Crnogorci o dresovima: Ranije izabrana garnitura, zeleno nema veze sa Srbijom

Autor: Republika

Sport

15.01.2020

11:23

U Rukometnom savezu Crne Gore pokušali da opravdaju odluku zašto su igrači protiv Srbije nastupili u provokativnim dresovima.

RTS/printscreen
Da li verujete da ovo nije bila provokacija?

Već neko vreme napeta situacija između Srbije i Crne Gore dodatno je podgrejana odlukom Rukometnog saveza Crne Gore da njihovi igrači u duelu protiv Srbije na Evropskom prvenstvu nastupe u zelenim dresovima, koji podsećaju na Komitski pokret iz 1918. godine, koji se pobunio protiv odluke Skupštine u Podgorici da se Crna Gora priključi Srbiji.

Zašto je doneta takva odluka, pokušali su da objasne u RSCG.

- Odluka o boji dresa u kojoj će naša reprezentacija nastupati na Evropskom prvenstvu donesena je od strane rukovodstva Saveza na čelu sa predsednikom Petrom Kapisodom, još u septembru prošle godine. Naime, prilikom posete kompaniji 'Hummel' kada je i potpisan ugovor u Arhusu (Danska), odabrane su četiri garniture dresova - bela, crvena, zelena i crna. Te boje prijavljene su Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) 4. oktobra, nakon čega su potvrđene 8. novembra 2019. godine, a tu informaciju EHF je prosledio svim nacionalnim federacijama koje su bile naši protivnici u grupnoj fazi. Boje dresova su konačno potvrđene na tehničkom sastanku održanom 8. januara, odnosno dan uoči početka prvenstva", saopšteno je 'Vijestima'.

Navodi se i da bi crnogorski rukometaši ponovo nosili zelene dresove da su prošli u drugu fazu.

- Bilo je planirano da u jednom od mečeva glavne faze naša reprezentacija ponovo nastupa u zelenoj garnituri. Stoga, netačni su navodi da je ta garnitura dresova nošena samo protiv Srbije, jer je ista ravnopravna sa svim ostalim koje imamo kao zvanične i prijavljene EHF-u. Takođe, netačno je i to da je zelena garnitura dresova korišćena zbog aktuelnog društvenog trenutka, jer je izbor, kao što je već navedeno, izvršen u septembru prošle godine", tvrde u RSCG.

U saopštenju se, takođe, ističe da izbor zelene boje nema veze sa Komitskim pokretom, ali se i napominje da se u Rukometnom savezu Crne Gore ne stide svoje istorije.

- Zelena boja nalazi se i na podlozi štita na državnom grbu, pa kao takva logično, može i da preovladava na boji dresa nacionalnog tima. Takođe, i komitska zastava je deo naše istorije koje se ne stidimo, već i te kako ponosimo”, zaključuje se, uz podsećanje da golmani crnogorske reprezentacije već duže od deset godina nastupaju u zelenim dresovima.

 

Komentari (0)

Loading