ŠAMPIONI IZ SENKE ŽIVE U UŽICU - Sportisti sa invaliditetom pronose slavu grada na Đetinji!

Autor:

Sport

21.10.2019

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O uspesima sportista sa invaliditetom se malo zna, ali i oni donose medalje sa najvećih svetskih takmičenja. Šampioni iz senke su za Srbiju najsjajnija odličja osvojili na Paraolimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima, ali kada euforija splasne o njima se malo zna i govori.

RepublikaFoto: Promo foto
Sportisti sa invaliditetom su redovni osvajači medelja sa evropskih i svetskih prvenstava kao i Paraolijpinskih igara

Upravo to pokušavaju da promene ljudi koji su sticajem nesrećnih okolnosti i sami bili usmereni na sport za osobe sa invaliditetom, a onda u njemu dosegli najveće sportske uspehe. Jedan od njih je i Željko Čeliković (50), srpski paratletičar na duge staze koji u Užicu nastoji da putem kluba "Stari grad" prenese svoje veliko iskustvo na mlađe naraštaje.

- Atletikom sam se bavio i pre povrede, a onda mi je mašina 1997. samlela obe ruke od koji se sada samo levom služim oko 30 odsto. To me nije obeshrabrilo, već sam nastavio da se borim, uključio u sport za osobe sa invaliditetom i počeo da osvajam medalje. Ukupno sam osvojio 11 odličja, na šampionatima Evrope i sveta. To veliko iskustvo nastojim da prenesem i mlađima. Najvažnije je da pobede u svojoj glavi, da se ne zatvore u kuću kada postanu invalidi kao što se meni desilo i čekaju tuđu pomoć, već da se bore i uključe u sport. Sada u klubu imamo desetak takmičara koji bezeže zavidne rezultate. Užice je grad okrenut atletici, zato ne čudi da upravo imamo najviše takmičara iz ovog sporta - ističe Čeliković.

RepublikaFoto: Promo foto
Željko Čeliković

Od dodaje da je imao tu čast da predstavlja našu zemlju na Paraolimpijskim igrama u Sidneju 2000, Atini 2004. i Pekingu 2008. kada mu je medalja izmakla za dlaku. Zbog toga priželjkuje da neko od srpskih takmičara dosegne taj cilj. Možda se baš neko iz njegovog kluba i Užica pridruži našim najboljim paraolimpijcima poput Željka Dimitrojevića, Užičanina Miloša Mitića, ili Nemanje Dimitrijevića.

RepublikaFoto: Promo foto

- Sport osoba sa invaliditetom je u Srbiji sve jači i drago mi je što mi u Užicu dajemo veliki doprinos tome. Atletika prednjači, ali sve je više uspešnih takmičara u streljaštvu, stonom tenisu i borilačkim sportovima. Tome puno je doprinela i država koja nas je izjednačila sa sportistima koji nemaju invaliditet, pa i mi dobijamo nacionalna priznanja - kaže Čeliković.

Napomena: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Užica

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading