Udovičić: Sportisti, fokus na teren, država misli o ostalom

Autor:

Sport

12.01.2020

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da su investiranja u sistem sporta objektivno nikad veća i da srpski sportisti imaju idealnu poziciju u kojoj mogu da se usredsrede na takmičenje, a da o svemu ostalom brine država.

RepublikaFoto: Promo foto
Država radi sve kako bi omogućila nesmetan rad sportistima

Udovičić je u intervjuu Tanjugu istakao da lično zna koliko je važno da sportista nema nikakva druga opterećenja i da se nikada više ne dogodi da Savezi uzimaju kredit da odu na velika takmičenja, kao što je vaterpola selekcija išla 2010. godine na Evropsko prvenstvo u Zagrebu, gde je osvojena bronzana medalja.

- Nadam se da će naši sportisti praviti sve više ''problema'' ministru finansija kada se vrate sa velikih takmičenja, pogotovo sad sa Olimpijskih igara u Tokiju kada osvojimo, što svi očekujemo, dvocifren broj medalja - kroz osmeh je rekao ministar i potom izneo podatke po kojima je ulaganje u sport nikad veće.

- Svaki savez je sad na maksimumu, imaju minimum 20-25 odsto više sredstava nego pre četiri-pet godina, neki i do 50 odsto. To je pokazatelj kako gledamo na sport u piramidalnoj strukturi prioriteta i koliko očekujemo i od Saveza da radom i odgovornošću učestvuju da budemo još bolji - navodi Udovičić.

Kada je u pitanju učinak srpskih sportista u godini iza nas, Udovičić je rekao da možemo da budemo više nego zadovoljni, uprkos tome što je na velikim takmičenjima osvojeno 10 medalja manje nego 2018 (47:37).

- Imali smo taj konkretan pad, ali opet kada poredimo sa predolimpijskom 2015. godinom osvojeno je sedam medalja više (37:30). To je za 20 odsto više, uz olakšavajuće okolnosti jer su neke selekcije 2019. godinu gledale kroz kalkulacije, podmladili ekipe, na neka takmičenja se nije ni išlo itd. Kad se sve sabere prosek nam je 37 medalja u odnosu na period od 2000. do 2013. godine kada je bilo 14 u proseku - kaže ministar.

Sa druge strane, opet su oboreni brojni rekordi.

- Oborili smo rekord po broju stipendija, kada je reč o organizovanju međunarodnih takmičenja u Srbiji, po broju selektovanih igrača, po broju dece u sistemu školskog sporta, sada ih je 175.000, 82 odsto više nego pre šest godine. U mnogim segmentima smo pomerili granice, videli da možemo bolje - rekao je on.

Takođe, u omladinskom projektu sa nemačkom agencijom kao konkretan rezultat, efekat, imamo 1.300 zaposlenih mladih ljudi u ruralnim sredinama, to su pitanja od krucijalnog značaja.

- Plus 12.000 mladih koji su na tržištu rada obučeni kroz socijalna preduzeće, habove, dali smo mogućnost mladima da imaju konkretan posao i tako formiraju svoju budućnost u Srbiji - kaže Udovičić.

Ističe da je posebno važna tema infrastruktura.

- Postoje četiri osnovne baze razvoja sporta bilo gde na svetu. Jedan od prvih je infastruktura. Ako nemate gde da se deca bave sportom, rekreacijom, ne možete očekivati ni vrhunske rezultate, sve je usko povezano. I kroz stručni kadar, selekciju, bazu, masovnost. Sva četiri segmenta su povezana, a svaki je od krucijalnog značaja.

Udovičić podseća da se 2019. godina krenulo u izgradnju multifunkiconalne dvorane u Košutnjaku, što je, kako je naveo, sportski poduhvat nezapamćen na ovim prostorima.

- Štark arena ima 16.000 kvadrata, a ova će imati 16,5 ili 17.000, dvorana za šet sportova koji su samo sanjali da imaju svoj trening centar. Mislim na četiri borilačka sporta, džudo, rvanje, karate, tekvodno, plus streljaštvo i sportsko penjanje, a gledamo i da dizanje tegova tu pronađe svoj dom. Na odličnom smo put da sledeće godine imamo Svetski kup u sportskom penjanju, da odmah krenemo da je eksploatišemo i prihodujemo - rekao je Udovoičić.

- Pored brige o rekrativnom sportu jer smo 1.250.00 evra preko IP projekta izgradili 27 dečijih igrališta, plus započeli smo projekat izgradnje 24 sportska objekta u 22 grada vrednosti 500 miliona dinara. Nastavljen je trend ulaganja u sportsku infrastruktru, gledajući unazad Atletsku dvoranu u Beogradu, rukometnu u Mionici, stadione Kruševac, Novi Pazar, Subotica...

Udovičić ističe da sada država želi da napravi veliki iskorak.

- U programu ''Srbija 2025'' obavezali smo se pred građanima da u narednih šest godina želimo da napravimo taj drastičan korak u vidu izgradnje i rekonstrukcije, gde je najznačajniji Nacionalni stadion, plus devet stadiona u drugim gradovima, bazeni da se rekonstrušu i naprave novi - naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, tendencija je da 12-13 saveza koji nam donose najviše medalja dobiju svoje kuće i da sredstva za pripreme ostanu u zemlji i našim lokalnim samoupravama i da sportisti iz inostranstva dolaze u našu zemlju.

Udovičić je naglasio koliko je i ugled zemlje u sportskim svetu podignut, što se najbolje vidi dobijanjem organizacije velikih takmičenja.

- Dobili smo oba kvalifikaciona turnira za OI u košarci, što je fenomenalno. Muški dva puta zaredom, što nikad nije viđeno. Pored toga dobili smo EP u veslanju, EP u ženskoj odbojci, zajedno sa Grčkom i Bugarskom, čeka se i Hrvatska, imamo SP u školskom sportu u rukometu, SP u paraglajdingu, dobili smo SP dvoransko u atletici, SP u kik boksu i gledamo da što više sportova dobije organizaciju velikih takmičenja - naveo je on.

Ministar je istakao da mu je žao što odbojkaši nisu uspeli da u Berlinu izbore plasman na OI, jer je uveren da bi u Tokiju bili ozbiljan kandidat za medalju.

- Nedostajalo je sreće, termini utakmica, povrede. Ali, ''svo zlo s tim” nadam smo da smo tu potrošili lošu sreću i da će se vratiti ostalima. Zaista, optimista sam uoči Tokija, nadam se da ćemo imati u prvoj nedelji neki rezultat kao Štefanak u Riju kada je povukao sve ostale. Siguran sam da će 2020. biti još bolja po broju medalja na OI i para OI i da ćemo oboriti visoku lestvicu od osam i devet medalja - rekao je Udovičić.

U godini iza nas povećane su nagrade za medalje sa Olimpijskih igara, koje su nikada veće i izjednačene za kolektivne i individualne sportove, jer su do sada individualni dobijali manje. Sada je to 50.000 evra za zlato, 45.000 za srebro i 40.000 bronza.

Poređenja radi, u vreme kad je Udovičić bio reprezentativac zlato je vredelo 35.000 evra.

Za početak ove godine ministar je najavio i povratak veoma ozbiljnoj temi kao što je privatizacija u sportu.

- Objektivno imali smo pauzu u procesu razrade izazova privatizacije. Pre dve godine smo započeli taj proces u direktnoj komunikaciji sa FS S kao glavnim činiocem privatizacije, gde vam je opšti konsenzus neophodan. Očekujem da do kraja januara ili početkom februara dobijemo Predlog koji će imati konsenzus celokupne fudbalske zajednice, čak smo tražili da postoji pisana formualcija, u kojoj će fudbalski svet stajati iza predloga - kazao je Udovičić.

Kako ističe, posle će se ići u razradu za ostale sportove.

- Taj izazov je i opasan jer sve zemlje koje su ušle i pre 30 godina u taj proces nisu imale brzi rezultat, svi su imali veliki pad, džep u razvijanju klubova i to nas uvek vraća nazad da ne bismo ponovili ta iskustva. Zato ulazimo ponovo u proces svesni i principa i razloga zašto ulazimo, ne bežimo od teških tema i svesno želimo da ceo sistem sporta nađe zajednički imentilj i da se zajedno pozabavimo najvećim izazovom u sistemu sporta - zaključio je Udovičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading