Top 10 srpskih sportista u 2019: Zlatna dama i 9 heroja

Autor:

Sport

31.12.2019

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza nas je još jedna veoma uspešna godina za srpski sport, a u njoj smo videli uspehe kako na individualnom tako i na timskom planu. Reprezentacije su osvajale medalje, Zvezda i Partizan nizali uspehe na evro planu, a Novak je dominirao.

1. Novak Đoković

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković, najveći ikada?

Jasno je da je on morao biti na prvom mestu. Povrede su ga, nažalost, sprečile da trijumfalno završi sezonu i da ostane prvi na ATP listi do kraja 2019. godine, ali iza njega je još jedna istorijska sezona.

Posle zagrevanja u Kataru i mučenja sa Danilom Medvedevom u četvrtfinalu Australijan opena, Nole je počistio Luku Puja i Rafaela Nadala u poslednja dva meča i dokazao se kao neprikosnoveni vladar prvog Gren Slema sezone.

Na šljaci ga je u polufinalu koje je više puta prekidala kiša na kraju dobio Dominik Tim, a onda je usledila magija.  Vimbldon je bio mesto dešavanja možda i najvećeg teniskog meča svih vremena.

U finalu su se sastali Novak Đoković i Rodžer Federer i meč je trajao tri minuta kraće od pet sati, što je najduže finale u istoriji Vimldbona. Federer je imao dve meč lopte na svoj servis u petom setu, ali je na kraju Novak stigao do taj-brejka u kome je pobedio 7:3.

Povrede su nažalost uzele maha pa je Rafael Nadal na kraju završio godinu kao najbolji na svetu, a Novaku su ostala dva Gren Slema, Madrid, Pariz i što je najbitnije Tokio.

Najbolji srpski sportista svih vremena imao je uspešnu generalnu probu za OI. Nadamo se da naredne godine može do olimpijskog zlata.

2. Dušan Tadić

Foto: Starsport
Dušan Tadić je imao sezonu iz snova

Šta reći za ovog čoveka? Mađioničar u reprezentaciji konačno je pobegao iz Sautemptona i kada su svi mislili da je ludo otići iz Premijer lige u Ajaks pokazao je svima da greše.

U glasanju za Zlatnu loptu je nepravedno bio tek 20. pošto je svoj Ajaks doveo do triple krune i polufinala LŠ. Malo je falilo da Ajaks opet sa Srbinom kao kapitenom dođe do finala najelitnijeg evropskog takmičenja, kao pre mnogo godina sa Veliborom Vasovićem.

 

 

3. Nikola Jokić

Foto: Starsport/Xinhua News Agency
Nikola Jokić je digao Denver na viši nivo

Kakva godina je iza Jokića! Iako povratak u reprezentaciju nije prošao slavno, moramo reći da su svi presrećni što je opet tu. Denver je dogurao do drugog mesta Zapada, odmah iza moćnog Golden Stejta (koji se u međuvremenu raspao). Potom je u duelu sa Popovim Sparsima vodio tim do pobede u 7 utakmica, ali je potom u 7 mečeva izbačen u polufinalu Zapada od Portlanda.

 

 

Posle klimavog starta sezone opet je zaigrao sjajno i sada drži Denver pri vrhu. Je li već sada najbolji Srbin u NBA ikada?

4. Bogdan Bogdanović

Foto: Starsport/Xinhua News Agency
Bogdan Bogdanović je tu jer je reprezentacija na prvom mestu

Zna se šta se u Srbiji ceni. Prvo reprezentacija, pa onda sve ostalo. Upravo je zbog toga Bogdan Bogdanović na ovoj listi. Zvanično najbolji košarkaš Srbije u 2019. godini imao je neke sjajne, ali i neke lošije momente u dresu Kingsa.

U dresu reprezentacije bledih momenata nije bilo. Rešetao je redom i bio najbolji strelac Svetskog prvenstva u Kini. Uz to je ušao i u najbolju petorku takmičenja. Želimo mu novi ugovor vredan više desetina miliona dolara u 2020. godini.

5. i 5. Tijana Bošković i Uroš Kovačević

Foto: Foto/FIVB
Tijana je ponos Srbije!

Kako odvojiti evropske šampione? Kako odvojiti najbolje pojedince turnira na kojima su njihovi timovi došli do najsjajnijeg odličja?

Srbija je zemlja odbojke i to je sada svima jasno. Devojke su usred Turske savladale domaću selekciju i došle do zlata, dok su momci u Parizu pobedili Sloveniju i popeli se na vrh Evrope.

Tijana Bošković i Uroš Kovačević su bili nezaustavljivi, a koliko su naši timovi bili dobri svedoči i podatak da je u obe konkurencije po troje iz idealnog tima prvenstva bilo iz Srbije.

7. Vasilije Micić

Foto: Starsport
Vasilije Micić, košarkaška i ljudska veličina

Kakva je godina iza Vase Micića! Prešao je veliki put u karijeri od velikog talenta, do skoro otpisanog igrača koji je došao u Crvenu zvezdu da spase karijeru, preko drugog pleja Žalgirisa.

Kada je došao u Efes mnogima je delovalo da neće imati minute pored Šejna Larkina, ali njih dvojica su našli način da igraju zajedno i dominiraju Evroligom.

 

 

Efes je srušio Željka Obradovića i uzeo titulu u Turskoj, a Micić i ekipa su Fener eliminisali i u Evroligi u polufinalu. Ipak do titule se nije moglo, a i ove godine srpski plej igra sjajno.

Preživeo je porodičnu tragediju i ipak ostao sa timom na Svetskom prvenstvu u Kini, te je tako pokazao ne samo kakav je igrač već i koliki je patriota.

8. Aleksandar Mitrović

Foto: Starsport
Aleksandar Mitrović rešeta na svim terenima

On jednostavno ne prestaje da postiže golove. Aleksandar Mitrović je ono što smo čekali godinama – napadač koji konstatno postiže golove za nacionalni tim.

U Fulamu je ove sezone ubedljivo najbolji strelac Čempionšipa, a za reprezentaciju je korpulentni Smederevac dao deset golova u protekloj godini.

 

 

Redom su stradali Litvanija (2 gola), Portugal, Luksemburg (2 gola), Paragvaj, pa opet Litvanija i Luksemburg (po 2 gola), te na kraju Ukrajina.

Došao je do 34 gola u nacionalnom timu i čekamo da se konačno obori rekord Stjepana Bobeka iz sredine prošlog veka. U 2020. godini Aleksandru Mitroviću želimo da opet zaigra Premijer ligu, da se plasira sa Srbijom na EP, te da postane najbolji strelac u istoriji reprezentacije.

9. Armin Sinančević

Foto: youtube.com/SANA PRESS
Armin Sinančević je novo lice srpskog sporta

U 2019. godini smo dobili i novo lice srpskog sporta. Armin Sinančević ne samo da je uspeo da se plasira na Olimpijske igre, već je imao neke hice koji bi u Tokiju mogli da mu donesu medalju.

On je na SP u Dohi uspeo da baci neverovatnih 21.51 metara, što je 77 centimetara više od njegovog prethodnog rekorda. Najavio je da može da baci i do 22 metra, ali je u finalu u Dohi tri puta prestupio.

Nadajmo se da će u Tokiju opet oboriti svoj rekord!

10. Dušan Domović Bulut

Dušan Domović - Bulut je opet bez premca

Još jedna sjajna godina za naše basketaše. U prvih 10 na svetu uglavnom su Srbi, a Dušan Domović Bulut je opet najbolje rangiran. Sada je pred njim najveći izazov u karijeri - Olimpijske igre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading