BARAKUDE NE POSTOJE, MI SMO DELFINI: Hrvati žele da budu kao Srbi!

Autor: Republika

Sport

03.08.2021

11:19

Pred meč četvrtfinala objavljen zanimljiv tekst u tamošnjim medijima.

Starsport

Objašnjeno zašto im toliko smeta naziv.

Vaterpolo reprezentacija Srbije nastavlja svoj put ka medalji na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sledeći protivnik je svetski šampion - Italija. U susret tom meču vredi ispratiti i veliki derbi četvrtfinala između Hrvatske i Mađarske. 

Uoči ovog meča, nema reči o tenziji ili taktici hrvatskog nacionalnog tima već se uveliko piše o tom kako bi tamošnje "Barakude" mogle da preimenuju svoj nadimak u "Delfini". Samo što je taj nadimak rezervisan za reprezentaciju Srbije. 

Naime, u tekstu hrvatskog "Večernjeg lista" navodi se da bi reprezentativce Hrvatske u vaterpolu trebalo zvati - dupini.

Dupin je, naime, hrvatska reč za delfina, a autor teksta navodi da je to bio nadimak i reprezentacije bivše Jugoslavije "u kojima su preovladavali Hrvati".

- Kad su Hrvati samostalno počeli da osvajaju svetske bazene, još neko vreme su bili dupini, ali se to nekima nije svidelo. Nekima je dupin zvučao previše hrvatski, jer se pre hrvatskog osamostaljenja češće upotrebljavao naziv - delfin. Tako na hrvatskoj televiziji nikad niste mogli da čujete za plivanje dupinovim stilom. A kad više nije bilo preporučljivo koristiti izraz delfinovim stilom, otišlo se na leptir stil, iako znamo da leptiri ne plivaju - navodi autor teksta Anton Filić.

Filić takođe navodi i da su Hrvati bežeći od hrvatske reči stigli do Karipskog mora i "izmislili barakude za koje ni ne znamo kako izgledaju".

- Svi znaju kako izgleda dupin, može da ga nacrta svako dete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice. Osim toga, dupini žive u Jadranu, tu pred našim očima. Navodno su barakude zastrašujuće, ali gle čuda - dupini jedu barakude - zaključuje autor ovog teksta.

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading