BEZ DLAKE NA JEZIKU: EKSKLUZIVNO za naš listi - legendarni Goran Grbović udario na FIBA i famozne prozore!

Autor:

Sport

30.11.2021

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je neočekivan poraz na gostovanju Belgiji 73:69 u drugom kolu A grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. Ovo nije prvi neuspeh "orlova" protiv selekcija kojima igra ispod obruča nema veliki značaj i tradiciju.

BEZ DLAKE NA JEZIKU: EKSKLUZIVNO za naš listi - legendarni Goran Grbović udario na FIBA i famozne prozore!

Foto: Privatna arhiva

U poslednje dve godine bolji od našeg nacionalnog tima bili su košarkaški liliputanci poput Švajcarske (92:90), Gruzije (94:90) i Estonije (71:70).

NAMETNUTI IGRAČI

Problem leži u takozvanim FIBA prozorima, koji ubijaju zemlju košarke poput naše jer najbolji igrači iz Evrolige i NBA ne mogu da nose nacionalni dres jer u periodu kvalifikacija imaju utakmice u svojim klubovima, koji ih ne puštaju. Da se uopšteno košarci, a i našoj reprezentaciji, zbog FIBA prozora ne sprema ništa dobro smatra i nekadašnji as Goran Grbović u razgovoru za Srpski telegraf.

- FIBA prozori su veliki problem. Vi se takmičite s jedva skrpljenim ekipama. Nemaš vremena ni za šta. Mi smo sada u situaciji da smo promenili selektora, koji za dva-tri dana mora da pripremi igrače koji su mu uslovno nametnuti. To je stari problem, koji kao da je ostao u srednjem veku, FIBA je nerealno to dopustila - rekao je direktor beogradske Arene za naš list.

BEZ KVALITETA

Bivši košarkaš Partizana smatra da će, ako se nastavi ovaj trend, velika takmičenja uskoro izgubiti smisao i da će se pretvoriti u amaterizam.

- Ovo je ozbiljno pitanje i problem koji će morati da se reši po svaku cenu. Ako se ne reši, košarka ide ka tome da se sve pretvori u amaterizam. Na kraju će Evropsko i Svetsko prvenstvo, kao i Olimpijske igre, izgubiti smisao. Može da se desi da se na takmičenje ne plasiraju velike reprezentacije koje su uvek favoriti za titulu. Nećete imati kvalitet, igrate čisto da biste igrali - zaključio je Grbović.

Na kolenima Hrvati, Nemci, Grci, Ameri...

Probleme, kao i Srbija, imaju i ostale jake reprezentacije. Primera radi, Hrvatska je izgubila od Finske i takođe oslabljene Slovenije, pa je ozbiljno dovela u pitanje plasman na Mundobasket. Nemci su poraženi od Estonije, a Grčka od Velike Britanije, mada su oni u manjem problemu od naših komšija. Mučila se i Amerika, koja je jedva pobedila Kubu sa 95:90.

Neočekivani porazi Srbije

U prethodne dve godine

Belgija - Srbija 73:69 Kvalifikacije za SP

Švajcarska - Srbija 92:90 Kvalifikacije za EP

Srbija - Gruzija 90:94 Kvalifikacije za EP

Estonija - Srbija 71:70 Kvalifikacije za SP

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading