"ORLOVI" NA SKENERU: Koliko može Srbija na Mundobasketu?

Autor:

Sport

22.08.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripreme su završene, sada je red na ono glavno.

"ORLOVI" NA SKENERU: Koliko može Srbija na Mundobasketu?

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Brazila sa 89:85, u poslednjoj pripremnoj utakmici pred početak Mundobasketa.

Naši momci su odigrali dve utakmice u Šenženu, na Kupu solidarnosti, a osim Brazila, "orlovi" su stigli i do pobede protiv Kine, rezultatom 87:64, pa su pripreme završene sa četiri pobede, iz pet zvaničnih utakmica.

Prve dve, protiv Bosne i Hercegovine i Poljske, su bile zatvorene za javnost, a zatim su usledile još dve na Akropolis kupu. Tamo su izabranici Svetislava Pešića savladali Grčku (71:64), domaćina turnira, ali su dan kasnije poraženi od Italije (89:88), iako su u prvoj deonici imali i +17. Savladan je još i Portoriko, u Štark areni, sa ogromnih 110:75.

Foto: Starsport

Košarkaši Srbije na Akropolis kupu

Po okončanju turnira u Grčkoj sa spiska je otpao Nemanja Nedović, koji se sam povukao iz reprezentacije, a na dan utakmice sa Portorikom je postalo jasno da put Azije neće krenuti ni Alen Smailagić i Uroš Trifunović. 

Po završetku meča sa Portorikancima, Pešić je saopštio da Nikola Topić, i pored debija u seniorskoj reprezentaciji, neće krenuti za Šenžen, kao ni Dušan Beslać, pa trenutno naša reprezentacija broji 13 igrača: Stefan Jović, Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Aleksa Radanov, Dejan Davidovac, Nikola Jović, Boriša Simanić, Filip Petrušev, Nikola Milutinov i Dušan Ristić.

Koliko može Srbija na Mundobasketu?

Za razliku od prošlogodišnjeg prvenstva, Srbija će na šampionat sveta krenuti u oslabljenom sastavu. Neće biti Nikole Jokića, najboljeg košarkaša sveta, u sastavu "orlova" nema ni Vasilija Micića, ali ni Nikole Kalinića, Vladimira Lučića, Alekseja Pokuševskog, kao ni pomenutog Nemanje Nedovića.

Ipak, Srbija ima čemu da se nada. Pre svega, tu je Bogdan Bogdanović, kapiten i lider ovog tima, a u dresu nacionalnog tima ćemo videti Stefana Jovića, koji je neke od svojih najboljih partija u karijeri odigrao upravo za reprezentaciju. Uz dodatak Nikole Milutinova i Marka Gudurića, kao i nekih mlađih snaga, "orlove" nikako ne treba otpisati, mada prija za promenu otići na neko prvenstvo bez velikih očekivanja.

Foto: Starsport

Bogdan Bogdanović, kapiten "orlova"

Srbiji na ruku ide i žreb, koji je bio izuzetno naklonjen našem timu. Igraćemo u grupi B, zajedno sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom, a dalje iz grupe će proći dve najbolje ekipe. One će se dalje ukrstiti sa prve dve selekcije iz grupe A, u kojoj se nalaze Italija, Angola, Dominikanska Republika i Filipini, a iz te novoformirane grupe će dalje proći dve selekcije. Kada se pogledaju protivnici, bio bi pravi šok kada među njima ne bi bila Srbija.

Dalje, zavisno od pozicija u grupi, Srbija može u četvrtfinalu na Ameriku, ali i na Grčku i Litvaniju, koje na Mundobasket dolaze bez glavnih zvezda, Janisa Adetokumba i Domantasa Sabonisa. Jasno je, ako Srbija bude prva u novoformiranoj grupi i tako, verovatno, izbegne Ameriku, polufinale ne deluje kao nedostižan rezultat.

Ko će biti Pešićevi džokeri na prvenstvu?

Kao što je već napomenuto, Srbija će put Dalekog istoka u izmenjenom sastavu. Uz neke standardne igrače, imaćemo priliku da u dresu "orlova" vidimo i neke košarkaše koji nisu često nosili dres nacionalnog tima.

Svakako, najveće iznenađenje prvenstva može biti mladi Nikola Jović. Momak rođen 2003. godine je prošle sezone igrao za Majami, nakon što je draftovan iz Mege, a za samo godinu dana je uspeo da ozbiljno napreduje. Jović se ne libi da šutne za tri poena, ima brz prvi korak, prodoran je, dobar na skoku, a ako se ne uplaši, mogao bi biti jedan od najboljih igrača Srbije na Mundobasketu. Naznake toga je pokazao u prijateljskim utakmicama, a sve je potvrdio odlučujućom trojkom protiv Brazila, kada je pokazao da smo dobili novu zvezdu u reprezentaciji.

Foto: Starsport

Nikola Jović u dresu Srbije

Uz njega, tu je i Aleksa Avramović. Momak iz Čačka je veliki deo prošle sezone propustio zbog povrede, ali je sada spreman. Svi znaju šta košarkaš Partizana može da donese, ogromnu energiju, dobru odbranu, a ukoliko bude igrao kao u dresu crno-belih, Orlovi neće morati da brinu kada Stefan Jović izađe iz igre.

Od ostalih, tu je Dušan Ristić, koji ume da bljesne povremeno, kao protiv Grčke na Akropolis kupu, Ognjen Dobrić je protiv Portorika pokazao da se na njega može ozbiljno računati, a ne treba zaboraviti ni doprinos koji mogu da pruže Filip Petrušev, Vanja Marinković ili Dejan Davidovac.

Igre u pripremnom periodu

Iako je selektor često rotirao, kao i zbog činjenice da je Pešić odlučio da za meč sa Brazilom u sastav ne uvrsti Bogdanovića i Milutinova, prave granice ovog tima se i dalje ne znaju. Ipak, vide se obrisi onoga što čuveni trener traži od svojih igrača.

"Prva violina" će svakako biti Bogdanović. Bek Atlanta Hoksa će imati najveću minutažu, svu slobodu u igri, a tako je Srbiju već jednom doveo do medalje, na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Nikola Milutinov će biti neprikosnoven na centru, međutim, može biti problem kada centar Olimpijakosa napusti teren.

Foto: Starsport

Svetislav Pešić i Aleksa Avramović

Veliko pojačanje za Srbiju je dolazak Stefana Jovića. Sa njim se sve izgleda drugačije, sjajno organizuje igru, a ako bude u stanju da pogodi otvorene šuteve, može biti ključan faktor u mogućem osvajanju medalje.

O Nikoli Joviću je već sve rečeno, a od ostalih se očekuju epizodne uloge i potpuno podređivanje kolektivu. Napad verovatno neće biti problem, ali je svima jasno da će "orlovi" morati da zategnu odbranu na Filipinima, pogotovo kada je reč o protivničkom šutu za tri poena.

Zaključak

Iako je ovo daleko od najjačeg sastava koji Srbija ima, istorija nas je naučila da medalje ne osvajaju velika imena, već dobar kolektiv, što se čini da ova Srbija jeste.

Bogdanović je lider, najveću pomoć će imati u Milutinovu i Stefanu Joviću, a ako i drugi odigraju kako mogu, imamo čemu da se nadamo u Aziji.

Podsetimo, Mundobasket se igra od 25. avgusta do 10. septembra, a Orlovi će svoj prvi duel odigrati 26. avgusta, od 14 časova, a rival će nam upravo biti selekcija Kine. Do tada, treba očekivati da selektor Pešić saopšti ko je poslednji igrač koji će otpasti sa spiska, a kako deluje, to će biti Aleksa Radanov. Ipak, treba sačekati zvaničnu potvrdu od strane šefa našeg stručnog štaba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading