TRESE SE BEOGRAD: Izdaja koja se ne prašta - Crvena zvezda zadala NAJTEŽI UDARAC Budućnosti!

Autor:

Sport

04.10.2021

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvena zvezda i Budućnost će odmeriti snagu po prvi put ove sezone u okviru 2. kola ABA lige, a biće to sve samo ne običan meč. Nikola Ivanović će po prvu put posle "izdaje" izaći na megdan klubu u kome je proveo veliki deo svoje karijere i ostavio značajan trag.

Republika

Foto: Starsport

Detalj sa poslednjeg meča Crvene zvezde i Budućnosti

Nikola Ivanović je imao debi iz snova u Crvenoj zvezdi, pa je protiv Splita ubacio 20 poena, uz po 6 skokova i asistencija i tome dodao 4 ukradene lopte (indeks korisnosti 35).

Da to nije bila početnička sreća, sjajni plej je dokazao protiv turskog velikana Fenerbahčea kada je postigao 16 poena i 6 asistencija, međutim to nije bilo dovoljno da crveno beli slave na startu Evrolige.

Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Nikola Ivanović u dresu Crvene zvezde

Ivanović ima zavidnu prošlost sa Budućnosti, osvojio je ABA ligu u sezoni 2017/18, prvenstvo Crne Gore čak 6 puta, i 7 puta Kup, uz individualna priznanja u regionalnom i evropskim takmičenjima.

Rivalstvo Crvene zvezde i Budućnosti je počelo da se gradi 90-ih godina prošlog veka, da bi kulminiralo 2000-ih, kada su vođene tri uzastopne bitke za prevlast na Jadranu 2018, 2019 i 2021.

Pored žestokih borbi na terenu, bilo je sporednih stvari koje su narušavale fer-plej, pa su mečevi ova dva kluba uvek igrani pod velikim pritiskom i tenzijom javnosti.

Na Ivanoviću će večeras u meču koji počinje u 21 sat u dvorani "Aleksandar Nikolić" biti najveći teret, ali nije on jedini koji se odvažio na ovaj potez.

U prošlosti je bilo mnoštvo transfera koji su intenzivirali rivalstvo srpskog i crnogorskog kluba, pa ćemo se podsetiti onih najzvučnijih.

Iz Zvezde u Budućnost

Legendarni košarkaš Crvene zvezde Igor Rakočević je u tri navrata igrao za crveno-bele, a dve sezone je proveo u taboru velikog rivala (2000-2002).

Vrlo dobro pamte navijači kluba sa Malog Kalemegdana kada je njihov miljenik Markus Vilijams koji je bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje triple krune u sezoni 2014/15 prešao u Podogoricu. Amerikanac je iz oba kluba otišao pod nedovoljno razjašnjenim okolnostima.

Milenko Topić je jedna od najvećih legendi crveno-beliih, a u leto 1999.  prelazi u podgoričku Budućnost sa kojom je osvojio dve šampionske titule 2000. i 2001, uz jedan Kup.

Republika

Foto: Starsport

Saša Obradović

 

Alen Omić je istim putem od Beograda ka Podgorici krenuo 2018. vođen zovom Evrolige, kada su košarkaši Budućnosti slavili u finalnoj seriji protiv Zvezde i obezbedili učešće u elitnom takmičenju.

Proslavljeni as i bivši trener crveno-belih Saša Obradović je u tri navrata igrao za Crvenu zvezdu i navijači vrlo dobro pamte njegove partije i trofeje, a u redove velikog rivala je prešao 2000. i zadržao se jednu sezonu kada su mu saigrači bili Rakočević, Topić i Tomašević.

Marko Jagodić-Kuridža je stigao u Podgoricu ovog leta kao osveta za Nikolu Ivanovića i Luku Mitrovića, imao je zapažene partije u redovima srpskog šampiona, ali će već na startu sezone morati protiv "svojih".

Bilo je još zvučnih imena koji su nosili dres oba kluba, Vitkovac, Savović, Subotić, Jeretin, Micov, Apić, Omar Kuk.

Znatno manje prelazaka je bilo iz smera Budućnost - Crvena zvezda.

Kada je kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović pojačao Budućnost region se uzburkao kao nikada. On je sa Crvenom zvezdom osvojio tri titule u ABA ligi, tri šampionata Srbije i četiri trofeja u Kupu. Međutim, Luka se ovog leta vratio na Mali Kalemegdan, i zadao još jedan udarac belo-plavima zajedno sa Nikolom Ivanovićem.

Izgleda da su njemu navijači već oprostili ovu "izdaju", pa dvostruko likuju pred novi okršaj starih znanaca.

Bilo je imena koji su krenuli putem iz Podgorice ka Beogradu kao što su Vujadin Subotić, Luka Pavićević, Slavko Vraneš, Igor Đaletić, ali nijedno nije odjeknulo kao Ivanovićevo koji je bio stub kluba godinama.

Treneri koji su vodili oba kluba

- Vlade Đurović

- Dejan Radonjić

- Miroslav Muta Nikolić

- Miomir Milatović

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading