Beograd domaćin SP u košarci za srednjoškolce! (FOTO)

Autor:

Sport

03.09.2022

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Školski sport u Srbiji već godinama beleži sjajne rezultate na međunarodnoj sceni. Nema godine da ne čujemo kako naši srednjoškolci i osnovci osvajaju medalje, na velikom broju međunarodnih takmičenja. Prošle godine na svetskim sportskim igrama, mladi srpski sportisti osvojili su medalje u čak 12 sportova, a ove godine na Svetskom prvenstvu srednjoškolki devojke su nas obradovale zlatnom medaljom.

Beograd domaćin SP u košarci za srednjoškolce! (FOTO)

Foto: SSSS

Aktivnosti je puno i u Srbiji a glavni pokretač aktivnosti, uz podršku države je Savez za školski sport Srbije. Na mestu predsednika je proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković, koji sa svojim timom odlično sprovodi veliki broj aktivnosti.

- Srbija je zemlja sporta a Beograd je mogu sa pravom reći svetski grad sporta. Mi smo prethodnih godina bili domaćini najboljim sportistima, srednjoškolcima sveta, u odbojci, fudbalu, basketu tri na tri i rukometu. Prošle godine organizovali smo velike školske svetske igre, Školarijadu. Po zvaničnim podacima takmičara i pratećih lica bilo je 1.894 i to iz čak 36 države. Po tadašnjim statistikama, po broju učesnika, u poslednjih deset godina u Srbiji nije bilo većeg događaja. Ono što je jako bitno da deca iz celog sveta vole da dođu kod nas. I mi smo poznati kao dobri domaćini, ne samo u sportu nego generalno.

Vratimo se nedavnim uspesima. Postali smo prvaci sveta u ženskoj konkurenciji u odbojci.

- Naša školska takmičenja u Srbiji se odvijaju na pet nivou. Tako da škola koja je pobednik posle svih nivoa turnira širom zemlje stiče pravo da brani boje Srbije, na Svetskom prvenstvu. Ove godine u odbojci to je bila škola iz Stare Pazove, obezbedivši put na SP u Brazil. I na skupu najboljih mladih odbojkašica sveta bili smo zlatni. Uz njih su u Brazilu bile i odbojkaške sudije Ivana Barišić i Dragana Plavšić. Sve to samo potvrđuje da smo zemlja sporta i naravno odbojke – istakao je Željko Tanasković.

Bez finansijske pomoći države teško da bi uspeli da organizujete spektakle i da sprovodite ovoliki broj dešavanja u zemlji a i stalno učestvujete na takmičenjima u svetu.

- Imamo jako dobru podršku i komunikaciju sa Ministarstvom omladine i sporta. Iza svega toga stoji država i naklonost države prema sportu nikad nije bila veća i zbog toga i ovim putem upućujem veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru sporta Vanji Udovičiću. Oblast sporta se itekako razvija i imamo tri nivoa sporta. To su rekreativni, takmičarski i vrhunski i svako nađe sebe u nekom od tih nivoa.

Krajem septembra Beograd će opet biti domaćin novog školskog Svetskog takmičenja.

- Tako je, konkurisali smo i dobili organizaciju Svetskog prvenstva u košarci, koje će se održati od 20. do 28. septembra. Do sada je prijavljena 21 država, i imaćemo borbu za medalje, kako kod dečaka tako i kod devojčica. Uz mečeve, organizovaćemo i kulturni dan, veče nacija. Poradićemo i na edukativnom delu za sve učesnike.

Kako pomoći osnovnim i srednjim školama da animiraju mlade da se što više bave sportom, vežbanjem i treninzima?

- U svom radu imamo dosta projekata koji se odnose na druge segmente u oblasti sporta. Đak reporter je projekat u kome deca sama pišu afirmativno o sportu. Takođe vrlo lepo se sprovodi akcija „Sport u škole“, od prvog do četvrtog razreda, i besplatan je. Takođe dugo godina sprovodimo projekat „Zdravo rastimo“. I sa školama imamo jako dobar odnos, preko svojih koordinatora u celoj Srbiji. Ono što je važno da se zna da smo mi van nastavna dobrovoljna aktivnost. I kroz naše projekte godišnje prođe preko 134.000 dece. I što je od velike važnosti, jeste i naš stav koji prenosimo na decu da sport u ovom uzrastu nije samo takmičenje. Nije u startu važno biti prvi, drugi ili treći. I kod nas edukacijom dolazimo do svesti mladih da sport pre svega nije samo takmičenje, već donosi i druženja, poznanstva i druge vrednosti – zaključio je Tanasković.

Pre dve godina ste izabrani za predsednika Evropskog školskog sporta. Kakvi su planovi za narednu godinu?

- Pandemija korona virusa puno toga je poremetila. Ipak, svet izlazi i iz ovoga kao pobednik. Evropska prvenstva u mnogi sportovima kod školaraca kreću 2023. godine i sigurno je da će klinci Evrope učestvovati u mnogim spektaklima – zaključio je Tanasković, koji je iskoristio priliku i da čestita novom gradskom sekretaru za sport u Beogradu, Nikoli Peniću i poželi mu uspeh u radu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading