MOMCI SU IZGORELI U PREVELIKOJ ŽELJI, BIĆEMO I DALJE SILA U BASKETU: Proslavljeni 3x3 igrač Marko Dugošija o (NE)USPEHU BASKETAŠA u Tokiju

Autor: Republika

Sport

29.07.2021

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako neko poznaje reprezentativce Srbije "u dušu" to je doskorašnji igrač Zemuna Marko Dugošija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP, Instagram.com/dugi_5
Dugošija o našim reprezentativcima

Dugošija je do početka ove godine bio član Zemuna, uz Novi Sad i Liman najjači srpski tim na na 3x3 turu, godinama u samom vrhu svetskog basketa, dok je ta disciplina bila u povoju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Dugosija (@dugi_5)

 

Iza sebe ima nacionalnu titulu 2015. i zvanje prvaka FIBA 3x3 Svetskog tura 2017. godine. Predstavljao je našu zemlju na Evropskim igrama u Minsku 2019. godine, zajedno sa sadašnjim selektorom Marko Žderom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Dugosija (@dugi_5)

 

Nebrojano puta je bio rival Majstoroviću, Bulutu, Vasiću i Ratkovu, stoga teško da postoji relevantniji sagovornik od njega na temu rezultata reprezentacije u Tokiju. Koliko su vodili "ratove" na terenu, toliko su i od Srbije napravili giganta u disciplini koja je među debitantskima na Olimpijskim igrama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Dugosija (@dugi_5)

 

Srbija je došla sa renomenom najboljeg sastava na svetu, okićena sačetiri svetska i dva evropa zlata, i po jednim srebrom na globalnim i nivou "starog kontinenta". Najave i očekivanja bila su slična košarkašima na Mundobasketu u Kini 2019. godine. Za moćne "Orlove" na papiru je pre dve godine bilo pitanje samo da li ćemo pobediti "drim tim" u finalu, a oni su uzvratili porazom u četvrtfinalu od Argentine. S druge strane, basketašima je već stavljeno zlato oko vrata, a oni su se vratili sa bronzom. 

Počeli su perfektno, bez poraza u grupi, direktno se plasirali i onda poklekli u polufinalu.

Javnost je opravdano očekivala zlato, da li je bronza neuspeh ili zaista sija kao zlato?

- Javnost jeste očekivala zlato isključivo zaslugama svih naših igrača koji godinama donose, odnosno donosimo, najsjajnija odličja. Moramo biti realni, kao što je i selektor Ždero rekao pred početak OI , da je svaka medalja uspeh, sa čime se u potpunosti slažem  pogotovo imajući u vidu da su ovo prve Igre u istoriji za ovaj sport i da je pritisak javnosti na naš tim bio ogroman.

Igrači su redom isticali mentalnu blokadu, da su znali da su bolji od Rusije, koju su već ranije pobedili u grupi 21:10, ali je pritisak uticao da, kako i sami kažu, odigraju najlošije "u životu". Dugošija ističe da je prevelika želja bitan vrlo bitan faktor:

-Tek je prošlo par dana od završetka turnira, nije se još sve sleglo. Ne bih davao prerani sud i govorio razlog poraz.  Znam da su momci želeli najbolje, možda ih je najviše i ta želja sputala. Izgoreli su. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bulut protiv Rusije

U meču za bronzu protiv Belgije su pokazali pravo lice ubedljivom pobedom.

Da smo igrali protiv Rusije kao protiv Belgije, kakav bi bio rezultat u polufinalu?

 - Mislim da bi protiv Belgije bio daleko lakši posao, iz razloga što smo sa Rusima igrali dan ranije, pre tog polufinala. Teško je na bilo kom turniru pobediti bilo koju ekipu u tako kratkom vremenskom periodu. 

Bulut se penzioniše iz reprezentacije, Majstorović je u poodmaklim godinama, kojim igračima se otvaraju vrata nacionalne selekcije? Da li je pred nama i dalje lepa budućnost pred naredne Oi?

- Mislim da selektori Danilo Lukić i Marko Ždero rade dobar posao i da će odlaskom Buluta i Majstorovića u penziju Srbija i dalje biti sila u ovom sportu. Ja sam uvek na raspolaganju našem nacionalnom timu, što sam pokazao i kroz pripreme za OI. Tako da se nadam pozivu za naredne akcije - zaključuje Dugošija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Dugosija (@dugi_5)

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading