalnih konfederacija, pogotovo što se Evrope tiče, jer Evropska odbojkaška konfederacija, CEV, već ima svoj sistem određivanja plasmana, odnosno rang liste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading