Sportske igre mladih ponovo opravdale svrhu postojanja: Srbiji 38 medalja u Splitu!

Autor:

Sport

26.08.2019

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamislite noć, leto, splitsku Rivu, palme, miris mora, zalazak sunca… Mislite da prizor ne može biti lepši, zar ne? Uverili su se da može svi oni koji su na toj istoj Rivi u Splitu u sredu, 21. avgusta, videli nepreglednu kolonu dece i odraslih na čijem su čelu, jedna do druge blistale zastave Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

RepublikaFoto: SIM
Sportske igre mladih

Upravo iz te tri zemlje dolazi oko hiljadu učesnika ovogodišnjeg međunarodnog finala Sportskih igara mladih, održanih od 16. do 22. avgusta, u Splitu. Prizor opisan na početku teksta scena je sa svečane ceremonije zatvaranja Igara, na kojoj su se protekle srede okupili brojni gosti, učesnici i prijatelji te manifestacije.

Deca iz regiona su se na međunarodno finale u Splitu plasirala zahvaljujući odličnim sportskim rezultatima postignutim ove godine na gradskim i državnim takmičenjima Sportskih igara mladih u svojim sredinama. Pored toga što su u Splitu pokazali šta umeju na sportskim terenima, klinci su nedelju dana uživali i u mini letovanju, dobroj zabavi i novim poznanstvima sa vršnjacima iz regiona. Kao i uvek do sada, sve je za njih na ovoj manifestaciji bilo potpuno besplatno.

RepublikaFoto: SIM
Sportske igre mladih

– Cela ekipa Sportskih igara mladih radi na tome da sva deca budu pobednici. A kada na Igrama vidite da mališani iz sve tri zemlje podržavaju jedni druge i navijaju jedni za druge, da se po ceo dan zajedno igraju, druže, uživaju u moru, da sa svih strana odzvanja njihova vesela graja, onda to upravo znači da je naša misija ispunjena i da su deca pobedila. Ponosan sam na to što ni ove godine nije bilo nikakvih incidenata, već je promovisan fer-plej i u sportskom i u navijačkom delu i mogu da čestitam svim učesnicima na tome – istakao je Zdravko Marić, osnivač Igara.

Deca su se na Igrama takmičila u deset sportova (šahu, atletici, odbojci ili odbojci na pesku, malom fudbalu, tenisu, stonom tenisu, košarci, rukometu i igri dve vatre. A na Rivi je promovisan i novi sport, koji je nastao u Mađarskoj, teqis.

RepublikaFoto: SIM
Sportske igre mladih

- Upavo zahvaljujući deci smo naučili da smo zajedno jači. I sada, u Splitu, klinci su nama odraslima dali primer kako možemo zajedno i kako treba voleti svoje i poštovati tuđe. Osmesi i zagrljaji mališana sa zastavima svih zemalja na Rivi, njihova energija i utisci koje su svi poneli iz Splita najveća su snaga Igara. Čestitam svoj deci koja su učestvovala na Igrama. Rezulatat je u drugom planu: pobedila je čarolija najlepše sportske priče – istakla je za Srpski telegraf, Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije.

Srpska delegacija koja je ove godine boravila na Igrama u Splitu brojala je čak oko 300 članova, a iako plasman na ovoj manifestaciji nije u prvom planu, svakako treba istaći da su takmičari iz Srbije osvojili ukupno 38 medalja (10 zlatnih, 14 srebrnih i 14 bronzanih), deci iz Hrvatske je pripalo 28 medalja (13 zlatnih, 8 srebrnih i 7 bronzanih), a mališanima iz Bosne i Hercegovine 12 (3 zlatne, 4 srebrne i 5 bronzanih).

Srbi su osvojili gotovor isto medalja kao mali sportisti iz ostale dve zemlje. Okićeni zlatom u Srbiju su se vratili šahisti Petar Spasić iz Vranja i Marko Milanović iz Pančeva, košarkaši iz ekipe „Voda čaj“ iz Vranja, košarkašice iz tima „Džoker“ iz Beograda, teniserka Sara Đunisijević iz Čačka, atletičarka Milica Zanze iz Apatina, stonoteniseri Branislav Smiljković iz Kruševca i Vanja Stefanović iz Beograda, odbojkaši iz VGSK Veliko Gradište i odbojkaši na pesku iz tima „Una Sofija“ iz Kraljeva.

RepublikaFoto: SIM
Sportske igre mladih

Igre tako nastavljau svoj put, verujemo da ćemo sledeće godine uz dečake i devojčice iz pomenute tri nekadašnje Republike Jugoslavije, videti i klince iz Makedonije ili Crne Gore. Čarolija Igara kako kažu najmlađi se nastavlja...

Tanasković: Sticanje novih prijatelja

Savez za školski sport Srbije je dugogodišnji partner Sportskih igara mladih. Željko Tanasković, predsednik ove organizacije na Rivi se obratio svim učesnicima.

– Broj medalja ovde nije u prvom planu, već je naš prioritet pre svega da što pre dopremo do mladih ljudi i poručimo im da treba da se bave sportom i da to treba bude njihova svakodnevnica. Koncept Sportskih igara mladih upravo to pruža. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da pohvalim domaćine i ceo SIM tim iz sve tri zemlje, jer deci pružaju priliku da se ostvare u sportu, ali i da steknu veliki broj novih prijatelja, što je i najbitnije. I da pohvalim Vlade sve tri zemlje, koje pomažu organizaciju manifestacije – istakao je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading