Zaboravite na sletanje na Mesec, Eliud Kipčoge ostvario podvig vredan besmrtnosti!

Autor:

Sport

12.10.2019

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eliud Kipčoge je obezbedio svoje mesto u istoriji atletike pošto je postao prvi čovek koji je maraton uspeo da istrči za manje od dva časa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kipčoge ostvario neverovatan uspeh

Kenijac je proteklih dana najavljivao da će ovaj rezultat, ukoliko bude ostvario svoju nameru, moći da se poredi sa odlaskom čoveka na Mesec ili osvajanjem Mont Everesta prvi put.

A u nameri je uspeo, rekord je ostvaren u čuvenom bečkom Prateru i iznosi 1 čas, 59 minuta i 40 sekundi, iako neće biti zvanično priznat od strane Međunarodne atletske federacije.

Razlog leži u činjenici da trka nije bila otvorenog karaktera, kao i da je uz Kipčogea trčala grupa od sedam vrhunskih atletičara, takozvanih "pejsmejkera". Pored toga tu je bilo i specijalno vozilo koje je davalo ritam i pokazivalo optimalnu putanju koje je Kipčoge trebalo da se drži kako bi oborio rekord.

Kipčoge je inače aktuelni svetski rekorder u maratonu, a rekord koji iznosi 2 časa, 1 minut i 39 sekundi postavio je prošle godine na maratonu u Berlinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading