PEŠIĆA PROĐE "JEZA" KADA POMISLI NA LETONCE: Selektor Srbije nikada neće ZABORAVITI ovaj meč! (VIDEO)

Autor:

Sport

24.11.2021

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selektor Srbije Svetislav Pešić će debitovati na klupi "orlova" protiv Letonije, u okviru kvalifikacija za Mundobasket 2023. Tradicija kaže da smo protiv ove selekcije uglavnom dominantni, a Kari Pešić sigurno pamti jednu od najubedljivih pobeda naše reprezentacije nad Letoncima za koju je vezana zanimljiva angedota.

PEŠIĆA PROĐE "JEZA" KADA POMISLI NA LETONCE: Selektor Srbije nikada neće ZABORAVITI ovaj meč! (VIDEO)

Foto: Starsport

Pešić je kreator najvećih uspeha srpske košarke kada je dve godine zaredom uspeo da sastavi tim šampiona Evrope i Sveta.

Reprezentacija Jugoslavije je bio ijednog poraza osvojila Evropsko prvenstvo u Turskoj, a posle 20 godina se priča o surovoj dominaciji tadašnjeg tima.

Jugoslavija se plasirala u polufinale Evropskog prvenstva 2001, pošto je u četvrtfinalu deklasirala Letoniju rezultatom 114:78, a da to ni u jednom trenutku nikog nije iznenadilo.

Zanimljiva anegdota svedoči tome koliko je tadašnja Pešićeva Jugoslavija bila moćna.

- Uvek ponavljam, najupečatljivija je utakmica protiv Letonije. Zašto? Mi smo na poluvremenu već vodili puno, slagaću, da li je bilo 30 razlike, ne znam. To je bilo četvrtfinale. Zamisli koliko smo bili dominantni kad smo se na poluvremenu dogovorili Peđa, Šćepa i ja da se takmičimo ko će više trojki da ubaci, pošto nas Letonci više nisu zanimali. Ko izgubi, vodi na večeru- ispričao je jednom prilikom Milan Gurović.

Na kraju je Gurović bio bolji od Stojakovića i Šćepanovića.

- Vlada je vodio na večeru jer je dao šest, ja sedam, Peđa osam. Stvarno smo bili dominantni jer smo imali jednog Dejana Bodirogu koji je tada u to vreme bio sigurno najbolji, pa i sada je možda najbolji evropski igrač ikada. Imao si šutere kao što su Stojaković, Šćepa, Rakočević. Plejada vrhunskih igrača koji u svakom momentu mogu da ti daju koš, za tri i dva, šta god. Jednostavno, kada spustiš Dejanu loptu, on to reši, a ako ga udvoje, neko od mojih saigrača je sam.

Nisu Letonci mnogo bolje prolazili ni od osamostaljenja Srbije, pa nisu uspeli da nanesu našoj selekciji nijedan poraz. Poslednji meč između ove dve evropske zemlje odigran je 2017. godina na Evropskom prvenstvu, kada je razlika u korist naših košarkaša bila dvocifrena. 

Naravno, Pešić će tek morati da stvori svoj "drim-tim", a već se posle prvog spiska nazire u kom pravcu će ići nova reprezntativca priča.

Biće dosta debitanata u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a posle meča sa Letoncima tri dana kasnije "orlovi" će gostovati Belgijancima.

U našoj grupi nalazi se još Slovačka sa kojom ćemo snagu odmeriti u februaru naredne godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading