KOŠARKAŠI KOJI SU PRERANO OTIŠLI: Tragedije koje su crnim slovima ispisale istoriju igre pod obručima!

Autor: Marija Stefanović

Sport

08.12.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlazak Stevana Jelovca poslednja je košarkaška tragedija. Pre njega, dok su bili aktivni, stradali su Majkl Odžo, Haris Brkić, Radivoje Korać i Dražen Petrović...

KOŠARKAŠI KOJI SU  PRERANO OTIŠLI: Tragedije koje su crnim slovima ispisale istoriju igre pod obručima!

Foto: Starsport

Stevan Jelovac

Srpsku, ali i svetsku košarku poslednjih godina su obeležile mnogobrojne tragedije. Preranim odlaskom Stevana Jelovca, koji je preminuo u nedelju od posledica moždanog udara u 33. godini, ugašen je jedan mladi život i prekinuta je još jedna uspešna karijera. Popularni Jelka, kako su ga zvali saigrači i prijatelji, tri nedelje je vodio životnu bitku i na kraju je, nažalost, izgubio. Jelovac je tokom života nosio dres Mege, Zvezde, Ritasa, Saragose, Nižnjeg, Bamberga, a za reprezentaciju Srbije debitovao je 2018. On je bio jedan od glavnih igrača u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019, ali na kraju nije imao sreću i da zaigra na Mundobasketu u Kini. Poslednje košarkaške korake napravio je u dresu AEK.

Ista sudbina zadesila je i bivšeg košarkaša Majkla Odža. Nigerijski košarkaš otišao je s ovog sveta 7. avgusta 2020. od posledica infarkta. Dobroćudnom džinu, kako su ga zvali navijači Crvene zvezde, pozlilo je tokom individualnog treninga na stadionu u Humskoj i nije mu bilo spasa. Odžo je tokom karijere, pored Zvezde, nastupao još za FMP, koji mu je bio prvi klub u Evropi.

Republika

Foto: Starsport

Dobri div crveno-belih, Majkl Odžo

Navijačima Partizana, ali i svim ljubiteljima igre pod obručima, posebno je teško pala smrt košarkaša Harisa Brkića. Legendarni bek preminuo je 15. decembra 2000, samo tri dana nakon što je upucan na parkingu Pionira. Ostavio je Brkić veliki trag u istoriji kluba iz Humske, a u znak sećanja klubovi za koje je nastupao, Bosna, Borac, Partizan i Budućnost, svakog leta organizuju memorijalni turnir.

Republika

Foto: Starsport

Tragično nastradali Haris Brkić

Košarkaški svet i dalje ne može da se pomiri s preranim odlaskom legendarnih košarkaša Radivoja Koraća i Dražena Petrovića, koji su izgubili život u saobraćajnoj nesreći. Korać je preminuo 1969, a u to vreme je nosio dres Padove i bio je na vrhu karijere. On je doživeo udes na 12 kilometara od Sarajeva posle utakmice između Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Na isti način svet je napustila NBA zvezda i jedan od najdominantnijih košarkaša u istoriji nekadašnje SFRJ Dražen Petrović, koji je preminuo u junu 1993. Petrović je tokom života nosio dres Nju Džersi Netsa, Portlanda, Real Madrida, Cibone i Šibenke.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen/

Divac i Dražen Petrović u duelu Lejkersa i Netsa

Sara: Stevan je među anđelima

Sestra Stevana Jelovca Sara oprostila se od njega na društvenim mrežama rečima koje kidaju dušu.

- Ljubavi moja, znam da si sada jedan od anđela. Volim te najviše na svetu - napisala je Sara.

Kobi sve zavio u crno

Košarkaški svet posebno je potresla smrt NBA zvezde Kobija Brajanta. Popularna Mamba poginula je 26. januara 2020. u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji, četiri godine nakon završetka karijere. U ovoj nesreći izgubila je život i njegova ćerka Đijana i još sedmoro ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kobi Brajant sa ćerkom

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading