Srbija na OI: Od Noleta i Jokića do kajakaša i boraca! Jurimo medalje i stotku!

Autor:

Sport

01.01.2020

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je za sada na broju od 46 sportista koji su se kvalifikovali na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a taj broj će biti možda i duplo veći kada dođe vreme da se odmere snage u Japanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ivana, čekamo zlato!

Na prvim OI na kojima je Srbija nastupila kao samostalna država posle 1912. godine, a to su bile OI 2008. u Pekingu, Srbija je imala 92 predstavnika. Četiri godine kasnije u Londonu broj srpskih sportista je bio 116, a na poslednjim OI u Rio de Žaneiru Srbija je imala 103 predstavnika.

Najveći broj naših sportista na olimpijskim igrama uvek nas predstavlja u timskim sportovima. Uvek je broj naših sportista na OI bio oko 100, a da li će biti trocifren uglavnom je odlučivalo to da li će dovoljan broj timova obezbediti plasman.

Košarkaška zlata koja sanjamo

Foto: Starsport
Košarkaška reprezentacija Srbije

Naši basketaši će ispisati istoriju, jer je muški 3X3 tim Srbije među prvima obezbedio plasman u Tokio i među favoritima je za osvajanje zlatne medalje.

Što se tiče košarke javnost očekuje još 24 učesnika iz Srbije  u Tokiju. Srbija je domaćin kvalifikacionih turnira u obe kategorije, a deluje da će devojke imati lakši posao. Iako je sa Srbijom u grupi ubedljivo najbolja svetska selekcija – tim SAD, uz "Drim tim" su tu samo još dve afričke selekcije. Ukoliko izabranice Marine Maljković budu bolje od Mozambika i Nigerije na domaćem terenu Srbija će otići na OI.

Kod muškaraca posao će biti teži. Srbija će morati da osvoji beogradski turnir na koji će stići šest ekipa. Prvo dolaze dueli sa Portorikom i Dominikanskom republikom, a ukoliko "Orlovi" budu među dve najbolje selekcije u grupi ukrštaju se sa dve najbolje ekipe iz grupe u kojoj su Portoriko, Italija i Senegal. Realno je da je od svih ovih ekipa Italija jedini ozbiljan protivnik, a da uz pomoć domaće publike naš tim može do vize za Tokio.

Odbojka: Što ne može niko, mogu ONE!

Foto: Starsport
Doček odbojlkašica Srbije posle osvajanja evropskog zlata

Naše devojke su i svetske i evropske prvakinje i već sada su strah i trepet svim ekipama koje stižu u Aziju na ovo takmičenje. Kvalifikacije za njih nisu bile problem, završile su prve u kvalifikacionoj grupi sa Poljskom, Tajlandom i Portorikom uz samo jedan izgubljen set. Sada je cilj jasan - uraditi ono što niko do sada nije, objediniti evropsku, svetsku i olimpijsku titulu.

Što se tiče momaka njih za Božić očekuju mečevi koji će odlučiti da li će otići na OI. Evropski prvaci od 5. do 8. januara igraju kvalifikacioni turnir u Berlinu, u grupi sa Francuskom, Bugarskom i Holandijom. Ukoliko budu među dve najbolje ekipe u grupi Srbija će imati još 12 predstavnika u Tokiju.

Nole i četiri asa

Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković posle trijumfa u Parizu

Još uvek se ništa ne zna kada je tenis u pitanju, ali je sigurno da će Srbija imati nekoliko predstavnika na OI. Da bi se sigurno kvalifikovali teniseri i teniserke moraju biti u prvih 56 na ATP ili VTA listi. To znači da možemo očekivati nekoliko tenisera, ali, nažalost, nijednu teniserku u Tokiju.

 

 

Novak Đoković će sigurno juriti zlato u Aziji, a u Tokiju očekujemo i Dušana Lajovića (trenutno 34. na ATP listi), Lasla Đerea (38.) Filipa Krajinovića (40.) i Miomira Krajinovića (59.).

Sija li zlato u bazenu?

Foto: Starsport
Vaterpolo reprezentacija Srbije

Naši vaterpolisti su doživeli debakl na Svetskom prvenstvu kada ih je u četvrtfinalu eliminisala Španija, ali su "delfini" uspeli da se kvalifikuju na Olimpijske igre i pre SP. Pobedom na Svetskoj ligi u Beogradu tim koji je vodio Dejan Savić obezbedio je svoje mesto u Tokiju.

Ženski tim je u igri za plasman na OI, mada se ne očekuje da će uspeti da se prvi put u istoriji plasira na ovo takmičenje. Od 12. do 25. januara naš tim igra na Evropskom prvenstvu, a da bi dobio šansu da se plasira na OI mora da bude u prvih šest ekipa. Najveći uspeh do sada je bilo osmo mesto.

Što se tiče plivanja, nemamo više Čavića, ali se nadamo da neko može da zasija poput Nađe Higl. Vuk Čelić će plivati 800 metara slobodnim stilom, Čaba Silađi 100 metara prsno, a Anja Crevar 400 metara mešovito. Anja je Pančevka kojoj je tek 19 godina i možda je najrealnije od nje očekivati neko iznenađenje.

Rukomet: Važno je učestvovati

Foto: Starsport
Ženska rukometna reprezentacija Srbije

Rukometaši uskoro počinju takmičenje na Evropskom prvenstvu, ali je neophodno da naš tim dođe do finalnih rundi EP da bi ostao u trci za odlazak na OI, što je nažalost teško izvodljivo.

Što se tiče devojaka, one su inspirisanom igrom na nedavno održanom Svetskom prvenstvu stigle do šestog mesta i šanse da se nađu na takmičenju u Tokiju.

 

 

Kvalifikacioni turnir počinje 20. marta, a Srbija je u grupi sa Rusijom, Kinom i Mađarskom. Potrebno je da naše devojke budu među dva najbolja tima i obezbediće mesto u Tokiju.

Atletika: Ivana sanja zlato, a Armin?

Foto: youtube.com/SANA PRESS
Armin Sinančević

Kvalifikovanje za Olimpijske igre 2020. godine kada je u pitanju atletika bilo je ekstremno teško. Promenjen je kvalifikacioni sistem i sada je bilo potrebno da se postižu dobri rezultati u kontinuitetu kako bi se došlo do olimpijske norme.

Umesto dosadašnjeg sistema u kome je jedan dobar rezultat mogao da vam obezbedi kvalifikovanje na OI, sada su se takmičari kvalifikovali u odnosu na svetsko rangiranje.

Srbija će u atletici imati dvoje predstavnika. Ivana Španović juri najsjajnije odličje u skoku udalj, a Armin Sinančević je potvrdio da ima ruku da baci kuglu za veliki rezultat.

Može li se tučom do medalje?

Foto: instagram.com/bogdanovictijana
Srpska medalja u Riju, ima li je u Tokiju?

Tekvondo je odnedavno jedna od najpopularnijih reči u Srbiji kada dođu OI. Ovoga puta smo bez muškaraca, ali devojke imaju velika očekivanja. Milica Mandić posle zlata u Londonu nije došla do medalje u Riju i sada želi da to ispravi. Tijana Bogdanović je sa samo 17 godina tesno izgubila u finalu u Brazilu i sada cilja na tron.

U rvanju imamo tri predstavnika. Nekadašnji bronzani sa juniorskom SP 2015. godine Stevan Mićić je promenio državu i sada se, iako je rođen u Americi, takmiči za Srbiju. Kada je grčko-rimski stil u pitanju tu je Mate Nemeš kao i naturalizovani Gruzin Mihail Kadžaja, dvostruki bronzani sa SP u prethodne dve godine.

Ostali sportovi: Veslaj, pucaj, ali donesi medalju!

Zorana Arunović

Kada su veslanje u pitanju samo je muški dubl za sada na OI, a u konkurenciji kanua imamo jednu mušku i dve ženske posade u Tokiju. Ipak, pre marta i aprila se neće mnogo znati pošto se tada održavaju kontinentalne kvalifikacije. Očekuje se da će se značajnije uvećati broj naših takmičera, kako u kajaku i kanuu, tako i u veslanju.

Od strelaca Srbija već ima pet predstavnika na OI, a uz to nas očekuju tri takmičenja na kojima se naši strelci mogu kvalifikovati za takmičenje u Tokiju, te i dodeljivanje neispunjenih mesta na kojima će opet postojati šansa da neko od naših strelaca krene put Azije.

Za sada nas predstavljaju Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović (50 metara, puška), Damir Mikec, Jasmina Milovanović i Zorana Arunović (10 metara, vazdušni pištolj).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading