Ne bismo bili zemlja košarke da nije bilo jednog čoveka

Autor:

Sport

28.11.2023

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za Srbiju kažu da je zemlja košarke. Sa razlogom, ali ne samo zbog brojnih reprezentativnih uspeha koje smo beležili kroz istoriju.

Ne bismo bili zemlja košarke da nije bilo jednog čoveka

Foto: Shutterstock

Srbija je zemlja košarke pre svega jer se ovde, igra pod obručima, prati drugačije nego u većini drugih zemalja. 

Ne broje se samo postignuti koševi, niti se računaju samo pobede ili porazi... To je ono što je na površini. U Srbiji, skoro, svaki navijač može da vam da detaljnu analizu svake utakmice, odnosno da vam stručno objasni uzroke koji su doveli do pobede ili poraza.

U Srbiji se navijači dok prate utakmicu istovremeno bave odlukama trenera, prate kretnju igrača, prepoznaju "zonu", gestikuliraju rukama nameran faul pre nego što ga sudija dosudi... Zato smo zemlja košarke. 

A ove prelepe igre ne bi bilo da je jedan čovek nije izmislio davne 1891. godine.

Reč je naravno o Džejmsu Nejsmitu koji je preminuo na današnji dan 1939. godine. 

Kanađanin je bio mnogo toga u životu - lekar, trener, univerzitetski profesor, hrišćanski kapelan - ali je ostao upamćen kao izumitelj košarke. 

Igru je izmislio na Univerzitetu Kanzasu, za svoje studente. Moglo bi se reći da ga je muka naterala na to jer je Univerzitetu bio potreban sport koji će moći da se igra u zatvorenom, u zimskom periodu. 

Početak igre nazvane basket ball, što u bukvalnom prevodu znači - korpa za loptu, u mnogo čemu su se razlikovao od igre kakvu danas poznajemo. 

Najsmit je odlučio da podeli svoj fudbalski tim u dve grupe. Na kraju sale je postavio dve korpe na pod i zadatak je bio da jajoliku fudbalsku loptu ubace u korpu, logično. Igra je u početku bila vrlo gruba, jer pravila nisu postojala. 

Kako je vreme prolazilo tako se i košarka menjala. Korpa je prvo podignuta, a na njenom dnu je napravljena rupa što je pojednostavilo igru jer igrači više nisu morali da se penju po merdevinama prilikom svakog postignutog pogotka. 

Prema nekolicini izvora, košarkaška tabla za koju je pričvršćen obruč izmišljena je slučajno. Naime, postavljena je kao odbrana od gledaoca koji su sa balkona ometali ulazak u lopte korpu. Igrači su, međutim, odmah shvatili da je uz tablu mnogo lakše postići koš. Tako je počela nova era ovog sporta – šut od table.

U decembru 1891, košarka je zvanično demonstrirana gledaocima, te se ova godina uzima za godinu nastanka košarke. Već kroz mesec dana, održana je i prva košarkaška utakmica u kojoj je učestvovalo 18 Nejtsmitovih studenata. Zabeleženo je da je izvesni Vilijam R. Čejs ostvario prvi koš u istoriji novog sporta. Već 1895. godine odigrana je peva utakmica između dva koledža - Minesota Stejt pobedila je Hemlajn sa 9:3.

Ostalo je istorija... I većinu toga, verovatno, znate, naročito ako dolazite iz zemlje košarke.  

Pitanje je da li je Najsmit mogao da pretpostavi da će njegova igra vremenom postati tako popularna kao što je danas. Na kraju krajeva nije ni važno, hvala mu u svakom slučaju. Bez njegove ideje, danas ne bismo bili zemlja košarke. 

(ekspres.net)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading