Srbija i Francuska zajedno i u sportu

Autor:

Sport

15.07.2019

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ambasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni potpisali su Sporazum o razumevanju i saradnji u oblasti sporta, u sklopu zvanične posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
Vanja Udovičić

Sporazum podrazumeva razmenu znanja i iskustva u institucionalnoj saradnji, oblasti nauke i tehnologije primenjene u sportu, sportskoj medicini, borbi protiv negativnih pojava u sportu, organizaciji sportskih događaja i obuci sportskih stručnjaka. 

Uz to, ministarstva dveju zemalja će proširiti saradnju na podršku osobama sa invaliditetom, zaštitu mladih sportista, povećano učešće žena u sportu, razvoj sportske infrastrukture, organizaciju i ponuda sportskog i omladinskog turizma i razne druge projekte i programe iz sporta.

Unapređena razmena znanja i iskustava iz oblasti sporta predviđena ovim Sporazumom dodatno će podstaći dijalog i konstruktivnu razmenu u pitanjima od značaja za stručnjake i organizacije Srbije i Francuske.


Ministar sporta i omladine ocenio je da je sporazum izuzetno značajan, te naveo da će razvoj međusobnih prijateljskih odnosa direktno koristiti sistemu sporta obe države. 

- Tradicija sporta je nešto na šta obe nacije mogu biti ponosne, najveću korist će imati sportisti koji će biti u mogućnosti da zajedno treniraju i kroz ovu saradnju ćemo afirmisati naše prijateljstvo u oblasti koja je omiljena u Francuskoj i Srbiji - izjavio je ministar Udovičić, a navedeno je u saopštenju iz Ministarstva. 
RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Emanuel Makron

U saopštenju se navodi i da je Sporazum o saradnji u oblasti sporta rezultat izuzetne saradnje sa doskorašnjom ministarkom sporta Francuske Lorom Flesel, koja je uložila puno napora i želje da se saradnja razvija i doprinela da do realizacije ovog sporazuma dođe.


Podseća se da su u aprilu prošle godine Udovičić, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen potpisali Sporazum zahvaljujući kome najbolji studenti iz Srbije mogu da dobiju stipendiju koja im omogućava da nastave studije u Francuskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading