Srbija je svetska velesila u kik-boksu: Kako su "amateri" uplašili moćne Ruse i okitili se sa 15 medalja!

Autor:

Sport

29.10.2019

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski kik-bokseri su na Svetskom šampionatu u VAKO federaciji u Sarajevu osvojili čak 15 medalja - osam zlatnih, četiri srebrne i tri bronzane. Po tome su u ukupnom plasmanu drugi, odmah iza neprikosnovene Rusije. Reprezentacije Srbije u kik-boksu povodom uspeha na Svetskom prvenstvu u Sarajevu je organizovala konferenciju na kojoj je predočeno da je budućnost ovog sporta u Srbiji svetla.

RepublikaFoto: Todor Petković
Kik boks reprezentacija Srbije

U fantastičnoj konkurenciji, zlato su osvojili Milana Bjelogrlić, Saida Bukvić, Teodora Manić, Saška Krstić, Aleksandar Konovalov, Bojan Džepina, Aleksandar Menković i Nikola Filipović. Do srebra su stigli Danijel Memedovski, Ajla Lukač, Nikola Todorović i Miloš Keljanović a do bronze Staša Veić, Ljubo Jalovi i Nikola Stošić.

Srđan Bugarčić, predsednik Kik boks saveza Srbije je pohvalio domaćine i propisno nahvalio naše borce koji su ostvarili dosad nezapamćen uspeh u ovoj borilačkoj veštini.

- 730 takmičara iz 58 zemalja sveta, najmasovnije do sada prvenstvo sveta. Prvenstvo je odlično organizovano, medijski smo bili dobro propraćeni na Sport klubu. Mi smo imali 19 takmičara i osvojili smo 15 medalja.  Bili smo dominantni na prvenstvu, ispred nas je jedino Rusija sa 15 zlatnih medalja. Oni su došli sa 55 takmičara. Imali smo 10 poraza i preko 40 pobeda na prvenstvu. O nama su pričali sa strahopostovanjem, i prvi put su ruski takmičari rekli da se nas boje. Ovo je plod dobrog rada, promena koje smo napravili. Božidar Đermanovic je novi selektor. Sve ove promene su nam prijale i uspeh je bio neminovan. Budućnost ovog sporta u Srbiji je svetla - rekao je Bugarčić.

Hrvati su imali duplo više takmičara od nas, a uzeli su 3 zlata, što je dokaz koliko je Srbija dominantna uz Rusiju.

Selektor Đermanovic je poimence nahvalio svoje borce.

- Hvala vam što ste došli ovde. Hvala Sport klubu što su prenosili. Ovom reprezentacijom i stručnim štabom se ponosim. Oni su dokazali da su najbolji u tome čime se bave. Oni su potvrdili da su po drugi ili treći ili čak četvrti put uspeli da odbrane zlato što nije lako. Nijedna medalja nije osvojena voljom žreba. Aca Konovalov je jedini profesionalac, svi ostali su amateri bave se dodatnim poslovima. On ima uslove u Jagodini jedini. Samim tim jos više vrede njihove medalje. Za Acu Konovalova nema šta da se kaže sem da je je superioran sa dva nokauta i 3 pobede, prvak je u kategoriji do 67 kg.  Za Džepinu da kažem da je jedini koji je profesionalni prvak sveta i amaterski prvak sveta. O Milani Bjelogrlic, prvo smo pomislili bronza je sigurna, ali ona je pokazala da sa duplo manje mečeva u karijeri od protivnice može da se osvoji zlato. Svira klavir i na sve liči samo na kik bokserku ne liči. Četiri meča je imala i pobedila- rekao je ponosni Đermanović.

Trener Dejan Pavić je otkrio odakle ovaj ogromni uspeh.

RepublikaFoto: Todor Petković

- Hvala svima što su došli. Prva stvar koju smo napravili je program. Mnogo je takmičenja na kojima učestvujemo. Mnogo selekcija je bilo u Sarajevu. Pristupili smo ozbiljno u pripremama. Pomak je napravljen u planiranju priprema. Pripreme su bile u Kovilovu. Oni su se tu osetili kao poštovani reprezentativci. Imali smo fenomenalne uslove, sve rekvizite sve sto nam treba. Priznanje za najboljeg trenera je kruna moje karijere. Ovaj pehar ne pripada meni samo vec i mojim kolegama i takmičarima koji me motivišu. Što se tiče takmičenja, odradili smo razna testiranja. Pokazali smo da smo sila u ovom sportu. Ovi momci i devojke marljivo rade. Ponosan sam na sve, svaka medalja je jednaka i ista- rekao je seletor.

Kapiten Nikola Stošic žali zbog jedne stvari, što se nije oprostio od reprezentacije zlatnom medaljom.

- Hvala svima sto ste došli. Ja sam imao jaku želju da osvojim zlato. Dao sam dvesta posto sebe. Aktuelni sam prvak Evrope, želeo sam i zlato sa Svetskom, ali sam izgubio u polufinalu. Ovo je poslednje moje amatersko prvenstvo. Ja ću uvek bodriti moje kolege, ali ne više iz ringa. Svetsko prvenstvo i medalje su posledica našeg rada. Svi su dali maksimum borili su se za Srbiju- rekao je kapiten reprezentacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading