BBB spremaju haos u Gracu!

Autor:

Sport

13.01.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večerašnji meč A grupe kontinentalnog šampionata u Gracu između Srbije i Hrvatske (20.30, RTS 2) dovešće na tribine dvorane Štadhale 5.561 navijača, a više od uzavrele atmosfere karakteristične za dvoboj ovih timova organizatore brinu potencijalni neredi u drugom po veličini austrijskom gradu.

Bed Blu Bojsi

Naime, navijači Dinama najavili su dolazak u Grac, koji je udaljen od Zagreba svega 185 kilometara, kao i napade na lokalne Srbe, kojih u tom delu Austrije ima preko 10.000.

Ipak, policija u Austriji je dobro obaveštena o dolasku "Bed blu bojsa" i istakla je da će biti oštra u sprečavanju eventualnih incidenata.

Da je oprez preko potreban, svedoči i kamenovanje srpskih novinara pred rukometni meč Zagreb-Partizan u martu 2005. godine, kada je povređeno petoro predstavnika medija.

Podsetimo, rukometaši Srbije porazom od Crne Gore (22:21) u Štadhaleu u Gracu, prvim u četiri međusobna duela, eliminisani su sa Evropskog prvenstva već posle 2. kola, a novi debakl izabranika Nenada Peruničića (48) ostao je u senci nezapamćenog skandala u režiji komšija.

Naime, Đetići su meč, umesto u tradicionalnim crvenim dresovima (kao protokolarni domaćini imali su pravo da biraju opremu), igrali u zelenim dresovima, i to u znak podrške separatističkom oružanom pokretu Komita.

 

 

Ova terorističko-gerilska skupina, predvođena Krstom Popovićem (potonje amenstiranim), organizovala je 6. i 7. januara 1919. godine oružanu pobunu u znak protivljenja prisajedinjenja Crne Gore Srbiji i zvaničnog svrgavanja odbegle dinastije Petrovića sa trona na podgoričkoj skupštini s kraja novembra 1918. godine.

 

 

Da sve bude još sramnije po bratski nam narod, crnogorski rukometaši, kojima je čestitao i prvi čovek države Milo Đukanović, trijumf su proslavili pozirajući sa spornom zastavom, simbolom mržnje prema Srbiji i Srpstvu.

 

 

Ipak, opravdanja za još jedan neuspeh "orlova" na velikim takmičenjima nema, a činjenica da su u prva dva meča na takmičenju koje zajednički organizuju Austrija, Švedska i Norveška poraženi od Belorusa i Đetića, koji su daleko od evropskog vrha, dokazuju da je naš rukomet dotakao dno.

Iako je večerašnji meč protiv Hrvatske (20.30, RTS 2) lišen takmičarskog značaja, u vazduhu lebdi bojazan da će Peruničićeva četa doživeti novi debakl, koji bi mogao da ima dalekosežne posledice po naš nekada trofejni sport.

Foto: Starsport
Poslednja medalja: Srebro na Evropskom prvenstvu 2012. u Srbiji!

ČINJENICE: KO SU ZLOGASNI KOMITI

- Separatistička oružana formacija koja je organizovala takozvani božićni ustanak 6. i 7. januara 1919. godine protiv odluke podgoričke skupštine o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji iz novembra 1918. godine i zvaničnog svrgavanja odbegle dinastije Petrovića, sa kraljem Nikolom na čelu

- Oružanu pobunu koju veliča režim Mila Đukanovića nazivajući je ustankom za slobodu Crne Gore finansirala je Italija. Prema nekim procenama, pobuna je ugušena sa 22 žrtve na strani Komita, a prema nekima bilo je 30 likvidiranih separatista

 

 

- Zelena boja uzeta je za zastavu crnogorskih Komita jer su predizborni leci za podgoričku skupštinu bili upravo u toj boji. Oružani sukobi separatista sa legalnim oružanim jedinicama dinastije Karađorđević trajali su sa povremenim prekidima sve do 1941. godine

- Odlukama Aleksandra I Karađorđevića većina osuđenih separatista je bivala pomilovana. Tako je i vođa Komita Krsto Popović amnestiran, pa je naknadno primljen u sastav Vojske Kraljevine Srbije, Hrvata i Slovenaca, a dodeljeni su mu i adekvatni činovi

 

 

A GRUPA:

1. KOLO

Belorusija - Srbija 35:30

Hrvatska - Crna Gora 27:21

2. KOLO

Hrvatska - Belorusija 31:23

Crna Gora - Srbija 22:21

3. KOLO

Crna Gora - Belorusija 18.15

Srbija - Hrvatska 20.30

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading