NE ŽELIMO "HRVATSKI MALER": Naši sportisti ostaju na postolju i ukoliko se nađu ispod "Kosova"

Autor:

Sport

22.08.2017

11:29 >> 11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najava predsednika Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidara Maljkovića da naši sportisti neće smeti da napuste pobedničko postolje ukoliko se na njemu nađu sa sportistima sa Kosova, uprkos preporuci Vlade, odjeknula je u javnosti, ali i izazvala "zid ćutanja" u Ministarstvu sporta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Drži do svog stava: Božidar Maljković

Predsedni Maljković je istakao i da od tog stava neće odstupiti, ni po cenu da ga smene, te da je uveren da je svima jasno da ostanak naših sportista na postolju ne znači i priznanje Kosova.

Problem zapravo nije ni postolje, ni primanje medalja, već - himna.

To znači da bi u slučaju da, na primer, srpski sportista osvoji zlatnu medalju, a kosovski srebro ili bronzu, organizator takmičenja bi pustio "Bože pravde" i ne bi bilo ni potrebe da se napušta postolje.

Ako bi se, međutim, desilo da sportista sa Kosova osvoji zlato - svirala bi se himna teritorije koju država Srbija ne priznaje kao državu, i onda bi odlazak sa postolja bio izvestan...

Ministar Vanja Udovičić, i sam bivši vrhunski sportista, trenutno ne želi da se oglašava po tom pitanju.

On je, međutim, prošle godine tokom Olimpijskih igara u Riju izjavio da je preporuka Vlade sportistima i svim Savezima da se u slučaju da se srpski sportista nađe na postolju sa kolegom sa Kosova postolje napusti, ali da je u pitanju samo preporuka i da sportista, ukoliko se to desi, sam odluči kako će postupiti.

Kako je tada naveo, ni sam ne zna da li bi silaskom sa postolja ugrozio nešto za šta se spremao najmanje četiri godine, ali, dodao je, isto tako je jasno da Kosovo ne može da se prizna "kroz sportske rezultate".

U slučaju da sportista napusti postolje i on i naš Savez preuzimaju rizik i izvesnu kaznu, verovatno i dužu suspenziju, poput oduzimanja medalje Miloradu Čaviću zbog majice "Kosovo je Srbija", a s obzirom na to da je Kosovo punopravi član svih relevantnijih međunarodsnih sportskih organizacija, ukljucujući i Međunarodni olimpijski komitet (MOK), kao najviše i najvažnije sportsko telo.

"Sreća u nesreći" je što su srpski sportisti uglavnom na višem takmicarskom nivou od kolega sa Kosova i za sada nema realne mogućnosti za ovakvu situaciju, osim u džudou, gde je Majlinda Keljmendi najbolja na svetu i olimpijska pobednica iz Rija.

Ipak, pitanje je dana ili meseci kad će se ovo zaista i desiti i zato je važno da srpski sportisti spremno dočekaju taj trenutak.

Podsećamo da Hrvate bije maler u košarci, od kada su 1995. godine napustili postolje tokom intoniranja himne Jugoslavije, koja je osvojila zlatnu medalju u Atini. Drugoplasirani su bili Litvanci a Hrvati su osvojili bronzu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading