Tuga: Košarkaški savez BiH nema para da pošalje reprezentaciju na Eurobasket!

Autor: Tanjug

Sport

23.07.2022

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Povlačenje sa turnira je realnost.

Tuga: Košarkaški savez BiH nema para da pošalje reprezentaciju na Eurobasket!

Foto: Starsport

Reprezentativci BiH

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine saopštio je da su nastupi reprezentativnih selekcija na velikim takmičenjima, uključujući i mušku A selekciju, upitni zbog manjka finansija.

Šest košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine trebale bi u naredna dva meseca učestvovati na velikim takmičenjima. Po dve kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, a zatim u septembru sledi učešće muške seniorske reprezentacije na Evrobasketu, kao i istorijski nastup ženske seniorske selekcije na Svetskom prvenstvu u Australiji.

Košarkaški savez BiH osigurao je deo sredstava za pripreme naših nacionalnih timova, uz pomoć sponzora i jednog dela institucija, kojima smo itekako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju jednostavno ne uspevamo zatvoriti.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti.

Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to nameravaju činiti i u predstojećim mjesecima – ako uopšte budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svetska takmičenja.

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani otkazati učešća na pomenutim takmičenjima.

 

 

Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše devojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gde joj je mesto, među barjacima evropskih i svetskih košarkaških velesila.

Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Trebaju nam konkretna dela i jasna podrška. Ne okrećite glavu - navodi se u saopštenju KS BiH.

Muška A reprezentacije Bosne i Hercegovine nalazi se u B grupi Evrobasketa i trebalo bi da se takmiči u Kelnu sa selekcijama Francuske, Litvanije, Slovenije, Nemačke i Mađarske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading