S KNJIGAMA JE TRENIRAO DA SKAČE KAO DŽORDAN: Rakočević EKSKLUZIVNO otkrio kako je učio da ZAKUCAVA!

Autor:

Sport

24.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Atraktivna zakucavanja u stilu Majkla Džordana (58), iako nije preterano visok za košarkaša, bila su zaštitni znak Igora Rakočevića (43). Upravo je takvim fenomenalnim potezima iskusni bek privukao pažnju javnosti devedesetih godina prošlog veka.

Republika

Foto: ST/Petar Divac

Naš legendarni košarkaš Igor Rakočević

Prve košarkaške korake napravio je u Crvenoj zvezdi, a zatim ga je put odveo u Budućnost, pa u NBA ligu, gde je odigrao svega 42 utakmice za Minesotu. Najveće uspehe nizao je u Evroligi, gde je ušao u istoriju kao trostruki najbolji strelac, dok je nosio dresove Baskonije i Efesa. Ali vratimo se na Er Džordana. Rakočević je u intervjuu za Srpski telegraf priznao da je na početku karijere krao fore od, prema mišljenjima mnogih, najboljeg igrača u istoriji, koji je šest puta bio šampion NBA lige sa Čikago Bulsima.

*Kako su izgledali vaši košarkaški počeci?

- Celo detinjstvo sam kopirao Majkla Džordana, bio mi je idol. Želeo sam da zakucavam kao on, bio sam opsednut time. Problem je bio što sam nizak. Onda sam se setio da postavim kamen i da s njega skačem. Zbog toga sam bio sav izubijan jer sam redovno padao. Takođe, koristio sam i knjige za trening. Lepio sam ih na noge trakom, od udžbenika sam pravio tegove i s njima trčao uz stepenice.

Zvezdin dres s kolena na koleno

*Vaš otac Goran i vi ste igrali za Zvezdu, da li će tu tradiciju nastaviti i vaša deca?

 

- Cela porodica je košarkaška, moj otac i pokojna majka su igrali na Kalemegdanu. Zatim moja sestra, pa ja. To se sad nastavilo i s mojom decom. Ivan će uskoro napuniti 13 godina i trenira u Zvezdi. Ćerka je trenirala karate i bila je veoma talentovana, ali se i ona odlučila za košarku.

*Iako ste skidali poteze Džordana, to vam ipak nije pomoglo da se zadržite u NBA ligi.

- U NBA sam mnogo naučio mada nisam imao veliku minutažu. Ispravio sam svoje tehničke nedostatke iako sam igrao samo pet minuta po meču, ali mi je to bilo dovoljno i opet sam se vratio u Zvezdu.

*Može se reći da je period u Španiji bio najbolji za vas?

- Španija mi je ostala u najlepšem sećanju. Tamo sam bio pet godina i osvojili smo dosta trofeja. Veoma mi je drago što su čelnici Baskonije odlučili da povuku moj dres i on stoji pod svodovima arene.

Džiju-džica zbog Brusa Lija i Van Dama

 

*Nakon košarke ste prešli na džiju-džicu, zašto se baš izabrali taj sport?

- Moja generacija je odrasla uz Brusa Lija, Van Dama i ostale. Tako sam i ja želeo da probam nešto novo, ali bez lopte. Počeo sam da treniram i čak sam osvojio medalju u tom sportu.

*Karijeru ste završili u Zvezdinom dresu. Da li ste bili zadovoljni poslednjom sezonom?

- Više puta sam istakao da ću se vratiti u Zvezdu i to sam uradio na kraju karijere. Zadovoljan sam kako je sve ispalo iako sam ubeđen da smo mogli još bolje. Uspeli smo da dignemo klub na noge i pored velikog pritiska.

*S reprezentacijom naše zemlje osvojili ste Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu (2002), kao i Evropsko u Turskoj (2001).

- To je bila kruna moje karijere. Nešto što nikada neću zaboraviti iako sam tad bio veoma mlad. Mislim da ništa ne može da se meri s tim uspehom.

*Šta je bio razlog za neuspeh na Evrobasketu u Srbiji 2005?

- Velika je šteta što nismo osvojili medalju. Tad je u timu bilo deset zvezda, ali nije bilo hemije. Igračima koji su bili lideri u svojim timovima bilo je teško da prihvate da to ovde nisu, bar ne u nekim situacijama. Sve to je dovelo do neslavnog poraza od Francuza (74:71).

Republika

Foto: Tanjug/AP

Prvi reket sveta Novak Đoković

 

Novak bi me odučio od tenisa

 

*Imate li želju da se oprobate u još nekom sportu?

- Prijatelji su mi predlagali da treniram tenis. Možda i probam, zašto da ne. Ipak je srpski teniser Novak Đoković najbolji na svetu. Voleo bih s njim da odigram prijateljski meč, čisto da mi pokaže koliko ne znam i da me oduči od tenisa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading